کمیسیون تلفیق بودجه 1401 کل کشور طرح واردات 50 هزار خودرو سواری و 10 هزار ماشین آلات سنگین در سال آینده را تصویب کرد.
پس از این که در سال 1397 دور جدید تحریمها آغاز شد، دولت از واردات خودرو جلوگیری کرد و برنامههایی را برای کنترل واردات و مصرف ارز در نظر گرفت. در حال حاضر خودروهای وارداتی صفر کیلومتر فقط با مدل 2017 و تعداد اندکی با مدل 2018 در کشور وجود دارند؛ از این رو واردات خودرو هرچند محدود باعث شکست قیمتهای کاذب آنها در بازار خواهد شد.
مجلس در سال 1400 برای واردات خودرو طرحی را در نظر گرفت که به دلیل ایراد مجمع تشخیص مصلحت نظام مبنی بر مغایرت با سیاستهای کلی نظام در حال حاضر متوقف شده است. در همین راستا به تازگی در جریان رسیدگی به لایحه بودجه سال 1401 طرح واردات خودرو مجددا مطرح گردید و در گام نخست کمیسیون تلفیق آن را به تصویب رساند.
جزئیات واردات 50 هزار خودرو
سیدمحمدرضا میرتاجالدینی، عضو کمیسیون تلفیق بودجه ۱۴۰۱ کل کشور عنوان کرد در گذشته واردات خودرو از محل ارز حاصل از صادرات برخی از کالاها و خودرو مطرح شد که امروز این واردات با ارز غیر صادراتی و با نظارت بانک مرکزی پیشنهاد شد. در مورد این پیشنهاد نیز با بانک مرکزی مشورت داشتهایم. این پیشنهاد بر پایه واردات مدیریت شده ارائه گردید و رقم این واردات از منابع غیر وصولی تامین خواهد شد و همچنین مصارف آن در توسعه صنعت خودرو، ارتقای ناوگان کشوری و خطوط ریلی در مسیر سیاستهای کلان کشور است.
عضو کمیسیون تلفیق بودجه ۱۴۰۱ کل کشور در ادامه گفتههای خود بیان کرد طبق این طرح، دولت اجازه دارد برای تامین مالی شبکه راهآهن کشور و ایجاد خطوط ریلی ضروری با رعایت سیاستهای کلان نظام به واردات خودرو سواری بپردازد. در واقع دولت از محل ارز غیر صادراتی خود یا دیگران با نظارت بانک مرکزی میتواند در سال آینده 50 هزار خودرو سواری و 10 هزار ماشین آلات سنگین را با تعرفه ورودی که توسط هیئت وزیران تصویب میشود به کشور وارد کند.
میر تاج الدینی در ادامه عنوان کرد سقف درآمدی این بند نیز 600 هزار میلیارد ریال تعیین شده است. همچنین حمایت از صنعت خودرو و رقابت سالم خودروسازان نیز یکی از ابعاد این پیشنهاد محسوب میشود. این مصوبه در راستای تقویت و ارتقای ناوگان کشور به تصویب رسیده و با سیاستهای کلان تعارضی نخواهد داشت.