همه انویدیا را به خاطر تولید کارت گرافیک میشناسیم. اما آیا میدانید Nvidia چه لطف بزرگی به پیشرفت فناوری رانندگی خودکار کرده است؟
شاید انویدیا به خاطر عرضه کارتهای گرافیک گیمینگ سری RTX که قدرتمندترین و محبوبترین مدلهای بازار هستند شناخته شود، اما این کمپانی سالهاست که به دنبال تنوع بخشیدن به سبد محصولات خود است. به طور مثال این کمپانی از چیپست موبایل مبتنی بر آرم Tegra خود رونمایی کرده است؛ اگرچه اکنون تنها محصولی که این روزها از آن استفاده میکند، کنسول بازی دستی نینتندو سوییچ است.
ولی انویدیا اجازه نداده این قضیه روی جاهطلبیهایش با چیپستهای مبتنی بر آرم تأثیرگذار باشد. در همین راستا به تازگی این کمپانی پیشنهاد خرید کامل کمپانی ARM را روی میز گذاشته است. گرچه این برگه قرارداد به علت نگرانیهای امنیتی امضا نشد، اما انویدیا بدون خرید آرم هم تراشههای مبتنی بر ARM قدرتمندی را برای دیتاسنترها و همینطور استفاده در اتومبیلها ساخته است.
انویدیا از تخصص خود در طراحی سیلیکون، گرافیک، هوش مصنوعی و همینطور محاسبات ابری پلتفرم DRIVE Hyperion استفاده کرده تا به اتومبیلهای نیمه اتوماتیک که در حال حاضر در جادهها هستند و همچنین اتومبیلهای کاملاً خودران در آیندهای نزدیک، کمک کند. این کمپانی اخیراً پیشنمایشی از جدیدترین دستاورد خودش را در کنفرانس GTC 2022 AI به نمایش توسعهدهندگان گذاشته است. در حالی که خودروسازانی مثل مرسدس بنز، جگوار، ولوو، هیوندای، بیوایدی، لوسید و نیو در این کنفرانس حضور داشتند، بنابراین شانس این را داریم که به زودی از فناوری قدرت بخشیده توسط انویدیا در سیستم رانندگی خودکار محصولات این برندها استفاده کنیم.
چیپست مبتنی بر Arm انویدیا، آینده رانندگی خودکار را شکل میدهد
انویدیا میگوید پلتفرم DRIVE Hyperion طراحی و تولید شده تا در اتومبیلهای خودران مورد استفاده قرار بگیرد. این پلتفرم تلفیقی از ماژول محاسباتی مبتنی بر آرم Orin AI انویدیا با یک مجموعه سنسور است که شامل ۱۲ دوربین بیرونی، ۳ دوربین داخلی، ۹ رادار، ۱۲ سنسور اولترا سونیک، یک سنسور لیدار و یک سنسور لیدار برای جمعآوری دادههای حقیقی است. این چیپ میتواند در هر ثانیه ۲۵۴ تریلیون محاسبه انجام دهد (۲۵۶ TOPS) و میتواند از سیستم رانندگی خودکار سطح ۲ پلاس تا سطح ۵ را شامل شود.
اما چیپست نسل آینده انویدیا، Drive Atlan نام دارد که هیجان انگیز به نظر میرسد و قرار است قدرتبخش نسل بعدی اتومبیلهای خودران در آیندهای نزدیک باشد. این چیپست از پردازنده مرکزی مبتنی بر آرم انویدیا با معماری Grace بهره میبرد که با پردازشگر گرافیکی یکپارچه مبتنی بر Ada Lovelace انویدیا همراه است. این همان فناوری پردازشگر گرافیکی به کار رفته در کارتهای گرافیک سری RTX 40 انویدیا است.
وقتی انویدیا سیستم Drive Atlan را در سال ۲۰۲۳ ارائه کند، میتواند ۱ تریلیون عملیات در هر ثانیه انجام داده و آماده حضور در اتومبیلهای خودران شود. با توجه به حجم انبوهی از حسگرهای اطلاعاتی که برای قدرتبخشی به اتومبیلهای خودران امن نیاز است، این دقیقاً همان سخت افزاری است که یک اتومبیل با رانندگی خودکار واقعی بدون نیاز به لمس فرمان توسط یک راننده، به آن احتیاج دارد.
سخت افزار بدون نرم افزار هیچچیز نیست
چیپست به کار رفته داخل وسیله نقلیه تنها یکی از بخشهای سیستم رانندگی خودکار است که کمپانی انویدیا آن را برای خودروسازان توسعه بخشیده است. اما نرم افزار DRIVE OS را نیز توسعه بخشیده که قرار است ماژول محاسباتی Orin و چیپست روی سیستم Atlan را در آینده مدیریت کند. رابط کاربری آن هم از سیستمهای Blackberry QNX استفاده میکند که هم اکنون محبوب بسیاری از خودروسازان است. DRIVE OS با سیستمهای DriveWorks و DRIVE AV همراه است که ترکیبی از فریمورک شبکه عصبی عمیق و نقشهبرداری لایهای را برای پشتیبانی اتومبیلها از فناوری خودران جهت پیمایش مسیر با حداقل دخالت از سوی راننده ارائه میکند.
سیستم انویدیا از تمام زوایا، خودرو را کنترل میکند
همانطور که احتمالاً شما هم حدس زدهاید، انویدیا یک راهکار کامل را برای سازندگان اتومبیلهای خودران آماده کرده است. اما این فقط شامل چیپست، نرم افزار یا فناوری هوش مصنوعی در انواع مختلف نیست؛ آن شامل یک سیستم پشتیبانی بکاند ابری کامل برای تولیدکنندگان به نام DRIVE Infrastructure نیز میشود. این سیستم برای فعالیت در کنار سرورهای محاسباتی هوش مصنوعی پرقدرت که از پردازنده مرکزی و پردازشگر گرافیکی انویدیا قدرت میگیرند طراحی شده است و میةواند عملکرد سیستم را در دنیای واقعی تجزیه و تحلیل کرده و به بهبود مستمر هوش مصنوعی خودرو کمک کند. این سیستم از طریق یک بروزرسانی به اتومبیلهای مربوطه اضافه خواهد شد.
انویدیا با استفاده از نرم افزاری به نام DRIVE SIM سیستم رانندگی خودکار را به سطح تازهای میبرد. این نرم افزار انواع حالتهای مختلف ترافیکی در دنیای واقعی را به یک فضای مجازی میبرد که باعث میشود بدون نیاز به استقرار خودرو در دنیای واقعی، بتوان عملکرد اتومبیلهای خودران را در یک محیط شبیهسازی شده مثل بازی سنجید. این به خودروسازها اجازه میدهد پیش از آنکه محصولاتشان را عرضه کنند، با اعتماد به نفس بیشتری روی سیستم اتومبیلهای خودران خود کار کنند.
سیستم انویدیا قدرت بسیار بالایی دارد. خودروسازها میتوانند به انویدیا بپیوندند و از خدماتی که این کمپانی در اختیارشان قرار میدهد استفاده کنند. در حالی که نگاه بسیاری از افراد در بازار اتومبیلهای خودران به اپل است، اما احتمالاً کمپانی انویدیا در پشت بسیاری از اتومبیلهایی خواهد بود که به زودی بدون راننده آنها را در در کوچه و خیابانها میبینیم.