یکی از پرسشهای مهم پیرامون طرح صیانت، تکلیف فیلترشکن ها است. به نظر میرسد که با تصویب و قانونی شدن این طرح وی پی ان ها نیز از کار خواهند افتاد.
یکی از مواردی که در طرح صیانت مورد توجه قرار گرفته بود، مسدودسازی فیلترشکنها و طبقهبندی کردن اینترنت است. بسیاری از صاحبنظران معتقدند که طرح پیش روی نمایندگان مجلس در نتیجه منجر به اینترنت ملی همچون اینترنت چین خواهد شد؛ اما آیا در طرح اصلاحی وی پی ان ها مورد توجه قرار گرفتهاند؟
تکلیف فیلترشکن ها بعد از طرح صیانت
همانطور که گفته شد یکی از موضوعهای مهمی که در طرح صیانت مد نظر نمایندگان و کارشناسان قرار داشت، ماده 20 آن است. بر اساس ماده 20 این طرح، هر گونه فعالیت تجاری در زمینه تولید، توزیع، تکثیر و عرضه غیر مجاز VPN ممنوع است. این مفاد در پیشنویس وزارت ارتباطات آمده بود.
اگر دقیقتر به مفاد این ماده نگاه کنیم متوجه خواهیم شد که توزیع فیلترشکن جرم است، نه استفاده از آن و البته باید در نظر داشت که در صورت استفاده باید از مراجع قانونی مجوز دریافت کرد. مبحث اینترنت طبقاتی نیز یعنی این که تنها عده خاصی از افراد متناسب با نیازهایی که دارند قادر به استفاده از وی پی ان خواهند بود. برای مثال دانشجویان، معلمان و استادان دانشگاه میتوانند با خرید فیلترشکن قانونی به استفاده از آن بپردازند.
البته در طرح طبقهبندی نیز هر گروه از افراد متناسب با شغلی که دارند و در محدوده آن میتوانند استفاده کنند. آن طور که از شواهد امر پیداست، دولت همزمان با توافق همکاری 25 ساله با چین قصد دارد از اینترنت و الگویی که در آنجا برقرار است بهره ببرد.
اگر نمیدانید که ساز و کار فیلتر VPN ها در چین چگونه است باید بگوییم در روشی که چین انتخاب کرده، هر روز با صرف هزینهها و امکانات بالایی تجهیزات سخت افزاری و نرم افزاری متناسب با فیلترشکنها را فیلتر میکند. در آخرین نمونه طرح صیانت نیز قرار بر این شده که دولت مدام در حال رصد وی پی ان ها باشد و به محض شناسایی آنها را از کار بیندازد.
به گفته کارشناسان این روش میتواند به ضرر دولت و کاربران باشد، زیرا هم هزینههای زیادی برای دولت خواهد داشت و از طرفی کاربران به سختی میتوانند به محتوای مورد نظرشان دسترسی پیدا کنند. به هر حال آنچه اکنون بدیهی است، رونق گرفتن بازار فیلترشکنهای جدید و بروز است.