در این مطلب به معرفی بهترین بازی های اشاره و کلیک تاریخ پرداختهایم که طرفداران بازیهای ماجراجویی، پازلی و معمایی کلاسیک باید آنها را تجربه کنند.
از گریم فاندانگو و پارک تیمبلوید تا 12 دقیقه و فال آوت، در ادامه میتوانید تعدادی از بهترین بازی های اشاره و کلیک تاریخ را بشناسید.
ژانر اشاره و کلیک تاریخچهای طولانی در دنیای بازیها دارد؛ این عناوین در دههی 90 میلادی به اوج محبوبیت رسیدند و استودیوهای مستقل، بازیهای باکیفیت و نوآورانهای عرضه کردند که با گذشت بیش از دو دهه، همچنان ارزش تجربه کردن دارند.
بهترین بازی های اشاره و کلیک تاریخ
این بازیها تمرکز ویژهای روی داستان و تصمیمگیری دارند و معمولا هدف اصلی شما، حل معماها و پیدا کردن آیتمهای مختلف است. عناوین اشاره و کلیک، خصوصا از نوع کلاسیکش، عمدتا سخت هستند و به بازیکن برای یافتن مسیر یا حل پازلها کمک چندانی نمیشود.
این ژانر در عصر مدرن، دیگر همانند گذشته پرطرفدار نیست اما هنوز هم بازیهایی وجود دارند که شما را حیرتزده کنند. فهرست زیر رتبهبندی مشخصی ندارد و در کنار عناوین قدیمی، چند اثر جدیدتر را هم انتخاب کردهایم که شما را راضی میکنند.
بازی Emily Is Away
یک بازی خوب از اوایل قرن 21 که همهی اتفاقات آن در صفحهی یک رایانه و یک سرویس پیامرسانی رخ میدهد. شما نقش آدمی را بازی میکنید که با دختری به نام «امیلی» گفتگو میکند، او هممدرسهای و همدانشگاهی شماست. داستان پیرامون رابطهای است که با دخترک دارید و اتفاقاتی که در ادامه رخ میدهد.
این بازی اشاره و کلیک (که یک رمان تصویری هم به حساب میآید)، یکی از عناوین منحصربهفردی است که طرفداران این ژانر باید تجربه کنند. ناگفته نماند که قسمت سوم مجموعه در سال 2021 منتشر شد اما قسمت اول همچنان بهترین است.
بازی Please, Don’t Touch Anything
یک بازی کوتاه اما درخشان که برخلاف ظاهر سادهاش، شما را به چالش میکشد و یکی از بهترین اشاره و کلیکهای فعلی بازار است. شما نقش مردی را بازی میکنید که همکارش برای استراحت از اتاق خارج میشود. به شما دستور داده شده تا به هیچ چیز دست نزنید اما این کار آسان نیست، زیرا یک دکمهی قرمز در مقابل شماست که ناخواسته تمایل دارید آن را فشار دهید.
با عبور از مراحل، پازلها به تدریج سختتر میشوند و باید توجه بیشتری به خرج دهید یا اطلاعات تازهای بدست بیاورید. سبک گرافیکی پیکسلی در کنار پایانهای مختلف، ارزش تکرار این اثر را هم بالا بردهاند.
بازی Thimbleweed Park
هر بازیدوستی با هر سلیقهای باید «پارک تیمبلوید» را تجربه کند. داستان پیرامون ماموران افبیآی، «ریس» و «ری» اتفاق میافتد که درگیر یک پروندهی قتل در منطقهی تیمبلوید پارک میشوند. آنها افراد مشکوک را بازجویی میکنند و به بررسی صحنهی جرم میپردازند. شما در ادامه، هدایت سه شخصیت دیگر را هم در دست میگیرید و باید از حقیقت پرده بردارید.
این بازی در سال 2017 منتشر شد اما از نظر گرافیکی و بصری، یادآور بازیهای دههی 80 و 90 میلادی است و با چرخشهای داستانی مختلف، قطعا شما را غافلگیر خواهد کرد. بازی، یک نسخهی فرعی به نام «دلورس» (Delores) هم دارد که از نظر جذابیت، با نسخهی اصلی برابری میکند. این بازی برخلاف پارک تیمبلوید، «رایگان» است و آن هم علاقهمندان آثار معمایی را راضی خواهد کرد.
بازی Beneath A Steel Sky
این بازی سایبرپانکی که در سال 1994 منتشر شد، همچنان عمیق و نوآورانه جلوه میکند. داستان در مورد مردی به نام «رابرت فاستر» است که در کودکی از سقوط یک هلیکوپتر جان سالم به در میبرد و در ادامه تعدادی از افراد محلی او را گرفته و بزرگ میکنند. رابرت به تدریج مهندسی و تکنولوژی را یاد گرفته و در نهایت ربات سخنگویی به نام «جوئی» میسازد.
او که حالا بزرگ شده، به دلایلی نامعلوم توسط تعدادی سرباز ناشناس دزدیده میشود تا به شهر «یونیون سیتی» بازگردد اما در ادامه فرار میکند. او متوجه میشود که شهر، تحت کنترل یک ابررایانهی هوشمند قرار دارد که ظاهرا برای بقاء به مغز رابرت نیازمند است.
این بازی در دورهی خودش، آنقدر بزرگ بود که روی 15 فلاپی دیسک عرضه شد! برگ برندهی آن را هم باید داستان پیچیدهاش بدانیم که از فیلمهای علمی-تخیلی درجه یک، چیزی کم ندارد. نسخهی بازسازی اثر در سال 2009 برای سیستم عامل اندروید منتشر شد و هماکنون در دسترس قرار دارد. شما میتوانید به سراغ قسمت دوم هم بروید که در سال 2020 عرضه شد و برخلاف نسخهی اصلی، بهصورت سهبعدی ساخته شده است.
بازی Twelve Minutes
از همان زمان معرفی، پیشبینی میشد که «12 دقیقه» به یکی از پدیدههای سال 2021 تبدیل شود و نسخهی نهایی هم کسی را ناامید نکرد. این بازی کوچکِ مستقل، در رابطه با مردی است که در یک مخمصهی بد و در یک «حلقهی زمانی» (Time loop) گرفتار شده است.
مردِ قصه به خانه میآید و همسرش به او اطلاع میدهد که باردار است، آنها در حال جشن گرفتن هستند که ناگهان پلیس وارد خانه شده و زن را به قتل، متهم میکند و در ادامه او کشته میشود. دقایقی بعد، مردِ داستان دوباره خودش را جلوی در میبیند و متوجه میشود که روز از ابتدا تکرار شده است. حالا شما در چرخههای 12 دقیقهای، باید حقیقت را کشف کنید و جلوی مرگ همسرتان را بگیرید.
جذابیت اصلی بازی در کنار مکانیکهای گیمپلی، حضور بازیگران مشهوری همچون جیمز مکآوی، دیزی ریدلی و ویلیام دفو به عنوان صداپیشه است. ین بازی را احتمالا تا مدتها فراموش نخواهید کرد.
بازی Sam & Max: Hit The Road
وقتی به ژانر اشاره و کلیک میرسیم، نباید نام استودیوی «لوکاسآرتز» را از یاد ببریم. آنها در دههی 90 میلادی سرآمد بودند و فصل تازهای را برای این ژانر رقم زدند. همهی ساختههای آنها سزاوار حضور در این فهرست هستند، از جمله «سم و مکس»؛ یکی از اولین عناوینی که شخصیتهای اصلی آن به طور کامل صداگذاری شده بودند. استفاده از صداپیشگان حرفهای به خوبی جواب داد و به یکی از نقاط قوت بازی تبدیل شد.
دلایل واضحی وجود دارد که چرا هنوز نام سم و مکس را در رسانهها میشنویم، این بازی را به راحتی نمیتوان فراموش کرد؛ از سبک بصری پیکسلی جذابی که دارد تا پازلهای هوشمندانه و یک داستان سرگرمکننده. دنبالههایی که چندین سال بعد عرضه شدند، شاید کیفیت بهتری از نسخه اصلی داشته باشند اما آن حسوحال ویژه را ندارند.
بازی Full Throttle
یک بازی کلاسیک برجستهی دیگر از لوکاسآرتز که در کنار داستان و گیمپلی خوب، یک شخصیت اصلی ماندگار هم دارد. «بن تراتل» یک قهرمان فراموشنشدنی است، دیالوگهای خاطرهانگیزی دارد و روشهایی که برای حل کردن پازلها استفاده میکند، شما را به خنده میاندازد.
بازی حتی همین حالا هم از نظر بصری زیبا است و داستانش در رابطه با کاپیتالیسم و جنگهای محلی، شما را وادار به تفکر میکند. این بازی قرار بود قسمت دومی هم داشته باشد که متاسفانه هرگز به مرحلهی توسعه نرسید. با وجود این، نسخهی بازسازی «فول تراتل» در سال 2017 انتشار یافت و میتواند یک دلیل خوب برای تجربهی دوبارهی نسخه اصلی باشد.
بازی Riven
از این مجموعه، بازی «میست» (Myst) شناختهشدهتر است و قبلا در چند مقاله به آن پرداختهایم؛ در همین راستا، «ریوِن» را انتخاب کردهایم که یک دنبالهی قابل قبول است. بازی تقریبا همهی نکات مثبت میست را دارد اما دنیای آن را گسترش میدهد. وظیفه شما این است که یک خانواده را از دست پدر ظالمشان نجات دهید. شما از زاویه دید اول شخص وارد محیط میشوید و باید پازلهای پیچیدهای را حل کنید.
ریوِن از نظر بصری و موسیقی متن، یکی از عناوین جریانساز دههی 90 میلادی به شمار میرود. این بازی مورد تحسین قرار گرفت و یک تجربهی زیبا و متفاوت را برای شما به ارمغان میآورد.
بازی Doki Doki Literature Club
بازیهای متعددی مشابه «دوکی دوکی لیتریچر کلوب» ساخته شدهاند اما دلایل واضحی وجود دارد که نام آن را بیشتر میشنوید. حتی اگر هیچ علاقهای به بازیهای ژاپنی و انیمهای ندارید، پیشنهاد میکنیم نگاهی به این اثر بیندازید؛ اثری که خیلی زود پرطرفدار شد و امتیازاتی که دریافت کرده، نشان دهندهی کیفیت بالای آن است.
بازی پیرامون پسری است که عضو باشگاه ادبیات مدرسه میشود و با چهار دختر این گروه، تعامل برقرار میکند. این داستان البته گویای همه چیز نیست اما اگر بخواهیم بیشتر توضیح دهیم، از جذابیت آن کاسته میشود.
در کنار چرخشهای داستانی غافلگیرکننده و شخصیتهای دوستداشتنی، بازی، اِلمانهای عناوین شبیهسازِ روابط عاشقانه را با ژانر ترسناک روانشناختی تلفیق کرده است، بنابراین باید آمادهی یک تجربهی ماجراجویانهی متفاوت باشید. دوکی دوکی لیتریچر کلوب را روی اکثر پلتفرمها میتوانید پیدا کنید.
بازی Maniac Mansion
این همان بازیای است که به شما اجازه میدهد یک همستر را داخل مایکروویو قرار داده و منفجر کنید! البته بامزگیهای بیرحمانهی «شیفته عمارت» به همین جا ختم نمیشود. شما در نقش «دِیو» بازی میکنید، مردی که میخواهد همسرش را از دست یک دانشمند دیوانه نجات دهد؛ این دانشمند را یک موجود فضایی کنترل میکند. داستان یادآور نوشتههای «اچ پی لاوکرفت» است اما طنزی که دارد، آن را متمایز میکند.
اگر در جستجوی یک بازی فکری ترسناک اما مضحک هستید، شیفته عمارت به شما اجازه میدهد تا کارهای عجیبی انجام دهید. این بازی متاسفانه نسخهی بازسازی ندارد و از نظر گرافیکی نمیتوان انتظاری از آن داشت. در ضمن، نسخهی دنبالهی آن (Day of the Tentacle) را هم فراموش نکنید.
بازی Papers, Please
«پیپرز پلیز» در سال 2013 منتشر شد، سریعا در کانون توجه قرار گرفت و جوایز مختلفی را به خانه برد. شما در نقش یک مامور مهاجرت بازی میکنید که باید آدمهایی که میخواهند وارد کشور شوند را بررسی کند؛ میتوانید آنها را منع کنید یا اجازه دهید وارد شوند. علاوه بر این، باید زندگی شخصی خود را هم با درآمدی که دارید، مدیریت کنید.
با ابزار مختلفی که برای بررسی این آدمها در دست دارید و پیچیده شدن شرایط در رویارویی با آنها، این بازی از آن چیزی که فکر میکنید، چالشبرانگیزتر است. فرض کنید آدمی که اجازه دادهاید به کشور وارد شود، یک حملهی تروریستی را رقم بزند. انتخابهای شما از هر نظر تاثیرگذار هستند و بازی 20 پایان مختلف دارد تا ارزش تکرار بالایی هم داشته باشد.
بازی Machinarium
شما هدایت «جوزف» را برعهده دارید، رباتی که در شهر «ماشیناریوم» زندگی میکند و در مسیر ماجراجوییهایش با پازلهای مختلفی روبرو میشود. بازی هیچ دیالوگی ندارد و به سبک اشاره و کلیکهای کلاسیک ساخته شده است. یکی از ویژگیهای جالب بازی، طریقهی تعامل جوزف با اشیاء است که شرایط را برای شما کمی سختتر میکند.
محیطها به صورت دستی نقاشی شدهاند و موسیقیهای فوقالعادهای را هم میشنوید. این بازی مستقل شما را درگیر میکند و همهی بازیدوستان باید آن را حداقل یک بار امتحان کنند.
بازی Grim Fandango
حتی اگر از ژانر اشاره و کلیک دوری میکنید، احتمالا نام «گریم فندنگو» را شنیدهاید، یکی از غولهای این ژانر که در دههی 90 میلادی منتشر شد و هنوز هم قابل احترام است. ماجراجوییهای «مَنی» در دنیای مردگان به شکلی عرضه شده است که نمونهاش را کمتر در دنیای بازی دیدهایم و بیگمان کمتر پیش میآید که با یک اسکلت بیجان تا این اندازه ارتباط برقرار کنید و او را دوست داشته باشید.
نه تنها یکی از بهترین بازی های اشاره و کلیک، گریم فندنگو یکی از بهترین بازیهای تاریخ نیز در نظر گرفته میشود. بعضی از بازیها در گذر زمان کمرنگ شدند و تاثیرگذاری خود را از دست دادند اما گریم فندنگو اینگونه نیست و همانند روز اول، از تجربهی آن لذت خواهید برد.
بازی Fallout
قسمت دوم «فال اوت» هم عالی است اما نسخهی اصلی تمرکز بیشتری بر روی بخش داستانی دارد و در مجموع اثر تاثیرگذارتری است. داستان پیرامون مردی اتفاق میافتد که برای محافظت از خانهاش، سفر دشواری را آغاز میکند اما پیدا کردن تراشهای که بتواند سیستم آبرسانی «شهرک 13» را به کار بیندازد، آن هم در دنیایی که تقریبا همه چیز نابود شده، کار آسانی نیست.
فال اوت در رابطه با تصمیمگیری است و اینکه بتوان با نتایج انتخابهای خود زندگی کرد. کارهایی که انجام میدهید، باعث تغییر در دنیای بازی میشوند و داستان را به مسیر دیگری میبرند. با یک داستان خوب و مکانیکهای کارآمد گیمپلی، فال اوت با قاطعیت یکی از بهترین بازی های اشاره و کلیک تاریخ است.
بازی Monkey Island 2: LeChuck’s Revenge
«مانکی آیلند» شاید نیازی به معرفی نداشته باشد؛ یکی از موفقترین آثار استودیوی لوکاس آرتز و یکی دیگر از بهترین بازی های اشاره و کلیک تاریخ. این مجموعه هنوز هم محبوبیت بالایی دارد و طرفداران سالها است که آرزوی انتشار قسمت سوم آن را دارند. داستان و پازلها شما را راضی میکنند اما نقطهی عطف بازی را باید حس شوخ طبعی خاصی بدانیم که در آن موج میزند.
مجموعهی مانکی آیلند در دههی 90 میلادی، انقلابی بود و صنعت بازی را تحتتاثیر قرار داد. از دیالوگهای ماندگار و جزئیات مخفی هیجانانگیز تا شخصیتهای تکرارنشدنی و معماهای سخت، این سری بازی را نباید از دست دهید، خصوصا قسمت دوم که به شدت اعتیادآور است.
طرفدار کدام یک از عناوین فهرست بهترین بازی های اشاره و کلیک تاریخ هستید؟ نظرات خود را با ما به اشتراک بگذارید.