اپراتور همراه اول طی مراسمی که در وزارت ارتباطات به مناسبت گرامیداشت هفته دولت برگزار شد، سایت های 5G خود را در تبریز، اهواز و کیش افتتاح کرد.
عصر روز سه شنبه 8 شهریور 1401 آیین افتتاح پروژههای ارتباطات و فناوری اطلاعات کشور به مناسبت هفته دولت در سالن آمفی تئاتر شهید قندی این وزارتخانه برگزار شد. در این مراسم عیسی زارع پور (وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات)، مصطفی طاهری (رئیس کمیسیون صنایع و معادن مجلس) و جمعی از مدیران اپراتورهای ارتباطی نیز حضور داشتند.
جزئیات افتتاح سایت های 5G همراه اول
از آنجایی که این رویداد پس از دوران همهگیری کرونا به عنوان اولین اجتماعات بزرگ ارتباطی کشور برگزار شد، اپراتورها با ظرفیتهای عظیمی که در این 2.5 سال توسعه دادند در این رویداد پروژههای نسل جدید خود را رونمایی کردند. در همین راستا اپراتور همراه اول سایت های 5G خود را جزیره کیش، اهواز و تبریز به مناسبت هفته دولت راهاندازی کرد.
در این مراسم اعلام شد از 28 اردیبهشت تا 31 مرداد 1401 حدود 359 روستا جدید به شبکه ملی اطلاعات دسترسی پیدا کردند که از این تعداد اپراتور همراه اول از محل اعتبارات دولتی 230 روستا را به شبکه ملی اطلاعات متصل کرد. همچنین بیشترین اتصالات همراه اول در خوزستان با 25 روستا، سیستان و بلوچستان با 23 روستا و در زنجان با 15 روستا بوده است. به واسطه این طرحها، مشکل ارتباطی بیش از 2 هزار روستا از ابتدای دولت سیزدهم رفع شد.
گزارشی از سرمایهگذاریهای همراه اول
مهدی اخوان بهابادی، مدیرعامل همراه اول در این مراسم عنوان کرد اپراتور همراه اول در حوزه توسعه روستایی توانسته بیش از 2100 روستا که فاقد هر نوع ارتباطی بودند را به شکل متصل کرده و بیش از 6 هزار روستا که به اینترنت دسترسی نداشتند را به شبکه اینترنت متصل کند. به طور کلی تمام این اقدامات با سرمایهگذاری حدود 2400 میلیارد تومان به انجام رسید.
مدیرعامل همراه اول در ادامه به وضعیت 5G این اپراتور اشاره کرد و گفت در حوزه نسل پنجم نیز سرمایهگذاریهایی را انجام دادیم که به واسطه آن توانستیم 7 استان کشور را تحت پوشش قرار دهیم و تا پایان سال نیز برای تحت پوشش قرار دادن سایر استانها اقداماتی را به انجام خواهیم رساند.
اخوان بهابادی در ادامه بیان کرد از آنجایی که بازیهای جام جهانی در پیش است، به جزیره کیش نگاه ویژهای داریم و در آنجا سایتهایی را راهاندازی خواهیم کرد. وی در ادامه به افزایش 2 سطح 400 گیگابایتی پهنای باند همراه اول اشاره کرد و گفت در حوزه استراتژی زیربنایی کارهای بزرگی چون FTTX در وزارت ارتباطات و اپراتورها به انجام رسیده که باید 10 سال قبل به انجام میرسد؛ زیرا میتوانست شرایط فعلی را تغییر دهد.
طبق گفته مدیرعامل همراه اول به همت دولت جدید این پروژه بزرگ شروع شده تا هر چه سریعتر با تامین اعتبار از محل درآمدهای اپراتورهای ارتباطی بتوان آن را به انجام رساند، اما باید دانست که این پروژه دارای زیربنایی بوده و زود بازده نخواهد بود. برای این که مردم از مزایای توسعه فیبرنوری بهرهمند شوند باید زمان بیشتری سپری شود. البته در وزارتخانه کارها به خوبی پیش میرود، اما با وجود کلیه اقدامات توسعهای که به انجام رسیده، برخی از فعالان بر این باورندکه نتایج این اقدامات در زندگی مردم هنوز حس نمیشود.
اخوان بهابادی تاکید کرد در کنار سرمایهگذاری بلندمدت برای توسعه دسترسی مردم در کوتاه مدت نیز باید برنامههایی اجرا شوند. وی در ادامه با اشاره به اینکه بالانس ترافیکی موبایل و ثابت در کشور در سطح مناسبی قرار ندارد و باید تغییراتی رخ دهد گفت این سیاست قطعی بوده و در این دوران گذار برای اینکه از فشار به مشترکان جلوگیری شود میبایست تدابیر کوتاه مدتی اندیشیده شود.
اخوان بهابادی در ادامه به سرمایهگذاری حدود 50 درصدی اپراتور همراه اول از محل درآمدهای آن (حدود 30 هزار میلیارد تومان) در سال قبل اشاره کرد و گفت باقی درآمدها نیز برای امور جاری و مالیاتی و غیره صرف شد. البته تا یک مدت با بدهی بانکی و تسهیلات سرمایهگذاری میتوان کارها را پیش برد، اما اگر در اتفاقی مشابه شیوع کرونا که 2 سال با آن درگیر بودیم، سرمایهگذاریها و اقدامات در زمان درست انجام نمیشد، مشخص نبود کشور با چه مشکلاتی باید دست و پنجه نرم میکرد.
مدیرعامل همراه اول در این رویداد در حضور مدیران ارشد حوزه ارتباطات و فناوری اطلاعات اعلام کرد شبکه سینک فازی برای پشتیبانی پایدار از سایت های 5G و TD-LTE راهاندازی خواهد شد. وی در پایان خطاب به وزیر ارتباطات عنوان کرد وضعیت کلیه اپراتورهای تلفن همراه شبیه به هم بوده و برای حل مشکلات به تدبیری از سمت شما نیاز داریم.
دولت گذشته مانع توسعه اپراتورها شد
عیسی زارع پور، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات نیز در این مراسم با اشاره به تشکیل کارگروه ویژه اقتصاد دیجیتال در اواخر سال قبل عنوان کرد این کارگروه تشکیل شده تا کلیه موانع روبهروی کسبوکارهای دیجیتال را از بین ببرد که تاکنون چنین اقدامی بیسابقه بوده است. وی افزود به کمک رئیسجمهور موفق شدیم بند مربوط به رقم 8 درصدی حاصل از درآمد اپراتورها را برای سرمایهگذاری در بخش توسعه فیبرنوری اختصاص دهیم که تا آخر کار دولت این رقم به 20 هزار میلیارد تومان خواهد رسید.
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات در ادامه با اشاره به این که به دنبال جبران عقبماندگیها هستیم گفت نیمه خالی لیوان را نمیبینیم و در آغاز کار در این وزارتخانه از فعالیتهای دولتهای گذشته نیز تقدیر کردیم. وی با اعلام اینکه در گذشته نیز وضعیت خوبی قرار نداشتیم گفت اگر در گذشته وضعیت خوب بود اکنون مدیران اپراتورهای تلفن همراه به این میزان نگرانی و انتقاد نداشتند.
زارع پور در ادامه بیان کرد طی یک فقره فقط 1100 میلیارد تومان جریمه برای اپراتورهای تلفن همراه به دلیل افزایش اندک تعرفه در نظر گرفته شد که حق اپراتورها نبود؛ چرا که 5 سال از افزایش تعرفه و توسعه شبکه جلوگیری کردند. در همین راستا ما قصد داریم زیرساختهای را توسعه دهیم و عقب ماندگیها را جبران کنیم.
لزوم افزایش تعرفهها
صادق عباسی شاهکوه، رئیس سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی هم در این مراسم با اشاره به اینکه مصرف اینترنت موبایل از 900 هزار به 1 میلیون ترابایت در ماه افزایش پیدا کرده گفت این در حالی است که مصرف اینترنت ثابت نصف موبایل و بر خلاف رویه جهانی است.
رئیس سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی در ادامه به وضعیت نابسامان تعرفهها در بخش اینترنت موبایل اشاره کرد و گفت مشکل درآمدی که در حال حاضر اپراتورهای تلفن همراه با آن مواجه هستند به همین موضوع مربوط میشود که طی چند سال گذشته در حوزه تعرفهگذاری اقداماتی مناسبی انجام نشده است. از این رو با ادامه روند فعلی تا 2 سال آینده شبکه موبایل نیز با سرنوشت شبکه ثابت مواجه خواهد شد.
عباسی شاهکوه با اعلام اینکه اگر در حوزه موبایل افزایش تعرفهای صورت نگیرد، در آینده شبکهای برای سرویس دهی به مردم وجود نخواهد داشت. وی افزود در حوزه نسل پنجم ارتباطی نیز اقدامات مناسبی انجام شده و هماکنون حدود 11 سایت فعال در کشور وجود دارد و انتظار میرود که تا پایان سال این تعداد به 600 سایت افزایش پیدا کند. ضمن اینکه جزیره کیش به جزیره کاملا تحت پوشش خدمات نسل پنجم و فیبرنوری تبدیل خواهد شد.
سایتهای TD-LTE مبتنی بر باند 2300 مگاهرتز به بهرهبرداری رسیدند
همراه اول در هفته دولت از فاز نخست سایت های TD-LTE مبتنی بر باند 2300 مگاهرتز نیز رونمایی کرد. اپراتور همراه اول پس از اینکه پروانه بهرهبرداری از باند فرکانسی 2300 مگاهرتز توسط رگولاتوری صادر شد، بلافاصله فرایند تامین تجهیزات و تشکیل تیمهای داخلی را با هدف توسعه ظرفیت شبکه پهن باند نسل چهارم و راهاندازی سایتهای ارتباطی روی لایه فرکانسی جدید را آغاز کرد.
همچنین در راستای رونمایی از پروژههای توسعهای نیز 1050 سایت جدید نسل 4 همراه اول در کشور افتتاح و راهاندازی شدند و سایتی بر پایه تکنولوژیهای نسلهای نوین ارتباطی در روستای ده علی کوهبنان در استان کرمان به شکل نمادین با دستور وزیر ارتباطات افتتاح و راهاندازی شد.
از سایر اقدامات همراه اول در این رویداد میتوان به افزایش ظرفیت شبکه دیتا (PS Core) همراه اول به میزان 400 گیگابیت بر ثانیه در تهران برای پوشش استانهای مرکزی کشور و ۴۰۰ گیگابیت بر ثانیه در تبریز برای پوشش استانهای غربی، استفاده از شیوه جدید توسط همراه اول در راستای ارتقای سرعت سرویسدهی در نسل چهارم ارتباطی، پیادهسازی تکنولوژی پیشرفته MIMO 4*4 در بیش از 2000 سایت در شهرهای بزرگ، آغاز مجازیسازی و Cloudification و مهاجرت سرویسهای تلکام بر بستر ابری اشاره کرد.