گروهی از محققان با استفاده از شاخکهای ملخ، رباتی را ساختهاند که میتواند انواع بو را با موفقیت شناسایی و از یکدیگر تفکیک کند.
با پیشرفت فوقالعاده علم، امروزه دوربینها و میکروفونهایی وجود دارند که با تواناییهای بینایی و صوتی انسان قابل رقابت هستند. در این میان، اگرچه توسعه سیستم بویایی مصنوعی، همواره با چالشهای فراوانی روبرو بوده، اما محققان توانستهاند به پیشرفتی بزرگ در این زمینه دست پیدا کنند.
طبق مطالعهای که روز دوشنبه در مجله Biosensor and Bioelectronics منتشر شده، گروهی از محققان موفق به ساخت رباتی شدهاند که میتواند تعداد انگشتشماری بو را با حساسیت بیش از 1000 برابری در مقایسه با لوازم الکترونیکی تخصصی شناسایی کند. این ربات که تحت پلتفرم بیو هیبریدی ساخته شده است، از شاخکهای ملخ بهعنوان آنتن استفاده میکند که با اتصال به یک سیستم الکترونیکی، میزان سیگنال الکتریکی تولید شده توسط آنتنها را هنگام تشخیص بو، اندازه میگیرد.
دانشمندان این ربات را با الگوریتمی جفت کردند که فرآیند بویایی را با خروجی سیگنال مشخص میکند. بدین ترتیب، محققان سیستمی را ایجاد کردند که میتواند بهطور پایدار بین هشت رایحه خالص، از جمله شمعدانی، لیمو و مارزیپان و دو ترکیب از رایحههای مختلف تمایز قائل شوند. این امیدواری وجود دارد که روزی بتوان از این ربات برای اهدافی مانند کشف مواد مخدر و مواد منفجره استفاده کرد.