کراس اوورهای کوچک مرسدس بنز GLA و بی ام و X1 با مقرون به صرفهترین قیمت، تجمل اصیل آلمانی را به ارمغان میآورند. در ادامه به مقایسه آنها میپردازیم.
مرسدس بنز GLA و بی ام و X1 هر دو دیرتر از آن چیزی که باید به تکامل رسیدهاند. نسل اول ایکس 1 با نمای بیرونی ناجور و فضای داخلی بیرنگ و لعاب از دستیابی به پتانسیل خود باز ماند و نه سواری هیجانانگیزی مثل سری 1 و نه تجربه لوکسی در حد سری 3 ارائه میداد تا بتواند گروهی خاص از مشتریان را به خود جذب کند. نسل اول مرسدس بنز GLA نیز بین این دوراهی اساسی که میخواهد یک کراس اوور باشد یا هاچبک قرار گرفته بود و در آخر نتوانست نمونه متقاعدکنندهای از هیچکدامشان باشد.
با این حال، از آن زمان تاکنون بازار شاسی بلندهای ساب کامپکت اهمیت بیشتری پیدا کرده است. حالا جوانان میتوانند بدون اینکه خود را ورشکست کنند، صاحب یک کراس اوور سطح بالا از برندی خوشنام شوند. نسل سوم بی ام و X1 هم برای رقابت با نسل دوم مرسدس بنز GLA که هنوز محصولی تازه و بروز به حساب میآید، در آینده نزدیک راهی بازار میشود. در ادامه به مقایسه این دو کراس اوور لوکس آلمانی میپردازیم که امروزه در زمینه کیفیت و سبک و سیاق طراحی از مدلهای قبلی خود فاصله زیادی گرفتهاند.
مقایسه مرسدس بنز GLA و بی ام و X1
نمای بیرونی
هم بی ام و ایکس 1 و هم مرسدس بنز جی ال ای بسیار جذابتر از نسل اول خود خود شدهاند. در خصوص ایکس 1 مدل 2023 باید گفت که دارای یکی از موفقترین طراحیها بین تمامی محصولات BMW طی چند وقت اخیر است. این نسخه ظاهر سفت و سختتری دارد و از جلوپنجره مربعیتری برخوردار است که اندازه آن افزایش پیدا کرده، ولی اندازه آن بیش از حد نیست. همچنین رنگهای سرزندهای نظیر نارنجی یوتا (Utah) و سبز سن ریمو (San Remo) برای آن در نظر گرفته شده است. ایکس 1 به بهترین شکل در تعریف «شاسی بلند جوان بی ام و» جا میگیرد، درحالی که بی ام و X3 و X5 نیازهای مشتریان بزرگسالتر را برآورده میکنند.
مرسدس بنز GLA از طراحی منحنیتر و ظریفتری بهرهمند است و نمای جلو با خطوط منحنی بیشتر، نشان بزرگ مرسدس بنز روی جلوپنجره و نمای عقب پیچیدهتر را میتوان المانهای اصلی طراحی نمای بیرونی آن دانست. طراحی این شاسی بلند به اندازه ایکس 1 برجسته نیست، ولی مدل مشکی آن تجلی همان کلاس و ابهتی است که از یک مرسدس بنز انتظار میرود. جی ال ای از همه لحاظ کوچکتر از نسل جدید ایکس 1 است، اگرچه فاصله بین دو محور آن کمی بیشتر است.
میتوان گفت که هر دو شاسی بلند جذاب به نظر میرسند، اما طراحی نسل جدید بی ام و X1 چشمگیرتر، جسورانهتر و به یادماندنیتر است.
فضای داخلی
دو خودروساز بزرگ آلمانی مرسدس بنز و بی ام و چند سال قبل هنگام ورود به بازار خودروهای ساب کامپکت با ارائه کابینهایی بدساخت شهرت خود در زمینه کیفیت را خدشهدار کردند. البته اکنون سطح کیفی مرسدس بنز GLA و بی ام و X1 به همخانوادههای بزرگتر خود نزدیکتر شده است.
کابین نسل دوم ایکس 1 با مواد باکیفیت ساخته شده بود، اما به طرز ناامیدکنندهای ساده بود. خوشبختانه کابین نسل جدید این شاسی بلند شخصیت خاص خودش را پیدا کرده و جزئیاتی نظیر جادستی شناور با کنترل پنل یکپارچه، دریچههای تهویه ظریف و البته نمایشگر منحنی عریض مجهز به سیستم اطلاعات و سرگرمی iDrive 8 در آن به چشم میخورند.
علاوه بر اینها، ایکس وان جدید از فضای داخلی جادارتر – که در حال حاضر هم یکی از نقاط قوت نسل دوم آن است – و موقعیت مرتفعتر راننده بهره خواهد برد. روکش سوراخدار SensaTec 2.0 صندلیهای آن را میپوشانند و سقف شیشهای پانارومای آپشنال هم فضای داخلی را غرق در نور طبیعی میکند.
مرسدس بنز GLA هم کابینی دوستداشتنی دارد، هرچند کمی بیشتر هزینه کردن برای نمایشگرهای دوگانه بزرگتر آن پیشنهاد میشود. سیستم اطلاعات و سرگرمی MBUX سریع و پُر از قابلیتهای مختلف است و مرسدس از چرم مصنوعی مخصوص خود با نام MB-Tex بهره گرفته. جی ال ای بزرگترین صندوق عقب بین رقبای خود را ندارد، ولی همچنان یک کراس اوور کوچک کارآمد در حد معقول محسوب میشود.
این شاسی بلندهای کوچک وقتی از بهترین مواد موجود برخوردار شدهاند، این سوال را به وجود میآورند که آیا اصلاً به خرید امثال بی ام و X3 یا مرسدس بنز GLC نیازی هست یا خیر.
پیشرانه و عملکرد
پیشرانههای 4 سیلندر توربوشارژ امروزه فراگیر شدهاند. بی ام و X1 نیز به یک پیشرانه 2 لیتری 4 سیلندر توربوشارژ TwinPower با یک گیربکس اتوماتیک دو کلاچه 7 سرعته مجهز است. این پیشرانه توانایی تولید قدرت 241 اسب بخار و گشتاور 400 نیوتون متر را دارد. شتابگیری 0 تا 100 کیلومتر بر ساعت مدل تمام چرخ محرک xDrive28i این شاسی بلند 6.2 ثانیه زمان میبرد. همچنین پکیج M Sport دنده پشت فرمان و قابلیتی با نام Sport Boost را به خود به دنبال میآورد که به صورت موقت نهایت شتاب ممکن را مهیا میکند.
مرسدس بنز GLA هم یک پیشرانه 2 لیتری 4 سیلندر توربوشارژ زیر کاپوت خود دارد که فقط 221 اسب بخار قدرت و 350 نیوتون متر گشتاور تولید میکند. این خودرو با سیستم تمام چرخ محرک در 6.6 ثانیه از 0 تا 100 کیلومتر بر ساعت شتاب میگیرد. مدل دیفرانسیل جلو حتی کندتر است و شتابگیری 0 تا 100 آن 6.8 ثانیه طول میکشد، ولی هر دو مدل از یک گیربکس اتوماتیک دو کلاچه 8 سرعته برخوردارند.
تا زمانی که راننده به رینگهای بزرگتر متوسل نشود، GLA سواری نرم و روان و فرمانپذیری پایدار، هرچند نه چندان هیجانانگیزی را ارائه میکند. واضح است درحالی که بی ام و X1 هنوز عرضه نشده نمیتوان درباره سواری آن نظری داد، اما کراس اوور بی ام و با سینماتیک محور جدید، سیستمهای تعدیل ارتقایافته و ترکهای گستردهتر باید در این زمینه کمی برتری داشته باشد.
جمعبندی؛ مرسدس بنز GLA یا بی ام و X1؟
برای آن دسته از خریدارانی که قصد دارند برای اولین یک خودروی بالارده تهیه کنند، مرسدس بنز GLA و بی ام و X1 بدترین گزینههای ممکن نیستند. هر دو شاسی بلند بخش عمده فناوریهای بروز همخانوادههایشان را در خود جا دادهاند، با کلاس به نظر میرسند و فضای کافی برای زوجها یا خانوادهها دارند. پیشرانههای 4 سیلندر توربوشارژ آنها هم هرچند راننده را انگشت به دهان نمیگذارند، ولی ترکیبی از قدرت و بازدهی را به ارمغان میآورند که یکی از مولفههای اصلی کراس اوورهای ساب کامپکت است.
مرسدس بنز GLA دیفرانسیل جلو دارای قیمت پایه 36,400 دلار است و مقرون به صرفهترین کراس اور این خودروساز خوشنام آلمانی به شمار میرود. مدل تمام چرخ محرک و نسخههای قدرتمندی از آن نامهای GLA 35 و GLA 45 نیز موجود هستند. این درحالی است که قیمت نسل جدید بی ام و X1 یا سایر نسخههای آن به جز xDrive28i مشخص نیست.
نسخه xDrive28i ایکس وان با جی ال ای 250 4Matic رقابت خواهد کرد. کراس اوور بی ام و قدرتمند و سریعتر است و نمایشگر منحنی استاندارد آن را هم میتوان راضیکنندهتر از سیستم اطلاعات و سرگرمی استاندارد جی ال ای دانست. همچنین ایکس وان از لحاظ طراحی حرفهای بیشتری برای گفتن دارد، اما میتوان گفت که این موضوع به سلیقه شخصی خریداران مربوط میشود. باید منتظر عرضه ایکس وان بود، ولی جی ال ای کراس اوور خوشساختی است که به همین راحتیها مغلوب رقیب جدیدتر خود نمیشود.