سید مصطفی میرسلیم 5 دلیل مجمع تشخیص مصلحت نظام برای مخالفت با واردات خودرو را بیان کرد. جزئیات را در ادامه بخوانید.
یکی از داغترین مسائل این روزها واردات خودروهای خارجی است که در دستور کار دولت قرار گرفته و مجمع تشخیص مصلحت نظام با آن مخالفت میکند. به تازگی سید مصطفی میرسلیم درباره دلایل مخالفت مجمع با واردات خودروهای لوکس خارجی توضیح داده است.
دلایل مخالفت با واردات خودرو از زبان عضو مجمع تشخیص
به گفته وی در چند سال اخیر به علت تحریمهایی که وجود داشته تبادلات تجاری عادی با خودروسازان خارجی هم در زمینه تولید مشترک و هم واردات به صورت مستقیم متوقف و ناممکن شده است. اگر بخواهیم هم اکنون اقدام به واردات خودرو بکنیم باید از طریق دلالان دسته چندم و واردکنندگان غیر رسمی خودرو وارد کنیم که این امر به هیچ وجه صرفه اقتصادی ندارد.
از طرف دیگر اگر از طریق نمایندگیهای مجاز و رسمی نسبت به واردات خودرو اقدام نشود، دیگر خبری از خدمات پس از فروش و ضمانت نخواهد بود. به اعتقاد میرسلیم دلیل دومی که باعث شده تا با طرح واردات خودرو موافقت نشود، ظرفیت تولیدی خودروسازان داخلی است.
به گفته وی اگر 70 هزار دستگاه خودروی خارجی وارد بازار شود باز هم تأثیری بر قیمتهای ناعادلانه و نجومی خودروهای داخلی نخواهد گذاشت و انحصار همچنان در اختیار آنها باقی میماند. تنها مزیتی که واردات میتواند داشته باشد، ویژهخواری برخی از دلالان و واسطهها است، وگرنه ثمره دیگری به دنبال نخواهد داشت.
میرسلیم، نماینده مجلس یازدهم در ادامه توضیح میدهد که قیمت ارز در کشور بسیار بالاست و علاوه بر این باید روی قیمت خودروهای وارداتی برخی از هزینهها از جمله تعرفههای گمرکی و مالیاتها را اضافه کرد. در این صورت واردات خودروهای مقرون به صرفه و اقتصادی به هیچ وجه سود کلانی را روانه جیب واردکنندگان نمیکند. در این حالت واردکنندگان ترجیح میدهند خودروهای لوکس و گران قیمت را وارد بازار کنند و در نتیجه تنها عدهای خاص و محدود میتوانند از ثمره واردات استفاده کنند.
دلیل چهارم مخالفت با واردات خودرو از زبان میرسلیم این گونه بیان شد که اگر واردات انجام شود، حدود دو الی سه میلیارد تومان ارز از کشور خارج میشود؛ آن هم در شرایطی که کشور با بحران ارزی مواجه است. به گفته وی در مقطع کنونی ارز مورد نیاز برای تأمین دارو و کالاهای اساسی واجبتر از کالای تجملی مانند خودرو است.
وی در پایان خاطرنشان ساخت که باید با شرکتهای خارجی برای واردات فناوریهای نوین رایزنی کرد و منطقی است که بخواهیم به جای واردات خودروهای لوکس خارجی به واردات فناوریهایی که این خودروها را ساخته دست پیدا کنیم.