کمپانی سونی در جریان نمایشگاه IFA 2015 از خانواده گوشی های پرچم دار سری Z5 خود رونمایی کرد.اکسپریا زد ۵ ( Xperia Z5 ) ، اکسپریا زد ۵ پریمیوم ( Xperia Z5 Premium ) و اکسپریا زد ۵ کامپکت ( Xperia Z5 Compact ).اکسپریا زد ۵ کامپکت کوچکترین عضو خانواده اکسپریا زد ۵ است و برای افرادی طراحی شده که یک گوشی جمع و جور با کارایی خوب و طراحی زیبا و جانشینی برای آیفون ها می خواهند. عضو کوچک خانواده زد ۵ هم مشخصاتی تقریبا مشابه با برادرانش دارد اما کمی متفاوت تر از آنها است. پس از بررسی تخصصی اکسپریا Z5 ، حالا به سراغ برادر کوچکترش یعنی اکسپریا Z5 کامپکت رفته ایم تا ببینیم پرچم دار ریز نقش سونی چه حرف هایی برای گفتن دارد.در ادامه با گجت نیوز همراه باشید.
مقدمه
این روزها اکثر گوشی های رده بالای شرکت ها ، با نمایشگرهایی بزرگ عرضه می شوند و بسیار کم دیده می شود که یک گوشی با نمایشگری ۴.۶ اینچی توان رقابت با پرچم داران مطرح بازار را داشته باشد.معمولا وقتی صحبت از گوشی های مینی ، کامپکت یا در واقع جمع و جور می شود ، به یاد محصولاتی با مشخصات ضعیف می افتیم ، اما این این موضوع به هیچ وجه در مورد کامپکت های سونی صدق نمی کند.یکی از عادت های خوب سونی ، ارائه نسخه کوچک و جمع جور پرچم داران هرسال خود ، با پسوند کامپکت است.
امسال هم خانواده زد ۵ ( Z5 ) سونی فلفلی ریزه میزه با خود به همراه دارد ، اکسپریا Z5 کامپکت نه تنها چیزی از اکسپریا Z5 اصلی کم ندارد بلکه با همین ابعاد کوچکش به خوبی می تواند در مقابل پرچم دران درشت هیکل سایر کمپانی ها ، قد علم کند.
اکسپریا زد ۵ کامپکت کوچکترین عضو خانواده اکسپریا زد ۵ است و برای افرادی طراحی شده که یک گوشی جمع و جور با کارایی خوب و طراحی زیبا و جانشینی برای آیفون ها می خواهند.
اکسپریا زد ۵ کامپکت بر خلاف دو برادر دیگرش که ساختاری از فلز و شیشه دارند، ساختاری از پلاستیک دارد. همین مورد هم باعث شده تا علاوه بر کوچکترین عضو خانواده، سبک ترین هم باشد و وزنی معادل ۱۳۸ گرم حس بهتری را به کاربر منتقل کند. اما خب کامپکت برخلاف دو قسمت قبلی که کوچکترین بود، در ضخامت بیشترین را دارد. ضخامتی ۸.۹ میلیمتری که که برخی آن را باعث راحت تر کنترل کردن گوشی به خاطر ابعاد کوچکش می دانند و برخی نیز این ضخامت بالا را از ضعف های زد ۵ کامپکت به حساب می آورند. به هر ترتیب این مورد بسته به سلیقه شماست که آن را یک نقطه ضعف بدانید یا یک نقطه قوت به حساب بیاورید. حسگر اثر انگشت هم که سونی برای اولین بار در پرچم داران خود استفاده کرده و حسگری سریع است از مزایای زد ۵ کامپکت به شمار می رود. گواهینامه IP68 را نیز از قلم نیاندازیم چرا که یکی از بارز ترین ویژگی های سری زد اکسپریا همین زد آب و زد گرد و غبار بودن است و زد ۵ کامپکت نیز به تبعیت از برادران و نسل های گذشته خود این گواهینامه را دارد و تا عمق ۱.۵ متری تا مدت زمان ۳۰ دقیقه در برابر آب مقاوم است.
به دلیل در اختیار داشتن تراشه بسیار قدرتمند، با استفاده از گوشی زد ۵ کامپکت تقریبا میتوانید هر برنامهای را که بخواهید اجرا کرده و در نهایت هر کار و هدفی را در این گوشی عملی کنید. در حقیقت این گوشی همانند پرچمدار فعلی شرکت سونی یعنی گوشی زد۵، دارای تراشه اسنپدراگون ۸۱۰ شرکت کوالکام بوده و میتواند با استفاده از واحد گرافیکی بسیار قدرتمند آدرنو ۴۳۰ خود، هر بازی سنگینی را به سادگی اجرا کند. علاوه بر آن به دلیل کم بودن میزان دقت تصویر نمایشگر این گوشی (دقت HD)، اجرای بازیها با فریمریت بسیار بالا، ناشدنی نخواهد بود. مسلما به کمک دقت پایین نمایشگر این گوشی میتوانید اجرای روان بازیهای سنگین را در درون آن تجربه کرده و البته در کنار آن میبایست با کوچک بودن ابعاد صفحه نمایش نیز کنار بیایید.
در کنار در اختیار داشتن تراشهای جدید، این گوشی دارای دوربین اصلی با دقت بسیار بالای ۲۳ مگاپیکسل بوده و البته این مقدار برای دوربین سلفی آن به ۵.۱ مگاپیکسل میرسد. هر دو حسگر از این نظر شباهت بسیار زیادی به گوشی زد۵، پرچمدار فعلی شرکت سونی دارند. علاوه بر آن، حسگر اسکنر اثر انگشت واقع شده در کناره سمت راست گوشی نیز یکی از بحث برانگیزترین مکانها به جهت قرار گیری این سنسور بوده که البته بسیار راحت و در دسترس نیز میباشد. در کنار در اختیار داشتن باتری بسیار پرقدرت، در بعضی بخشهای سختافزاری گوشی مانند نسخه ۴.۱ بلوتوث، Cat.6 LTE و حتی بخش نرمافزاری آن نیز بروزرسانیهایی دیده میشود.
با این مقدمه به سراغ بررسی تخصصی گوشی سونی اکسپریا زد کامپکت ( Sony Xperia Z5 Compact ) در گجت نیوز می رویم.با ما همراه باشید.
فهرست :
- ۸- دوربین
- ۹- کیفیت عکاسی
- ۱۰- فیلمبرداری
- ۱۱- کیفیت صدا
- ۱۲- رابط کاربری
- ۱۳- جمع بندی
- ۱۴- امتیاز گجت نیوز
مشخصات گوشی سونی اکسپریا Z5 کامپکت :
مشخصات کلی :
- تعداد سیم کارت : یک سیم کارته
- نوع سیم کارت : نانو سیم
- ابعاد : ۸.۹ × ۶۵ × ۱۲۷ میلیمتر
- وزن : ۱۳۸ گرم
- ساختار بدنه: پلی کربنات و شیشه
- دارای گواهینامه IP65 و IP68 مقاوم در برابر گرد و غبار و آب تا عمق ۱.۵ متری تا مدت ۳۰ دقیقه
پردازنده :
- چیپست : Qualcomm MSM8994 Snapdragon 810 Chipset
- پردازنده : ۸ هسته ای ؛۴ هسته Cortex-A57 و ۴ هسته Cortex-A53
- فرکانس پردازنده : ۱.۵ و ۲.۰ گیگاهرتز
- پردازشگر گرافیکی : Adreno 430
حافظه :
حافظه داخلی : ۳۲ گیگابایت
حافظه رم : ۲ گیگابایت
کارت حافظه : تا ۲۰۰ گیگ از نوع microSD پشتیبانی میکند.
صفحه نمایش :
- اندازه صفحه : ۴.۶ اینچ
- نوع صفحه نمایش : IPS LCD
- رزولوشن : ۷۲۰×۱۲۸۰ | HD
- تراکم پیکسلی : ۳۲۳ پیکسل بر اینچ
- قابلیت های صفحه نمایش : Scratch-Resistant Glass برای محافظت از صفحه نمایش، دارای لایه Oleophobic Coating برای مقاومت در برابر جذب عرق و اثر انگشت، قابلیت دریافت ۱۰ لمس همزمان، مجهز به موتور X-Reality، دارای فنآوری Triluminos
دوربین :
- کیفیت عکس برداری دوربین پشت : ۲۳ مگاپیکسل
- اندازه تصاویر : ۵۵۲۰×۴۱۴۰
- کیفیت فیلمبرداری دوربین پشت : قابلیت فیلمبرداری با کیفیت ۳۸۴۰×۲۱۶۰ | ۴K
- قابلیت های دوربین پشت : سایز سنسور ۱/۲.۳ اینچ , لرزشگیر دست (Image Stabilization) , قابلیت عکاسی پانوراما , فوکوس لمسی (Touch focus) , قابلیت عکاسی HDR , مجهز به ردیاب خودکار چهره ( Face Detection ) , قابلیت ثبت موقعیت مکانی و زمانی عکسها و فیلمهای گرفته شده بر روی آنها (Geo-Tagging)
- فلش : دارد
- نوع فلش : LED
- دوربین جلو : ۵.۱ مگاپیسکلی
- کیفیت فیلمبرداری دوربین جلو : با قابلیت فیلم برداری Full HD و با سرعت ۳۰ فریم بر ثانیه و قابلیت عکاسی HDR
راه های ارتباطی :
- پشتیبانی از ۲G , 3G ,4G , Wi-Fi , GPS , Bluetooth , NFC , microUSB v2.0
سیستم عامل :
- اندروید ۵.۱.۱ لالی پاپ
باتری :
- نوع : باتری غیر قابل تعویض لیتیوم یونی
- ظرفیت : ۲۷۰۰ میلی آمپر ساعت
سایر ویژگی ها :
- سنسور تشخیص اثر انگشت
- قابلیت شارژ سریع (Fast battery charging: 60% in 30 min)
- پشتیبانی از ANT Plus
- دارای ویرایشگر اسناد Word، Excel، PowerPoint و PDF
- Organizer (سازمان دهنده)
- دارای ویرایشگر عکس و فیلم (Image & Video Editor)
- قابلیت حذف نویز و سر و صدا با استفاده از میکروفن اختصاصی برای مکالمه بهتر (Active Noise Cancellation with Dedicated Mic)
محتویات داخل جعبه :
- شارژر
- هندزفری
- کابل USB
- دقترچه راهنما
همانطور که در بررسی اکسپریا Z5 هم گفتیم ، سونی جعبه سری Z5 خود را بسیار ساده طراحی کرده و متاسفانه شاهد هیچگونه جذابیتی در این بخش نیستیم.هرچند که ممکن است از دید بسیاری از افراد مورد مهمی هم نباشد.به هر حال در جعبه ساده اکسپریا زد ۵ کامپکت علاوه بر خود گوشی، شارژ ، هندزفری ، کابل USB و دفترچه راهنما وجود دارد
طراحی و کیفیت ساخت
یکی از موارد قابل توجهی که در گوشی زد ۵ کامپکت نسبت به نسل پیشینش تغییر کرده است، مربوط به طراحی گوشی میشود. اگر به گوشیهای تازه معرفی شده شرکت سونی نگاهی بیندازید متوجه این موضوع خواهید شد که زبان طراحی سونی تغییر کرده است. در واقع این زبان طراحی که از گوشی زد۱ این شرکت بر جای مانده بود، هم اینک در خانواده زد۵ سونی متغیر شده است. در حقیقت این طور به نظر میرسد که این شرکت ژاپنی به جز قرینه بودن طراحی گوشیهای خود به موارد دیگر نیز اهمیت میدهد. با نگاهی به سری گوشیهای زد۵ این شرکت به سادگی متوجه این موضوع خواهید شد که بر روی بدنه آنها جای هیچ گونه پیچیدگی، خمیدگی و یا فرورفتگی وجود نداشته و همه چیز بسیار ساده و مکعبی است. در واقع این نوعی طراحی مینیمالیستی از سوی شرکت سونی است.
شاید بعضی از کاربران با نگاهی به ظاهر این گوشی، طراحی آن را کسل کننده بدانند. اما در جواب باید گفت که طراحی این گوشی بسیار مینیمالیستی و ساده و بدون هیچگونه پیچیدگی است. البته مسلما نباید با نگاهی به ظاهر ساده و کوچک این گوشی در مورد محتویات آن هم این طور قضاوت کنیم، زیرا این گوشی دارای قدرت سختافزاری و همچنین نرمافزاری بسیار زیادی است.
اکسپریا زد ۵ کامپکت سونی دارای ابعاد دقیق ۱۲۷ × ۶۵ × ۸.۹ میلیمتر بوده و در مقایسه با زد۳ کامپکت، بدنه آن کمی ضخیمتر است. البته با در دست گرفتن گوشی، مسلما نظراتان تغییر خواهد کرد. از نظر سنگینی، این گوشی ۱۳۸ گرم وزن دارد که البته ۱۰ گرم از نسل پیشین خود سنگینتر است. البته باید گفت که این مقدار نزدیک به وزن گوشی اکسپریا زد۵ است.
همانطور که قبلا به آن اشاره شد، گوشی زد۵ کامپکت از بسیاری از جنبهها، مدل کوچکتر شده گوشی زد۵ سونی به حساب میآید. البته با وجود قرار گیری در خانواده زد۵، این گوشی فاقد فریم فلزی بوده و این بخش از گوشی کاملا از جنس پلیکربنات است. از طرفی در گوشی زد۵ شاهد وجود سپرهایی در چهار گوشه گوشی هستیم که در هنگام افتادن گوشی از آن محافظت خواهد کرد. در گوشی زد۵ کامپکت این مورد وجود نداشته و این بخش کاملا یکپارچه است. البته با این وجود، به زیبایی ظاهری و یکدست بودن بدنه آن افزوده شده است. بخش پشتی این گوشی نیز از جنس شیشه و با طراحی مات بوده و در هنگام در دست گرفتن گوشی، حس بسیار خوبی به شما منتقل خواهد شد. علاوه بر آن به دلیل فلزی نبودن این بخش، ظاهر آن شبیه به گوشیهای ارزانقیمت نیست. این گوشی در چهار نسخه رنگی سفید، مشکی، زرد و قرمز به بازارهای فروش عرضه خواهد شد.
شیارها، حسگرها و کنترلها
همانطور که در بخشهای پیشین به آن اشاره شد، گوشی زد۵ کامپکت شباهت بسیار زیادی به گوشی زد ۵ این شرکت دارد. یکی از بزرگترین اختلافات این دو دستگاه مربوط به نمایشگر کوچکتر ۴.۶ اینچی موجود بر روی گوشی زد۵ کامپکت میشود. شاید یکی از ناامیدکنندهترین بخشهای این گوشی مربوط به ثابت ماندن دقت تصویر این نمایشگر از نسل قبلی خود باشد (دقت تصویر ۷۲۰p). شاید وجود نمایشگری با دقت ۱۰۸۰p میتوانست حتی از نظر تبلیغاتی، نظر بسیاری از کاربران و خریداران را به سمت این گوشی جلب کند. اما با این وجود به نظر میرسد نمایشگر این گوشی کاملا به نسل پیشین خود شباهت نداشته و در واقع اختلافهایی در پنل نمایشی این دو دیده میشود. علاوه بر آن هم اکنون میزان چگالی تصویر این گوشی با دستگاههایی همچون آیفون ۶ و آیفون ۶ اس اپل در میزان تقریبی ۳۲۳ پیکسل در هر اینچ برابر است (نمایندههای اپل دارای میزان چگالی تصویر ۳۲۶ ppi هستند).
بهتر است بدانید که در گوشی زد ۵ کامپکت، هم اکنون میزان حاشیه دور نمایشگر گوشی بیشتر از نسل قبلی شده و درنتیجه هم اینک میزان نسبت مساحت نمایشگر گوشی به پنل جلویی در این گوشی برابر ۶۸.۹ درصد است. در گوشی زد۳ کامپکت این میزان برابر ۷۰.۶ درصد بود. در هر صورت این میزان حاشیه بیشتر کاملا قابل مشاهده است، مخصوصا زمانی گه نسخه مشکی رنگ آن را در اختیار داشته باشیم.
علاوه بر آن بخش جلویی گوشی زد۵ کامپکت هم اینک بسیار خلوت شده است. دوربین سلفی ۵.۱ مگاپیکسلی این گوشی به کناره سمت چپ گوشی منتقل شده و البته هیچ گونه حلقه و یا رنگ خاصی نیز به آن نسبت داده نشده است.
مسلما هر چقدر در این بخش جلوتر میرویم، طراحی مینیمالیستی و سادهگرایانه سونی در این گوشی بیشتر از قبل تایید میشود. این طراحی بر روی بلندگوهای گوشی نیز اثر کرده است و در واقع هم اکنون این دو کاملا محو و ناپدید شدهاند. علاوه بر آن، در این بخش نیز شاهد طراحی قرینه شرکت سونی بوده و تنها توری شبکهای مربوط به بلندگوی گوشی در بخش پایینی آن قابل مشاهده است.
سری به کنارههای بدنه گوشی میزنیم. در کناره سمت چپ گوشی تقریبا چیز خاصی دیده نمیشود. شیارهای مربوط به سیم کارت و کارت حافظه جانبی میکرو اسدی گوشی در زیر یک پوشش پلاستیکی کاملا پنهان شدهاند و البته این پوشش در صورت بسته و یکپارچه شدن با فریم گوشی، این بخش را از نظر نفوذ قطرات آب کاملا محافظت خواهد کرد. البته در هنگام بسته بودن فلپ پلاستیکی این شیارها در بخش تحتانی آن فرورفتگی بسیار کمی باقی میماند که در هنگام بسته بودن پوشش به باز شدن آسان آن توسط انگشت دست کمک خواهد کرد.
دو چیز در مورد این بخش از گوشی باقی میماند. اولا اینکه در بخش بالایی این کناره، نشان Xperia به شکلی بسیار پنهان حک شده است. دومی نیز مربوط به روزنه بند گوشی میشود که البته هم اکنون در کمتر گوشی هوشمندی شاهد قرارگیری این مورد هستیم.
کناره سمت راست گوشی کمی شلوغتر به نظر میرسد. در این بخش ابتدا نظرتان به کلید فیزیکی بسیار بزرگ پاور گوشی جلب خواهد شد که نسبتا بیرونزده است. علاوه بر آن رنگ این دکمه با کلیدهای دیگر و همچنین بدنه گوشی تفاوت داشته و البته بزرگترین تغییر آن نسبت به نسل قبلی مربوط به قرار گیری حسگر تشخیص دهنده اثر انگشت در زیر آن میشود.
در این بخش شاید قبول محل قرارگیری کلیدهای کنترل صدا برای کاربر کمی سخت باشد. شرکت سونی تصمیم گرفته است به جای قرار دادن این دکمهها در بالای کلید پاور گوشی، آنها را در زیر آن قرار دهد. این طراحی در دیگر گوشیهای خانواده زد۵ نیز قابل مشاهده است. البته لازم به ذکر است که به دلیل راحت نبودن دسترسی به این کلیدها، به هیچ وجه از طراحی سونی در این بخش استقبال نمیکنیم. البته بهتر است بدانید که دسترسی به این کلیدها در گوشی زد۳ کامپکت خیلی راحتتر بود. زیرا آنها در فاصله بالاتری از وضعیت کنونی در زیر کلید پاور گوشی قرار داشتند و فشردن آنها با انگشت شست خیلی راحتتر بود.
درست پایینتر از کلیدهای کنترل صدای این گوشی، دکمه شاتر اختصاصی آن قرار گرفته است که در هنگام عکاسی به ثبت هر چه بهتر و دقیقتر (نسبت به یک نمایشگر لمسی) کمک خواهد کرد.
در قسمت فوقانی بدنه گوشی نیز سوکت جک ۳.۵ میلیمتری صدا به همراه میکروفون ثانویه گوشی به منظور حذف صدای نویز محیط قرار دارند.
در بخش تحتانی بدنه گوشی نیز یک عدد پورت استاندارد microUSB قرار دارد که به لطف فناوریهای صورت گرفته توسط سونی، این بخش بدون قرارگیری پوششی خاص میتواند در برابر نفوذ ذرات آب دوام آورد. درست در کنار آن میکروفون اصلی گوشی جای گرفته است.
در بخش پشتی زد۵ کامپکت نیز شاهد قرارگیری پنل شیشهای مات هستیم. طراحی این بخش بسیار بینظیر بوده و با در دست گرفتن گوشی، اثر انگشت کاربر بر روی این بخش باقی نمیماند. در کنار سمت چپ و بالای گوشی درست همانند گوشی زد۵، شاهد قرار گیری دوربین اصلی ۲۳ مگاپیکسلی گوشی به همراه یک عدد فلاش LED هستیم.
علاوه بر آن در بخشهای پایینتر شاهد قرار گیری لوگوهای Sony و Xperia بر روی بدنه پشتی گوشی نیز هستیم. بالاتر از این دو نیز نشان NFC گوشی به جهت جفت شدن سریع دستگاهها به چشم میخورد.
نمایشگر
ابعاد نمایشگر همیشه یکی از بخشهای مهم و حساس در گوشیهای کامپکت به حساب میآید. اما این بار گوشی زد۵ کامپکت از تئوری “هر چه بزرگتر، بهتر” پیروی نمیکند. همانطور که در بخشهای پیشین به آن اشاره شد، گوشی زد۵ کامپکت همانند نسل قبلی خود، یک تلفن هوشمند کوچک و جمع و جور و البته پرقدرت به حساب میآید. شرکت سونی در زمینه انتخاب و گزینش ابعاد نمایشگر این گوشی بسیار هوشمندانه عمل کرده است. زیرا هم اکنون در میان گوشیهای هوشمند امروزی، کمتر گوشی هوشمندی پیدا میشود که اندازه نمایشگر آن کوچکتر از ۵.۰ اینچ بوده و البته در کنار آن دارای قدرت سختافزاری بسیار بالایی باشد. علاوه بر آن هم اکنون نیازهای کاربران نیز تغییر کرده است و حتی گوشی پرچمدار شرکت سونی نیز دارای نمایشگری با ابعاد ۵.۲ اینچ است. به همین منظور به دلیل فاصله گرفتن ابعاد نسخه کامپکت این گوشی با نسخه اصلی، شاید انتخاب این میزان از ابعاد نمایشگر عمل بسیار هوشمندانه و درستی بوده است.
گوشی هوشمند اکسپریا زد ۵ کامپکت دارای نمایشگری به ابعاد ۴.۶ اینچ بوده و دقت تصویر آن برابر ۷۲۰ × ۱۲۸۰ پیکسل است. علاوه بر آن همانند نسل پیشین، پنلی از نوع IPS LCD بر روی نمایشگر این گوشی قرار گرفته است. البته این موضوع، خبری بدی برای طرفداران این گوشی نیست. زیرا هم اکنون این گوشی در کنار این مورد دارای فناوریهای بسیار پیشرفته شرکت سونی با نامهای Mobile BRAVIA Engine 2، تکنولوژی Triluminos و همچنین موتور X-Reality نیز میباشد. البته با وجود فول اچدی بودن تمامی گوشیهای امروزی قرار گرفته در این سطح، از دقت نمایشگر اچدی این گوشی استقبال میکنیم. زیرا در نهایت میزان چگالی تصویر ۳۲۳ پیکسل در هر اینچ را به وجود میآورد که بسیار عالی و کافی است.
نمایشگر این گوشی را در زیر میکروسکوپ آزمایشگاه قرار دادیم و همانطور که در تصویر بالا مشاهده میکنید، آرایش ماتریس استاندارد RGB پنل IPS آن دیده میشود. در طی بررسیهای به عمل آمده متوجه شدیم که بیشتر میزان روشنایی تصویر نمایشگر این گوشی برابر ۶۸۰ نیت بوده که البته میزان بسیار بالایی به حساب میآید. علاوه بر آن درست بر خلاف دیگر گوشیهای شرکت سونی، هم اکنون بر روی این گوشی میتوان بر روی هر دو حالت دستی و خودکار، میزان روشنایی را تنظیم و دستکاری کرد. در هر دو حالت ۱۰۰ و ۵۰ درصد، میزان نسبت کنتراست تصویر در سطح بسیار مطلوبی قرار دارد. البته روشنتر بودن نسبی طیف رنگ مشکی این نمایشگر، از معایب آن به حساب میآید. با اینکه رنگ سفید نمایشگر این گوشی کمی به رنگ بنفش متمایل است اما زمانی که تنظیمات بر روی حالت X Reality قرار میگیرند، دقت نمایش رنگها بیشتر از قبل میشود. گرچه حداکثر میزان روشنایی نمایشگر در این حالت به میزان ۶۳۰ تا ۶۴۰ نیت کاهش مییابد. با این حال میزان نسبت کنتراست تصویر به دلیل غلیظتر شدن رنگ مشکی افزایش خواهد یافت. به همین دلیل این مود برای تماشای تصاویر و فیلمها بسیار مناسب است.
البته در این میان شرکت سونی اقدام به قرار دادن درجهبندیهای RGB به منظور تنظیم میزان رنگهای نمایشگر گوشی نیز کرده است. البته در حین تنظیم رنگها، دوباره از میزان حداکثر روشنایی تصویر نمایشگر کاسته خواهد شد.
قدرت سختافزاری و بنچمارکها
در این بخش بهتر است با این عبارت آغازگر این قسمت باشیم که بهتر است از جثه کوچک و ظاهر این گوشی پی به قدرت آن نبرید. شاید این گوشی یک دستگاه کامپکت و جمع و جور باشد، اما در هر صورت از خانواده Z گوشیهای سونی به حساب میآید. جالب است بدانید که این گوشی کوتاه قامت دارای تراشه بسیار قدرتمند اسنپدراگون ۸۱۰ شرکت کوالکام (MSM8994) است. علاوه بر آن از میزان حافظه RAM دو گیگابایت نیز بهره میبرد. در واقع در بخش CPU این چیپ هشت هسته قرار داشته که چهار عدد از آنها از نوع کورتکس A53 با فرکانس کاری ۱.۵ گیگاهرتز بوده و چهارتای دیگر از نوع کورتکس A57 با فرکانس ۲.۰ گیگاهرتزی هستند. علاوه بر آن این تراشه دارای واحد گرافیکی بسیار قدرتمند آدرنو ۴۳۰ نیز هست. به دلیل دقت نسبتا پایینتر نمایشگر این گوشی نسبت به گوشیهای هوشمند مجهز به این تراشه، مسلما در بخش تستهای گرافیکی شاهد امتیازات بسیار بالایی این گوشی مخصوصا در بخش “OnScreen”خواهیم بود.
در بنچمارکهایی که قرار است بر روی این گوشی به اجرا در آوریم، رقبای دیگری نیز دوشادوش این گوشی به جدال خواهند پرداخت. برای مثال گوشی زد ۳ کامپکت سونی یکی از آنها است که به واسطه قدرت بالا و نمایشگر با دقت پایینتر میتواند از جمله رقبای بسیار سخت این گوشی باشد. علاوه بر آن گوشی اکسپریا M5 سونی نیز هست که البته با نگاهی به مشخصات فنی آن، نمیتوان این دستگاه را به عنوان یک گوشی میانرده به حساب آورد. زیرا در بخش تراشهها از چیپ بسیار قدرتمند هلیو ایکس ۱۰ شرکت مدیاتک بهرهمند است. به منظور مشاهده نتایج مربوط به نمایشگر گوشی، از گوشیهایی با دقت تصویر برابر با زد۵ کامپکت همانند پی۸ هواوی، آنر ۶، Mi4 و Mi 4c شیائومی استفاده کردیم. در سمت دیگر به منظور سنجش قدرت تراشه و ارتباط آن با دیگر بخشهای گوشی، از دیگر دستگاههای مجهز به تراشه اسنپدراگون ۸۱۰ دعوت به عمل آوردیم. گوشیهای وان ام۹ اچتیسی، نوبیا زد۹ زدتیای، جی فلکس۲ الجی و همچنین وان پلاس۲، از این دسته میباشند. البته از گوشیهایی با پردازنده نسبتا ضعیفتر با نامهای جی۴ الجی و وایب ایکس۲ لنوو نیز استفاده کردهایم. از طرفی گوشیهایی که از نظر قیمتی با زد۵ کامپکت در یک سطح قرار دارند را نیز به این رقابت وارد ساختیم. گوشیهای گلکسی اس۵ سامسونگ، نکسوس۶ گوگل، زنفون۲ ایسوس و موتو ایکس پیور ادیشن در این دسته قرار خواهند گرفت.
در ابتدای کار به سراغ تست مربوط به سنجش عملکرد خام CPU تراشهها در بنچمارک گک بنچ ۳ رفتیم. در این تست مسلما عملکرد هشت هسته CPU موجود در تراشه این گوشی را به طور دقیق مورد بررسی قرار خواهیم داد. با نگاهی به نتایج بدست آمده متوجه این موضوع خواهیم شد که عملکرد CPU تراشه اسنپدراگون ۸۱۰ موجود در این گوشی بسیار عالی است. البته نسخه بزرگتر زد۵ سونی با کمی اختلاف در رتبه بالاتری قرار گرفته است.
در بخش بعدی به سراغ بنچمارک ترکیبی و مشهور آنتوتو ۵ رفتیم. در این بخش علاوه بر موارد پیشین، عملکرد واحد گرافیکی و حافظه RAM گوشی نیز مورد بررسی قرار خواهد گرفت. جالب است بدانید که در طی اجرای این بنچمارک و پایان آن، این گوشی توانست در بین دیگر رقبای خود به بالاترین امتیاز ممکن دست یابد. حتی جالب است بدانید که گوشی زد۵ سونی نیز نتوانست به این سطح امتیازی دست یابد. فاصله امتیازی این گوشی با اکسپریا M5 سونی نیز بسیار عجیب و زیاد بوده و در واقع از گوشی زد۵ کامپکت، یک پرچمدار قدرتمند میسازد.
بنچمارک بیس مارک، یکی دیگر از تستهای ترکیبی به حساب میآید. در بخشی دیگر عملکرد تک و چند هستهای CPU تراشه موجود در این گوشی نیز مورد بررسی قرار خواهد گرفت. همانطور که در تصاویر زیر مشاهده میکنید، این گوشی توانست به کمک تراشه بسیار قدرتمند خود امتیازات بسیار بالایی را در تمام بخشها از آن خود کند. نتیجه بدست آمده در بخش تک هستهای بسیار جالب و قابل توجه است. از نظر تئوری و با توجه به نتایج چند هستهای، ممکن است در هنگام اجرای چند برنامه، کمی با تاخیر روبهرو شوید. گرچه از نظر عملی و در هنگام کار با گوشی متوجه این چنین مشکلی نشدیم.
در ادامه به سراغ بنچمارک گرافیکی GFX رفتیم. همانطور که در بخشهای قبلی به آن اشاره شد، این گوشی بر روی سطح تراشههای خود دارای واحد گرافیکی بسیار پرقدرت آدرنو ۴۳۰ است. علاوه بر آن میزان دقت تصویر نمایشگر این گوشی نسبت به دیگر رقبا در سطح بسیار پایینی قرار داشته و همین موضوع باعث میشود که نتایج حاصل شده در سطح بالاتری قرار داشته باشند (زیرا میزان پردازشهای گرافیکی انجام شده کاهش خواهند یافت). با نگاهی به نتایج حاصل شده در بخش زیر شاهد امتیازات بسیار بالای این گوشی و نمایش تصاویر با فریمریت بسیار بالایی هستیم. علاوه بر آن در بخش پایانی این تست در قسمت Open GL ES 3.1 که بیشتر مربوط به پردازش گرافیکی گیمینگ میشود، این گوشی توانست امتیازات بسیار مناسبی را کسب کند. مسلما با استفاده از این گوشی و تراشه آن میتوانید تجربه شیرین اجرای بازیهای گرافیکی و سنگین را داشته باشید. البته در این حین میبایست با نمایشگر کوچک ۴.۶ اینچی این گوشی کنار بیایید (همانطور که در تصاویر زیر مشاهده میکنید، این گوشی به دلیل کمتر بودن دقت تصویر نمایشگر گوشی توانست در تمامی بخشهای OnScreen یا همان صفحه روشن، امتیاز خوبی به دست آورد).
در نهایت به سراغ بررسی عملکرد وبگردی گوشی زد ۵ کامپکت رفتیم. در این بخشها این گوشی توانست امتیازات نسبتا خوبی را نصیب خود کند. شاید به دلیل کوچک بودن نمایشگر این گوشی نتوانید به نحو احسنت از قابلیت مرورگری این گوشی لذت ببرید ولی با توجه به بنچمارک بروس مارک، این گوشی عملکرد بسیار خوبی را در زمینه اجرای دستورات HTML5 از خود نشان داد. گرچه امتیازات بنچمارک کراکن که مربوط به عملکرد جاوا اسکریپت این گوشی نیز میشود نیز قابل توجه است. بهتر است بدانید که در این تستها از مرورگر پیشفرض گوشیها استفاده میشود که البته به دلیل ساخت این گوشی توسط شرکت سونی، اپلیکیشن وبگردی آن کروم گوگل خواهد بود.
گوشی اکسپریا زد ۵ کامپکت سونی از نظر قدرت سختافزاری، یک گوشی تمام عیار به حساب میآید. در عین حال که این گوشی از پرقدرتترین تراشه موجود در بازار (تا به امروز) استفاده میکند، شرکت سونی نیز حالت کامپکت و جمع و جور آن را تغییر نداده و طراحی آن را در این زمینه حفظ کرده است. تمامی این ویژگیها از این گوشی، یک جانشین بسیار مناسب و ارزشمند برای گوشی زد۳ کامپکت سونی خواهد ساخت. البته تنها عاملی که باعث دوری کاربران و عدم خریداری این گوشی خواهد شد، قیمت نسبتا بالای آن به حساب میآید. در نهایت سوال این خواهد بود که با وجود علاقه بسیار زیاد کاربران به گوشی زد۳ کامپکت، آیا با وجود اختلاف قیمتی ۱۵۰ یورویی میان این دو گوشی، انگیزههای کافی به منظور خریداری زد ۵ کامپکت سونی وجود دارد یا نه؟!
باتری
زد ۵ کامپکت سونی دارای یک باتری با ظرفیت ۲۷۰۰ میلیآمپر ساعت است که البته همانطور که انتظار میرفت، این بخش را نمیتوان از گوشی جدا کرد و در واقع ثابت بوده و به گوشی مهر و موم شده است. ظرفیت باتری این گوشی تنها به میزان بسیار کمی از گوشی زد ۵ (با ظرفیت ۲۹۰۰ میلیآمپر ساعت) کمتر است. با این حال ظرفیت این گوشی نسبت به ظرفیت ۲۶۰۰ میلیآمپر ساعتی گوشی زد ۳ پلاس سونی، یک بروزرسانی بسیار مناسب به حساب میآید.
با توجه به امتیاز کلی ۸۶ ساعت، باتری این گوشی در تستهای به عمل آمده، عملکرد بسیار خوبی را از خود به نمایش گذاشت. البته در صورت مقایسه نمره آن با امتیاز ۱۰۱ ساعتی نسل پیشین خود، این نتیجه کمی ضعیفتر به نظر میرسد. در هر صورت باید اینطور اضافه کرد که نتیجه بدست آمده بسیار عالی بوده و کاملا بالاتر از میزان میانگین است. در حقیقت این به آن معناست که با استفاده از این گوشی و با یکبار شارژ کامل آن میتوانید به مدت ۳ روز و نیم به کار عادی با گوشی بپردازید. با این شرط که از گزینههای وبگردی، تماشای فیلم و همچنین تماس صوتی ۳G، هر کدام به مدت یک ساعت در روز استفاده کنید. از طرفی میتوان امتیاز تقریبی ۲۸ ساعت تماس صوتی این گوشی را یک نتیجه بسیار عالی به حساب آورد. البته امتیازهای وبگردی و تماشای فیلم نیز در حد بسیار مناسبی و مطلوبی قرار دارند. در نهایت باید گفت که اگر طرفدار تماس صوتی طولانی مدت هستید، این گوشی جمع و جور منحصرا جوابگوی کار شما خواهد بود.
قابلیتهای ارتباطی
گوشی زد ۵ کامپکت درست مشابه نسل پیشین خود تنها در یک نسخه (تک سیم کارت) تولید گشته است. این گوشی از چهار شبکه GSM/GPRS/EDGE/HSDPA پشتیبانی کرده و البته پوشش LTE و ۴G (بسته به منطقه عرضه گوشی) از دیگر ویژگیهای آن به حساب میآید. علاوه بر آن این گوشی دارای وایفای دو بانده با استاندارد b/g/n/ac بوده و در کنار آن از وایفای دایرکت نیز بهرهمند است. پشتیبانی از نسخه ۴.۱ بلوتوث به همراه A2DP به اضافه ناوبری ماهوارهای A-GPS و گلوناس به همراه Beidou (بسته به منطقه عرضه گوشی) از دیگر قابلیت این گوشی میباشند.
جالب است بدانید که این گوشی دارای رادیو FM به همراه سرویس RDS نیز بوده و NFC هم دارد. نبود حسگر مادون قرمز از معایب این بخش به حساب میآید. به منظور شارژ گوشی و انتقال کابلی اطلاعات از درگاه استاندارد microUSB 2.0 استفاده خواهد شد. ویژگیهای USB host و MTP از دیگر قابلیتهای این گوشی به حساب میآید. علاوه بر آن این گوشی دارای قابلیت اتصال انحصاری Xperia Connectivity نیز هست. علاوه بر آن به دلیل قرار گیری این گوشی در خانواده سطح بالای زد۵، هم اکنون ویژگی MHL 3 به منظور اتصال کابلی به تلویزیون بر روی این گوشی قابل مشاهده است. علاوه بر آن به کمک سرویسهای Miracast و Xperia Connectivity نیز میتوانید نمایشگر گوشی خود را به صورت بیسیم بر روی دیگر صفحه نمایشهای به نمایش در آورید. همچنین با ایجاد یک سرور رسانهای میتوانید از طریق DLNA گوشی به نسخه سوم و چهارم دستههای بازی پلیاستیشن سونی (DUALSHOCK) نیز متصل شوید.
دوربین
مطمئنا امروزه هیچ گوشی هوشمندی با وجود در اختیار داشتن تمامی ویژگیهای یک دستگاه سطح بالا، در صورت نداشتن دوربین باکیفیت، کامل نخواهد بود. زد ۵ کامپکت سونی نیز از این قاعده مستثنا نبوده و و از آنجایی که این گوشی، عضوی از خانواده سری حرفهای Z سونی به حساب میآید، دوربین اصلی آن نیز همانند گوشیهای زد۵ و زد۵ پریمیوم دارای میزان دقت حسگر ۲۳ مگاپیکسل میباشد.
همانطور که در بخشهای پیشین به آن اشاره شد، این گوشی همانند برادران بزرگتر خود دارای بخشهای سختافزاری مشابه، مجهز و قدرتمندی است. دوربین این گوشی نیز از همین تئوری پیروی کرده و در واقع هم اکنون در یک گوشی با ابعاد کوچک، قدرت عکاسی بسیار زیادی نهفته است. این دوربین دارای عملکرد کنترل تراز سفیدی و همچنین دقت تولید رنگ بسیار خوبی بوده و البته به کمک فلاش LED آن نیز همچنین تراز سفیدی به خوبی کنترل میشود. البته در سمت دیگر، پردازشهای مصنوعی تصاویر به خوبی قابل مشاهده است. برای مثال رنگ آسمان کمی بیشتر از حد طبیعی آبی بوده و کنارهها و گوشههای تصویر نیز کمی محو شدهاند. علاوه بر آن در هنگام عکاسی در محیطهای کم نور، نویز تصویر کمی بیشتر از حد انتظاراتمان بود.
دوربین اصلی این گوشی دارای حسگری با دقت ۲۳ مگاپیکسل بوده و لنز ۲۴ میلیمتری آن دارای حداکثر میزان گشودگی دیافراگم f/2.0 است. این گوشی از سنسور IMX300 شرکت سونی در این بخش استفاده میکند که البته این محصول از ویژگی multi-aspect sensor (حسگری با چند نسبت تصویر) بهره خواهد برد. در واقع این حسگر دارای میزان بیشتری از دقت تصویر (تعداد پیکسل) است (این میزان برای این حسگر برابر ۲۵ مگاپیکسل خواهد بود).
شرکت سونی این حسگر را به طور رسمی به بازارهای فروش عرضه نکرده است و به همین منظور خود نیز آن را یک حسگر ۲۳ مگاپیکسلی میخواند (در واقع ۲۲.۸۵ مگاپیکسلی است). البته این میزان دقت (با ابعاد ۵۵۲۰ × ۴۱۴۰ پیکسل) را تنها در نسبت تصویر ۴ به ۳ مشاهده خواهید کرد و در حقیقت در نسبت تصویر ۱۶ به ۹، دقت تصاویر ثبت شده به ۲۰.۱۴ مگاپیکسل (برابر با ۵,۹۸۴ × ۳,۳۶۶ پیکسل) کاهش خواهد یافت. بهتر است بدانید که مورد دوم، تصویر برش خورده از حالت اول نبوده و در واقع عکسهایی با نسبت ۱۶ به ۹، تصاویر مستطیلیتری هستند که از بخشهای متفاوتی از لنز استفاده میکنند.
به لطف وجود قدرت سختافزاری تراشه اسنپدراگون ۸۱۰ موجود در این گوشی، با استفاده از دوربین اصلی این گوشی میتوانید در بهترین حالت با دقت UHD 2160p و با نرخ ۳۰ فریم بر ثانیه به ضبط فیلم بپردازید. علاوه بر آن با استفاده از دوربین سلفی این گوشی نیز امکان فیلمبرداری ۱۰۸۰p با نرخ ۳۰ فریم بر ثانیه وجود خواهد داشت. بر روی بدنه این گوشی شاهد قرار گیری کلیدی فیزیکی و دو زمانه به منظور عکاسی و همچنین فوکوس هر چه بهتر بر روی سوژهها هستیم. در سمت دیگر این گوشی دارای یک عدد فلاش LED ساده نیز میباشد.
در حالت عکاسی و فیلمبرداری Superior Auto (خودکار) این گوشی، میتوانید بدون عوض کردن مودهای دوربین به فیلمبرداری یا عکاسی بپردازید. البته مشکلات قبلی هنوز هم پا برجا بوده و کادر بندی تصویر در هنگام فیلمبرداری هنوز هم مشکل است و در واقع تنها در هنگام شروع ضبط فیلم میتوان در مورد ابعاد کادر تصویر اطلاعاتی بدست آورد، زیرا نسبت تصویر در آن تغییر خواهد کرد. در حالت دستی (Manual) میتوانید بین مودهای عکاسی و فیلمبرداری جابهجا شده و به همین دلیل میتوانید در مورد کادر بندی تصویر خود اطلاعات جامعتری بدست آورید. در واقع در این حالت قبل از شروع کار، کادربندی به درستی در پیش رویتان قرار خواهد گرفت.
در حالت دستی (Manual) میتوانید بر روی کنترلهای دستی دوربین نظارت داشته باشید. در بخش کنترلهای دستی این برنامه درجهبندی و گزینههای خاصی به منظور تنظیم میزان جبران نوردهی، تراز سفیدی، میزان حساسیت سنسور (ISO)، نورسنجی، مودهای فوکوس، تنظیمات مربوط به سیستم لرزشگیر دوربین و دیگر موارد این چنینی وجود دارند. البته متاسفانه همه این موارد در بخش تنظیمات این برنامه جای گرفتهاند.
در بخش فیلمبرداری برنامه دوربین این گوشی نیز کنترلهای دستی و خودکار مناسبی برای ضبط هر چه بهتر تصاویر وجود دارند.
عملکرد حالت Superior Auto موجود در این گوشی تقریبا شبیه به آن چیزی است که در دیگر گوشیهای اکسپریای شرکت سونی شاهد آن بودیم. هیچ تنظیماتی در این حالت وجود نداشته و همه چیز به طور خودکار انجام خواهد پذیرفت. علاوه بر آن جدا از حالتهای دستی و خودکار، اپلیکیشن دوربین این گوشی دارای مودهای دیگری نیز هست.
برنامه دوربین این گوشی دارای مود Sweep panorama نیز بوده که البته عملکرد عکاسی در این حالت خیلی شگفتآور نیست. دقت تصویر عکسها کم بوده و جزئیات تصویر در عکسها پانوراما بسیار کم هستند. البته همپوشانی تصاویر نسبتا رضایتبخش هستند.
علاوه بر آن این برنامه دارای حالتی به نام Picture effect نیز هست که در حالت کاشیهای ۳ در ۳، تمامی افکتها به صورت زنده به نمایش در خواهند آمد.
کیفیت عکاسی
کیفیت دوربین اصلی ۲۳ مگاپیکسلی این گوشی به کمک تراشه بسیار قدرتمند آن بسیار مناسب و عالی است. البته در این گوشی و آن طور که از تصاویر ثبت شده پیداست، پردازشهای نرمافزاری انجام گرفته بر روی عکسها حرف اول را میزنند. البته در کنار این موارد، گاهی پردازشهای انجام گرفته دچار مشکل شده و برای مثال کنارهها تصاویر غیر شفاف میشوند. گاهی نیز بسیاری از جزئیات تصویر به صورت شفاف ذخیره نمیشوند که مطمئنا به دلیل نقص در سیستم کاهنده نویز این گوشی پدید میآیند. از سیستم فوکوس این گوشی نیز به طور کامل راضی نیستیم. زیرا گاهی در هنگام فوکوس بر روی سوژههای مورد نظر، این کار به طور دقیقی انجام نمیگرفت. همچنین نقصها و باگهای نرمافزاری دیگری در برنامهی این گوشی در بخشهای فوکوس بینهایت و همچنین نوردهی کوتاه مدت نیز دیده میشود. در نهایت باید گفت که این بخش از برنامه نتوانست سقف ایدهآلهای ما را بر آورده کند.
دوربین زد۵ کامپکت دارای فاکتورهای خاصی به منظور جذب کاربران خود است. از ثبت رنگهای زیبا و نسبتا دقیق تصاویر گرفته تا محدوده گستره دینامیکی مناسب آنها، همه و همه باعث ایجاد تصاویر نسبت زیبا و البته کمی مصنوعی و هنری شدهاند. البته درباره سیستم فوکوس خودکار دوربین این گوشی نیز باید گفت که عملکرد آن بسیار سریع است اما گاهی همراه با اشتباه.
به لطف در اختیار داشتن تراشهای قدرتمند در قلب این گوشی، قابلیت Superior Auto که پیشتر در گوشیهای ساخته شده توسط سونی دیده میشد، اینبار با قدرت و دقت بسیار بالاتری بر روی تصاویر اعمال میشود. البته با این وجود، گاهی مشکلاتی در بخش نرمافزاری این بخش دیده میشود ولی با این حال، به کمک این مود میتوان تصاویر بسیار باکیفیتتری را نسبت به حالت دستی به ثبت رساند.
در حالی که در حالت خودکار، پردازشگر دوربین خود در صورت نیاز حالت HDR را فعال خواهد نمود، اگر شدیدا به عکاسی با مود HDR علاقهمند هستید میتوانید از حالت دستی این برنامه استفاده کنید. برای این منظور باید بعد از فعال کردن این حالت، گزینه Backlight Correction (یا همان مود HDR) را انتخاب کنید. گرچه در طی بررسیهای به عمل آمده متوجه این موضوع شدیم که تصاویر ثبت شده در حالت دستی و HDR از نظر ظاهری و کیفی خیلی با هم تفاوت ندارند.
در بخشی دیگر، حالت عکاسی ماکرو (عکاسی از اجسام کوچک) این گوشی را مورد بررسی قرار دادیم. تصاویر با کیفیت بسیار مناسبی به ثبت میرسند. گرچه در هنگام عکاسی از آنها دوباره با مشکل فوکوس دقیق بر روی سوژهها مواجه بودیم و حتی در هنگام عکاسی از بعضی از اجسام کوچک و نزدیک، فوکوس به خوبی بر روی سوژه انجام نمیگرفت.
در نهایت به سراغ بررسی دوربین سلفی ۵.۱ مگاپیکسلی این گوشی رفتیم. تصاویر دارای دقت رنگی خوبی بوده و جزئیات تصویر به خوبی ثبت میشوند.
نمونه عکس های گرفته شده با دوربین اکسپریا Z5 کامپکت ( روز ) :
نمونه عکس های گرفته شده با دوربین اکسپریا Z5 کامپکت ( شب ) :
نمونه عکس های گرفته شده با دوربین جلوی اکسپریا Z5 کامپکت ( سلفی ) :
فیلمبرداری
با وجود یک حسگر ۲۳ مگاپیکسلی و تراشه قدرتمند اسنپدراگون ۸۱۰، به نظر تمامی شرایط به جهت فیلمبرداری با دقت ۴K مناسب است. بله درست است، این گوشی میتواند با دقت ۴K به ضبط فیلم پرداخته و البته در طی بررسیهای انجام شده نیز شاهد کیفیت بسیار بالای تصاویر بودیم. بجز بخش دستی، دیگر قسمتهای رابط کاربری بخش فیلمبرداری این برنامه شبیه به حالت عکاسی آن است. در حالت دستی امکان تنظیم تایمر و همچنین دستکاری و تنظیم میزان نوردهی، نورسنجی، مودهای فوکوس و دیگر موارد این چنینی وجود خواهد داشت.
به منظور فیلمبرداری، زد ۵ کامپکت از سیستم لرزشگیر دیجیتالی خود (که سونی آن را SteadyShot میخواند) استفاده میکند. البته بهتر است بدانید که در صورت فعال بودن این قابلیت، میدان دید تصاویر کاهش پیدا خواهد کرد. علاوه بر آن این موضوع بر روی کیفیت تصاویر نیز اثر نسبتا بدی دارد. البته با این وجود در طی بررسیهای به عمل آمده شاهد عملکرد کیفی بسیار خوبی در صورت روشن بودن لرزشگیر دیجیتالی تصویر بودهایم. یکی از بخشهایی که هم اکنون در اپلیکیشن این گوشی در این بخش دیده نمیشود، مود HDR فیلمبرداری آن است که به احتمال زیاد با بروزرسانیهای انجام شده در آینده، شاهد حضور آن در این بخش خواهیم بود.
اکسپریا زد ۵ کامپکت قادر است در بهترین حالت با دقت ۴K یعنی با ابعاد ۳۸۴۰ × ۲۱۷۶ پیکسل و البته با نرخ ۳۰ فریم بر ثانیه به ضبط فیلم بپردازد. نرخ حجمی تصاویر ضبط شده برابر با ۵۴ تا ۵۵ مگابیت بر ثانیه هستند. جزئیات تصاویر بسیار عالی بوده و فیلمهای ضبط شده آن از نظر کیفی با قدرتمندترین گوشیهای پرچمدار دنیا قابل مقایسه خواهند بود. علاوه بر آن در این گوشی میتوانید بین دو حالت کدک فیلمبرداری H.265 و H.264 بر حسب نیاز یکی را برگزینید. سیستم فوکوس خودکار دوربین در این بخش نیز دچار نقصهایی بوده و رام کردن و کنترل آن بسیار سخت و دشوار است. چاره کار استفاده از سیستم فوکوس خودکار تک نقطهای در هنگام فیلمبرداری است.
علاوه بر آن این گوشی دارای توان فیلمبرداری با دقت ۱۰۸۰p نیز بوده و البته این کار را بسیار ماهرانه و با دقت بسیار بالایی انجام میدهد. این گوشی میتوانید با این دقت با نرخهای ۳۰ و ۶۰ فریم بر ثانیه، به شکل بسیار خوبی و با کیفیت بسیار عالی به ضبط فیلم اقدام نماید.
کیفیت صدا
زمانی که اکسپریا زد ۵ کامپکت را به یک آمپلیفایر خارجی متصل کردیم، شاهد امتیازات بسیار خوبی در زمینه کیفیت و شفافیت صدای گوشی بودیم. اما با این حال میزان بلندی صدای گوشی در حد متوسط و میانگینی قرار داشت. پس در نهایت نمیتوان گفت که همه چیز در این بخش بسیار عالی به نظر میآید. در بخش بعدی هدفون را به گوشی متصل کردیم و در این حین شاهد کاهش میزان هماهنگی صدای استریو و همچنین میزان بلندی صدای گوشی بودیم. در این بخش نیز نمیتوان گفت که عملکرد گوشی خیلی بد است، اما مسلما در سطح بالایی نیز قرار نخواهد گرفت.
رابط کاربری
گوشی هوشمند اکسپریا زد ۵ کامپکت به طور پیشفرض از نسخه ۵.۱.۱ سیستم عامل اندروید موسوم به لالیپاپ بهرهمند است. از نظر ظاهری، این بخش گوشی شباهت بسیار زیادی به نسل پیشین خود دارد، اما با این حال تغییراتی قابل توجهی نیز در آن دیده میشود. تغییرات صورت گرفته به شکلی بودهاند که در صورت مهاجرت از یکی از دستگاه شرکت سونی که دارای نسخه کیتکت اندرویدی بوده، تقریبا همه چیز را در این سیستم عامل مشابه دیده و اکثر جا و مکان آنها تغییر نکرده است. البته این بار آنها را در ظاهر و طراحی متریال ملاقات خواهید کرد.
صفحه لاک اسکرین یا همان قفل صفحه این گوشی از نسخه ۵.۰ سیستم عامل اندروید، تغییرات خود را آغاز کرده بود. در این بخش کاربر به ویجتهای زیادی دسترسی ندارد. البته تعدادی ساعت به منظور انتخاب در جلوی دستان قرار خواهند گرفت. ویژگی قابهای متوالی از این بخش حذف شده است و البته میانبرهایی به منظور دسترسی سریع به اپلیکیشنهای دوربین و شمارهگیری گوشی در این بخش دیده میشود که به ترتیب در کنارههای پایین سمت راست و چپ نمایشگر گوشی واقع شدهاند. صفحه لاک اسکرین این گوشی به وسیله گزینههای همچون Face و Pattern و PIN به همراه Password قابلیت باز شدن دارد. البته همانطور که میدانید، حسگر تشخیص دهنده اثر انگشت با امنیت بسیار بالایی، در صدر این لیست قرار خواهد گرفت.
در صفحه هوم اسکرین یا همان صفحه اصلی گوشی به طور پیشفرض پنج عدد قاب در این بخش دیده میشود. علاوه بر آن امکان برگزیدن هر کدام از آنها به عنوان قاب اصلی نیز وجود دارد. همچنین در بهترین حالت میتواند حداکثر هفت عدد قاب را در این بخش در اختیار بگیرید.
علاوه بر آن در بخشی دیگر میتوانید ویجتها، میانبرها و یا تصاویر پسزمینه ثابت یا متحرکی را برای این بخش لحاظ کنید. در کنار آن امکان تغییر تم گوشی نیز وجود دارد. همچنین امکان تنظیم نمایش اطلاعات مربوط به برنامهها در نوار اعلانات گوشی نیز وجود داشته و در سمت دیگر میتوان آنها را مخفی کرد.
صفحه اعلانات گوشی با استفاده از فرمان لمسی استاندارد اندرویدی و به همراه افکتهای خاص نسخه لالیپاپ با پایین کشیدن نوار اعلانات گوشی ظاهر خواهد شد. تنظیمات فوری گوشی در بالاترین قسمت آن قرار داشته و اعلانات جدید نیز در بخش پایینی به نمایش در خواهند آمد. البته مورد ذکر شده با دو بار پایین کشیده شدن نوار اعلانات قابل دسترسی خواهد بود. البته سونی در این بخش جسجر دو انگشتی خود را نیز حفظ کرده است و هم اینک با پایین کشیدن دو انگشتی این نوار به شکل سادهتری این صفحه به نمایش در خواهد آمد. تاگلها موجود در این بخش قابلیت شخصیسازی داشته و از بین ۱۳ گزینه موجود میتوانید حداکثر ۹ عدد را برگزینید. تطبیق ترتیب آنها نیز به دو روش دستی و خودکار (توسط نسخه لالیپاپ و با در نظر گرفتن میزان استفاده کاربر از هر کدام از آنها) قابل اجرا خواهد بود.
کشوی برنامههای این گوشی در چندین صفحه به نمایش در خواهد آمد و البته امکان قرارگیری و ترتیببندی برنامهها به روشهای بسیار زیاد و متنوع نیز وجود دارد. گرچه در این نسخه از رابط کاربری اکسپریا سونی، منویی که از سمت چپ نمایشگر به داخل ظاهر میشد هم اینک حذف شده است. به جای این مورد، در بخش کناره سمت راست و بالای نمایشگر گوشی، کلیدی وجود دارد که با اشاره بر روی آن، منویی به سمت پایین باز خواهد شد. علاوه بر آن دکمه جستجو نیز دقیقا در همان بخش واقع شده است.
این گوشی از سرویس task manager پیشفرض اندرویدی استفاده میکند که با استفاده از آن میتوانید بین برنامههایی که به تازگی اجرا شدهاند، جابهجا شوید. علاوه بر آن با استفاده از جسجر سُر دادن به اطراف نیز میتوانید به پروسه فعالیت آنها خاتمه دهید. اپلیکیشنهای به اصطلاح “small apps” سونی در این دستگاه و در بخش task manager قابل رویت میباشد. عملکرد این برنامهها شباهت بسیار زیادی به سرویس Mini Apps موجود در گوشیهای شرکت سامسونگ دارند. در واقع با استفاده از این برنامه، ویجتهای بسیار کوچک و در عین حال شناوری بر روی صفحه اصلی گوشی ظاهر خواهد شد. امکان جابهجایی پنجره این برنامهها و استفاده از آنها در حالت غیر تمام صفحه وجود خواهد داشت. تعداد ۹ برنامه به طور پیشفرض در این بخش قابل مشاهده میباشد که شامل اپلیکیشنهای Active Clip، بوکمارکهای مرورگر کروم، اپلیکیشن وبگردی Browser، ماشین حساب (Calculator)، تقویم (Calendar)، جیمیل، موزیک پلیر، تایمر و تاچ بلاک (Touch Block) هستند. البته در دیگر دستگاه شرکت سونی این تعداد از برنامهها کمی متغیر هستند. خوشبختانه به طور همزمان میتوان چندین اپلیکیشن Small App را با هم باز کرد اما با این حال در یک لحظه تنها میتوان از یک برنامه استفاده کرد. متاسفانه امکان غیرفعالسازی کلی این ویژگی وجود نداشته و چه بخواهید چه نخواهید، این سرویس در این بخش به نمایش آخرین برنامههای استفاده شده توسط شما اقدام خواهد کرد.
در نهایت سرویس Google Now این گوشی با حساب کاربری گوگل شما کار خواهد کرد و با آن یکپارچه گشته است. با استفاده از اطلاعات موجود در حساب کاربری شما نظیر فعالیتها و عادات روزانه، جستجوهای انجام شده در فضای مجازی، ایمیلها و دیگر موارد این چنینی، این سرویس به نیازهای روزانه شما پاسخ داده و اطلاعات مورد نیاز و همچنین مناسب شما را در اختیارتان خواهد گذاشت.
تصاویر رابط کاربری
برنامه گالری
اگر دیگر مقالههای ما را در مورد رابط کاربری گوشیهای جدید شرکت سونی مطالعه کرده باشید، حتما خواهید دانست که اپلیکیشن گالری در گوشیهایی با رابط کاربری اکسپریا، Album نام خواهد داشت. در این برنامه تصاویر در گروههایی با ابعاد بند انگشتی و بر اساس تاریخ سازماندهی میشوند. البته با استفاده از جسجر پینچ زوم امکان تغییر ابعاد آیکون آنها نیز وجود خواهد داشت. بر خلاف نسخه قبلی این برنامه که دارای صفحهای اصلی به منظور نمایش آلبومها بود، در مدل جدید به جای آن از نمای جدولی همانند ظاهر صفحه کشوی برنامهها استفاده میشود. علاوه بر آن در این بخش میتوانید به تمامی آلبومهای آنلاین و یا آفلاین خود دسترسی داشته باشید. برنامه گالری این گوشی میتواند به آلبومهای آنلاینی همچون فیسبوک، پیکاسا و فلیکر دسترسی داشته باشد و علاوه بر آن به دیگر آلبومهای موجود در دستگاههای دیگر از طریق شبکه اینترنت متصل شود. در این برنامه از سرویسهای Maps و Globe albums نیز کمک گرفته میشود تا مکان عکسهای ثبت شده و همچنین چهره افراد موجود در تصاویر مشخص و ذخیره شوند.
در این برنامه امکان برش عکسها و چرخش آنها مستقیما از طریق برنامه گالری گوشی موجود میباشد. فیلترها و افکتهای بسیار زیادی نیز در این بخش وجود دارند. با استفاده از ویژگی Quick sharing موجود در برنامه پیکاسا، برنامههای ایمیل گوشی، فیسبوک، بلوتوث و MMS نیز میتوانید به اشتراک تصاویر خود اقدام کنید.
برنامه موزیک پلیر
برنامه موزیک پلیر رابط کاربری اکسپریا این گوشی هم اینک دوباره با نام Walkman شناخته خواهد شد. این برنامه دارای طراحی چند زبانه بوده و در واقع با کشیدن انگشت خود به اطراف میتوانید در بین زبانههایی همچون Artist و Albums و Playlists و همچنین all songs جابهجا شوید. علاوه بر آن با اتصال این برنامه به حساب کاربری فیسبوکتان میتوانید به آهنگی که دوستانتان در حال گوش داد به آن هستند، نیز دسترسی داشته باشید. همچنین همانند برنامه گالری این گوشی با سُر دادن انگشت خود از سمت چپ نمایشگر گوشی، منویی شناور از همین محل ظاهر خواهد شد. کلید بینهایت در این برنامه نیز موجود بوده (تنها کافی است بر روی عکس آلبوم موزیک اشاره کنید) و با فشردن آن در برنامه، میتوانید در صورت وجود، به ویدئوهای مربوط به آهنگ در وبسایت یوتیوب، جستجوی اثر هنری در وبسایت ویکیپدیا و همچنین جستجوی متن آهنگ در گوگل دسترسی داشته باشید. سرویس Gracenote در این برنامه نیز موجود بوده و در صورت فعال بودن میتواند به طور خودکار اطلاعات مربوط به آهنگ و آلبوم در حال پخش را دانلود نماید.
در پلیر Walkman به تنظیمات بسیار زیادی دسترسی دارید. +ClearAudio یکی از این موارد است که بر اساس آهنگ در حال پخش، بهترین تنظیمات صوتی را برمیگزیند. مسلما در صورت استفاده از این سرویس از دقت آن در تنظیم شاخصهها بسیار لذت خواهید برد. با استفاده از ویژگی Dynamic normalizer آن نیز به طور خودکار، میزان بلندی صدای آهنگها تراز میشود. این قابلیت در هنگام گوش دادن به موزیکهای مختلف آلبومهای متفاوت بسیار به کار خواهد آمد. قابلیت Sound enhancements دارای جزئیات بیشتری بوده و در حقیقت اکولایزری است که علاوه بر موارد دستی (شامل دستکاری Clear Bass) دارای گزینههای پیشفرض نیز هست. با استفاده از مود Surround sound نیز میتوان صدای در حال پخش را با افکتهای Studio و Club و یا Concert Hall ترکیب کرد. ویژگی DSEE HX نیز وجود دارد که با استفاده از الگوریتم جادویی و خاصی بر روی فایلهای موزیک فشرده شده (همانند MP3) اثر خواهد کرد و از آنها اصواتی با گستره صوتی باکیفیتتر میسازد. به گفته شرکت سونی نتیجه کار نزدیک به سطح Hi-Res Audio Quality خواهد بود. البته ما در مورد این موضوع کاملا مطمئن نیستیم اما در بررسیهای به عمل آمده شاهد افزایش کیفیت فایلهای صوتی به اجرا در آمده بودیم. البته این ویژگی تنها در زمان اتصال هدفونها قابلیت فعالیت خواهد داشت. سرور رسانهای (media server) یکی دیگر از ویژگیهای این برنامه میباشد که به وسیله آن، فعالیتی نظیر DLNA را تجربه خواهید کرد. در واقع بدین وسیله میتوانید فایلهای چند رسانهای خود (نظیر آهنگ، عکس و فیلم) را با دیگر دستگاههای دارای سرویس DLNA در این شبکه به اشتراک بگذارید. در ادامه میبایست این موضوع را نیز به اطلاع رساند که در این برنامه از سرویس یکپارچه شده Spotify نیز استفاده شده است که در صورت تمایل میتوانید آن را از مسیر منو تنظیمات برنامه، فعال یا غیرفعال کنید.
رادیو FM
در این دستگاه شاهد حضور برنامه رادیو FM به همراه سرویس RDS نیز هستیم. این برنامه دارای ظاهر بسیار مناسبی بوده و البته مجهز به سرویس TrackID نیز هست که بوسیله آن میتوان به سادگی محتوا آهنگ در حال پخش را تشخیص داد. علاوه بر آن میتوان به طور مستقیم پیام و پستی مبنی بر “I’m listening to…” یا همان “من در حال گوش دادن به….هستم” را در صفحه فیسبوک خود منتشر کنید. ظاهر و نمای برنامه بسیار زیبا و بصری بوده و دارای انیمیشنهای بسیار جالبی است. مسلما این برنامه یکی از بهترین اپلیکیشنهای رادیویی است که تا به امروز با آن کار کردهایم.
البته لازم به ذکر است که همانند سنتی قدیمی، به منظور دریافت سیگنالهای رادیویی حتما میبایست هدفون به گوشی متصل باشد.
برنامه ویدئو پلیر
اپلیکیشن پخشکننده فایلهای ویدئویی این گوشی که Movies نام دارد، دارای رابط کاربری بسیار سادهای بوده و البته بر خلاف ظاهر گول زننده آن، در زمینه پشتیبانی از کدک و فرمتهای چند رسانهای و نمایش زیرنویس، بسیار تواناست. همچنین اتصال این برنامه به سرویس Gracenote از ویژگیهای بسیار جالب و کاربردی آن میباشد. از طریق سرویس Gracenote، کاربر میتواند به اطلاعات مربوط به فیلم یا برنامه تلویزیونی در حال پخش دسترسی داشته باشد. علاوه بر آن این سرویس میتواند برای این فایلها، پوسترهای مربوط به آنها را نیز دانلود کند. در طرف دیگر میتواند اطلاعات metadata ویدئوها نظیر نوع فیلم، خلاصه داستان، کارگردان و غیره را نیز به نمایش بگذارد. از طرفی رابط کاربری این برنامه شباهت بسیار زیادی به رابط برنامه یوتیوب داشته و در واقع پنجره ویدئو را میتوان کوچک کرده به کناره سمت راست برنامه انداخته تا در منو برنامه بتوان به آسانی به گشتزنی بپردازید. کار با این مورد بسیار ساده بوده و در صورت تمایل میتوانید دوباره به پنجره در حال پخش وارد شوید.
همانطور که میدانید، تراشه موجود در این گوشی به حدی قوی است که میتواند به سادگی فیلمهای ۱۰۸۰p را به نمایش بگذارد. اما با این حال این برنامه در زمینه پخش کدک صوتی AC-3 مشکل داشته و هنگام نمایش ویدئوهایی این چنینی، تنها تصویر آنها به نمایش درمیآید. البته این موضوع در اکثر گوشیهای هوشمند امروزی قابل مشاهده است. نمایش ویدئوهایی با فرمت MKV نیز در صورت در اختیار داشت فرمت صوتی AC-3 با این مشکل مواجه خواهند بود. این برنامه از ویژگی نمایش زیرنویس نیز به طور پیشفرض پشتیبانی کرده و تنها نیاز به همنام بودن دو فایل (ویدئو و زیرنویس) است.
برنامه دفترچه تلفن
اپلیکیشن دفترچه تلفن این گوشی دارای ظاهر و رابط کاربری چند زبانهای بوده و زبانههای آن شامل بخشهای دفترچه تلفن، علاقهمندیها و گروهها میشود. علاوه بر آن به سادگی میتوان به برنامه شمارهگیری (Dialer) گوشی نیز جابهجا شد. لیست مخاطبین این برنامه دارای بخشی اختصاصی به منظور جستجوی مخاطبین بوده و البته در کنار آن دارای ستونی از حروف الفبا با انیمیشنی بسیار زیبا به جهت دسترسی سریع به مخاطب خاص کاربر نیز هست.
ویرایش اطلاعات یک مخاطب نیز کار بسیار آسانی بوده و البته در کنار آن در رابط کاربری اکسپریا سونی هم اکنون فیلدها و موضوعات بسیار زیادی وجود دارد که میتوان آنها را به مخاطب نسبت داد. علاوه بر آن این برنامه از ویژگیهای Linking contacts و quick contact نیز پشتیبانی میکند.
برنامه شمارهگیری
گوشی هوشمند زد ۵ کامپکت در زمینه آنتندهی بسیار تواناست و گیرایی بسیار خوبی دارد. تماسهای برقرار شده نیز دارای کیفیت صدای بسیار خوبی هستند. میزان بلندی صدا نیز در حد بسیار رضایت بخش و خوبی قرار دارند. میزان شفافیت صدا نیز در حد بسیار مناسبی قرار دارند. اپلیکیشن شمارهگیری این گوشی دارای ویژگی smart dialing (شمارهگیری هوشمند) بوده و بدین وسیله میتوانید به سادگی و از طریق کیبورد ارائه شده به جستجوی سریع نام و یا شماره مخاطب خاص خود اقدام نمایید. همچنین در طی بررسیهای به عمل آمده شاهد کیفیت بسیار خوب صدا و عملکرد بسیار مناسب سیستم حذف صدای نویز محیط این گوشی بودیم.
برنامههای پیامرسانی و ایمیل
برنامه پیامرسانی پیشفرض این گوشی نسبت به نسل قبلی خود در رابط کاربری اکسپریا خیلی تغییر نکرده است. در واقع باید گفت که هم اینک ظاهر طراحی متریال نسخه لالیپاپ اندروید به طور آشکاری در آن دیده میشود. بخشهای پیامک نوشتاری و چندرسانهای (SMS و MMS) این گوشی دارای طراحی موضوعی بوده و علاوه بر آن در هنگام نوشتن یک پیامک، با گذاشتن یک فایل چند رسانهای، به طور خودکار محتوای پیام از SMS به MMS تغییر پیدا خواهد کرد.
علاوه بر آن در زمینه دریافت و ارسال ایمیل، این گوشی همانند بسیاری از دستگاههای هوشمندی اندرویدی امروزی به طور پیشفرض دارای دو برنامه ایمیل پیشفرض اندرویدی و همچنین جیمیل گوگل بوده و البته هر دو برنامه در کنار داشتن ویژگیهای مشابه، دارای قابلیتهای منحصر به فرد خود نیز میباشند. هر دو برنامه میتوانند از چندین حساب کاربری مختلف همانند حساب گوگل و دیگر آدرسهای ایمیل پشتیبانی کنند. علاوه بر آن برنامه جیمیل از سرورهای مربوط به IMAP و POP نیز پشتیبانی میکند.
صفحه کلید مجازی
به منظور انجام عملیات نوشتاری با استفاده از این گوشی میتوانید از کیبورد مجازی بسیار پیشرفتهای QWERTY آن استفاده کنید. امکاناتی همچون انتخاب نوع کیبورد (شامل keypad و QWERTY و همچنین QWERTY به همراه نشانههای اضافی)، اضافه و یا حذف کردن نشانههای نوشتاری همچون کاما، شکلکها، کلیدهای فعالسازی نوشتار صوتی و همچنین حدس کلمات دو زبانه (در صورت فعالسازی دو زبان) از دیگر ویژگیهای این برنامه است. علاوه بر آن این گوشی دارای پوسته و تمهای مختلفی است.
از طرفی کیبورد این گوشی دارای جسجرها و فرمانهای لمسی مختلفی نیز هست که البته روش کار آن شباهت بسیار زیادی به حالت Swype تایپ دیگر گوشیهای اندرویدی دارد. بهتر است بدانید که این گوشی دارای ویژگیهای مربوط به کار یک دستی با کیبورد نیز بوده که البته در صورت فعال شدن آن، کیبورد فشرده شده و به سمت چپ یا راست نمایشگر منتقل خواهد شد. بنابراین در هنگام گرفتن گوشی با یک دست براحتی میتوانید به تایپ کلمات اقدام نمایید.
جمع بندی
نقاط قوت :
+ طراحی و ارگونومی بسیار عالی و سبک وزن
+ دوربین قدرتمند
+ سخت افزار مناسب
+ سنسور تشخیص اثر انگشت با کاربرد راحت و سریع
+ عمر باتری بالا
+ ضد آب
نقاط ضعف :
– حاشیه دور نمایشگر بیشتر نسبت به نسل قبل
– باتری ثابت بوده و غیر قابل تعویض توسط کاربر
– ضخیمتر و سنگینتر نسبت به نسل قبل
گوشی هوشمند اکسپریا زد ۵ کامپکت سونی مسلما قدرتمندترین و بهترین گوشی ۴.۶ اینچی معرفی شده تا به امروز به حساب میآید. این گوشی یک دستگاه کوچک و جمع و جور بوده و مطمئنا برای کسانی که دارای دستان کوچکی هستند و مخصوصا برای بانوان، یک تلفن هوشمند بسیار مناسب به حساب میآید. تنها موردی که میبایست درباره آن بحث کرد، به سطح قیمتی این گوشی برمیگردد. هم اکنون این گوشی با قیمت ۵۵۰ دلار در بازارهای جهانی در حال فروش است. البته تا به این تاریخ، این گوشی هنوز وارد ایران نشده است، اما پیشبینی میشود در صورت عرضه رسمی این گوشی و البته با صرف کمی وقت و شکسته شدن قیمتها و رسیدن به قیمت منطقی، حدودا قیمت آن حول یک میلیون و ششصد هزار تومان خواهد بود. در نهایت باید گفت که اگر خواستار در اختیار داشتن گوشی هوشمند ضد آبی با تمام تجهیزات و البته ابعاد کوچکتر هستید، مسلما گوشی اکسپریا زد۵ کامپکت سونی بهترین گزینه برای شما خواهد بود.
loading…!