عمر مفید لپ تاپ ها هم مثل دیگر لوازم الکترونیکی محدود است. اما چقدر میتوان از آنها استفاده کرد و چه موقعی باید یک لپتاپ را ارتقا داد؟
امروزه تقریبا همهی ما چه برای کار یا چه برای سرگرمی و تفریح یک لپ تاپ داریم. این دستگاه مفید به مرور زمان کهنه میشود و در نهایت مجبور میشویم آن را ارتقا دهیم. اما سوالی که پیش میآید این است که دقیقا چه زمانی باید این کار را انجام دهیم؟ هر چند وقت یک بار باید لپ تاپ خود را ارتقا دهیم؟
عوامل تاثیرگذار بر عمر مفید لپ تاپ
همانطور که حدس میزنید، عوامل زیادی در عمر مفید یک لپ تاپ تاثیر میگذارند که اولین مورد نحوه استفاده از آن است. برخی از افراد فقط چند ساعت در روز از لپ تاپ استفاده میکنند. اما کاربرانی هم وجود دارند که در بیشتر ساعات شبانه روز لپ تاپشان روشن است. به عنوان مثال، اگر شغل شما به گونهای است که باید از لپ تاپ استفاده کنید، طبیعتا زمان استفاده شما از آن بالا میرود.
به خاطر داشته باشید که نحوه استفاده از لپ تاپ میتواند بر طول عمر آن تاثیر بگذارد. به عنوان مثال، اگر دائما از دستگاه خود برای بازی کردن استفاده میکنید، این کار به مرور زمان روی سخت افزار آن تاثیر میگذارد. به طور کلی، با استفادهی زیاد از دستگاه، طول عمر آن کاهش مییابد.
علاوه بر این، نوع لپ تاپ شما میتواند بر طول عمر آن تاثیر بگذارد. اگر لپ تاپ شما سخت افزار قدیمی یا رده پایینی دارد، بدون شک به اندازه لپتاپهای سطح بالا و با کیفیت دوام نخواهد آورد. اگرچه همیشه اینطور نیست، اما باید انتظارش را داشته باشید.
البته خرابی و آسیب نیز میتواند عمر مفید لپ تاپ شما را تحت تاثیر قرار دهد. به مرور زمان، لپ تاپها به دلیل ضربه، زمین خوردن، رطوبت، گرمای بیش از حد و موارد دیگری دچار آسیب میشوند. در نتیجه این آسیبها میتوانند روی طول عمر آن تاثیر بگذارند.
مورد دیگری در طول عمر laptop تاثیر دارد، بیتوجهی به آن است. به عنوان مثال فن دستگاه خود را در نظر بگیرید، هنگامی که سیستم شما به دلیل عملکردهای زیاد و متعدد بیش از حد داغ میشود، این قطعه به خنک کردن آن کمک میکند. برای مثال، اگر شما نرم افزارهای سنگین را در لپ تاپ خود به صورت همزمان اجرا کنید، CPU تحت فشار قرار گرفته و در نتیجه دستگاه داغ میشود. در چنین شرایطی فن لپ تاپ برای کاهش دما و خنک کردن آن وظیفهی خود را انجام میدهد.
با این حال، اگر فن لپ تاپ شما پر از گرد و غبار و خاک شده باشد، نمیتواند به درستی به وظیفهاش عمل کند. این امر میتواند موجب آسیب رسیدن به سخت افزار شود و در نتیجه طول عمر لپ تاپ شما را کاهش دهد. پس بهتر است هر ۶ ماه یک بار یا بیشتر فن لپ تاپتان را تمیز کنید تا بهره وری و عملکرد آن دچار مشکل نشود. اکنون که فهمیدید چه عواملی در عمر مفید لپ تاپ شما تاثیر دارند، حالا وقت آن است که بدانید چه زمانی باید آن را ارتقا دهید.
زمان ارتقای لپ تاپ
همانطور که عوامل بالا نشان میدهند، پاسخ به این سوال ساده است. اما یک سری توصیه کلی وجود دارد که شامل حال اکثر کاربران میشود. به طور کلی، پیشنهاد میشود که هر سه الی پنج سال یکبار لپ تاپ خود را ارتقا دهید. با این حال، این آمار و اعداد ممکن است بسته به نحوه استفاده شما، نوع لپ تاپ، شیوه نگهداری و موارد دیگر افزایش یا کاهش یابد.
لپ تاپها معمولا در مقایسه با کامپیوترها عمر کوتاهتری دارند، اما این بدان معنا نیست که عمر مفید آنها به طور غیر منطقی کوتاه است. اگر دوست دارید که با فناوری جدید پیش بروید، ممکن است بخواهید که لپ تاپ خود را ارتقا بدهید. (گرچه این خواسته میتواند گران قیمت باشد).
از طرف دیگر، ممکن است از اینکه ارتقای لپ تاپ خود را تا زمانی که کاملا غیرقابل استفاده شود به تعویق بیندازید خوشحال باشید، زیرا ممکن است این مدت تا ۸ سال یا بیشتر طول بکشد. از نظر تئوری، اگر به درستی از یک لپ تاپ استفاده کرده و مراقب آن باشید، حتی میتواند یک دهه دوام بیاورد.
همچنین شما میتوانید به جای ارتقای کل دستگاه، اجزای سخت افزاری آن را ارتقا دهید. این روش از لحاظ هزینه فشار کمتری به شما وارد میکند و همچنین به شما امکان میدهد تا لپ تاپ خود را همراه با تمام برنامهها، فایلها و تنظیمات مهم و نصب شده آن حفظ کنید.
به عنوان مثال، اگر باتری لپ تاپ شما رو به خرابی و نابودی است، لزوما به این معنی نیست که وقت تعویض و خرید یک لپ تاپ جدید فرا رسیده است. در عوض میتوانید با تعویض باتری آن بدون آنکه هزینه آنچنانی بکنید، به استفاده از لپ تاپ خود ادامه دهید.
با این حال، باید یه این نکته هم توجه داشته باشید که گاهی تعویض چندین قسمت از اجزای سخت افزاری به جای خرید یک لپ تاپ جدید، میتواند هزینه و زمان بیشتری را برای شما بتراشد. برای جلوگیری از این مسئله، قبل از خرید قطعات سخت افزاری جدید همه چیز را مورد بررسی قرار دهید.
علائمی که نشان میدهند باید لپ تاپ خود را ارتقا دهید
اگر فکر میکنید زمان آن رسیده که باید لپ تاپ خود را ارتقا دهید، باید به چند نشانه توجه کنید تا از درستی تصمیم خود مطمئن شوید.
اول اینکه اگر لپ تاپ شما دائما هنگ کرده، گیر میکند یا خاموش میشود، احتمالا باید آن را ارتقا دهید. این معمولا به دلیل مشکلات مربوط به CPU دستگاه است که معمولا غیرقابل تعویضاند. CPU لپ تاپها معمولا به جای سوکت به مادربرد لحیم میشوند، پس اگر سی پی یو شما دچار مشکل شود، باید به فکر خرید یک لپ تاپ جدید باشید.
اگر سرعت لپ تاپ شما کند باشد، معمولا این مشکل به RAM، HDD یا SSD مربوط میشود. اما اگر مشکل دقیقا همین باشد، جای نگرانی نیست. شما میتوانید به راحتی رم، HDD یا SSD خود را ارتقا دهید بدون آنکه لپ تاپ خود را از دست بدهید. گرچه قیمتها نیز بسته به برند و نسخهای که میخواهید تهیه کنید متفاوت است.
همچنین اگر نتوانید سیستم عامل لپ تاپ خود را به آخرین نسخه بهروزرسانی کنید، باید به فکر ارتقای آن باشید. گرچه با دریافت نکردن آخرین بروزرسانی توسط لپ تاپ شما دنیا به آخر نمیرسد، اما با گذشت زمان و انتشار بروزرسانیهای بیشتر، باگهای بیشتری در دستگاه شما ظهور میکند و بروزرسانیهای امنیتی و امکانات جدید را هم روی دستگاه خود دریافت نخواهید کرد. این میتواند نشانهای برای ارتقا لپ تاپ شما باشد.
اما گاهی اوقات دلایل ارتقا لپ تاپ فنی نیست. این یعنی لپ تاپ فعلیتان دیگر برای استفاده امروزی شما مناسب نیست. به طور مثال اگر شغل شما به گونهای است که باید دائم یک لپ تاپ را با خود حمل کنید و لپ تاپ شما بزرگ و سنگین است، وقت آن رسیده یک مدل سبکتر و مدرنتر را تهیه کنید. یا اگر یک گیمر هستید و لپ تاپ فعلی شما سرعت کندی دارد، میتوانید روی خرید یک لپ تاپ گیمینگ حساب باز کنید.
بیشتر بخوانید: مقایسه کامپیوتر گیمینگ با لپ تاپ گیمینگ؛ کدام گزینه بهتری برای من است؟
لپ تاپها محصولاتی ضروری هستند، اما عمر مفید جاودانهای ندارد
بهانههای زیادی برای به تعویق انداختن ارتقا لپ تاپ وجود دارد؛ زیرا وقتی لپ تاپ جدیدی را میخرید تنظیمات آن و انتقال فایلهایتان به آن میتواند خسته کننده باشد. اما اگر از یک لپ تاپ رده پایین استفاده کنید هم میتواند به همان اندازه دردسرساز باشد و مشکلات زیادی را برایتان ایجاد کند.
بنابراین اگر متوجه شدهاید که لپ تاپتان دیگر مثل سابق نیست، احتمالاً زمان خداحافظی آن فرا رسیده است.