نمایشگاه الکامپ (ELECOMP) مهمترین رویداد کشور در زمینهی الکترونیک، کامپیوتر، و تجارت الکترونیک است. نام «الکامپ» نیز برگرفته از همین سه کلمه، یعنی الکترونیک، کامپیوتر و تجارت الکترونیک (Electronics, computer & E-commerce) است.
برگزارکنندهی این رویداد سازمان نظام صنفی رایانهای کشور است و هر سال علاقهمندان و فعالان حوزهی صنعت و تکنولوژی در ایران و خارج از ایران را در محل دائمی نمایشگاههای بینالمللی تهران دور هم جمع میکند.
نمایشگاه الکامپ بخشهای متنوعی دارد و در چند سال گذشته نیز با اضافه شدن استارتآپها و معرفی تازهترین فناوریها و دستآوردهای حوزهی الکترونیک و کامپیوتر، جذابیت و اهمیت بسیار زیادی برای همهی بازدیدکنندگان پیدا کرده است. یعنی هم برای بازدیدکنندگانی که فعالان حوزهی فناوری هستند و هم برای بازدیدکنندگانی که فعالیت حرفهای در این زمینه ندارند.
در ادامهی این مقاله، تاریخچهی مختصر نمایشگاه الکامپ، مشکلات و معضلات پیش روی این رویداد، موضوعات و حوزههای مرتبط با الکامپ، اخبار مرتبط با الکامپ 1402 و مواردی از این دست را مطالعه میکنید.
تاریخچهی الکامپ: راه پر پیچ و خم فناوری در ایران
سال 1369، نمایشگاه بینالمللی تهران، چادرِ بادی: این شروع داستان پر فراز و نشیب الکامپ است. داستانی که در طول این سالها با تحولات و نوسانات زیادی همراه بوده است.
الکامپ، در اولین دوره، با نام «نمایشگاه بینالمللی کامپیوتر، برق، الکترونیک و ارتباطات» در چادری در نمایشگاه بینالمللی تهران برگزار شد و حدود ده سال بعد، با جدا شدن برق و بعد هم با جدا شدن مخابرات، هویتی مستقل یافت. تا قبل از سال 1379، این رویداد مهم برنامهریزی مدون و نظم مناسبی نداشت. اما از سال 1375 نگاه جدیتری به این رویداد شد و از سال 1379 نمایشگاه الکامپ بهصورت سالانه برگزار شد. البته همواره پیرامون نظم اجرایی و نحوهی برگزاری و زمانبندی این رویداد حرف و حدیث و انتقاد وجود داشته است. برگزاری چنین رویداد مهمی که محل ارائهی آخرین دستاوردهای صنعتگران و دانشمندان و استارتاپهای داخلی و خارجی است، برنامهریزی بسیار دقیقتر و هدفمندتر و نگاهی بلندمدت و ساختارمند را میطلبد.
این رویداد تا سال 1379 تحت نظارت شرکت سهامی نمایشگاههای بینالمللی تهران برگزار میشد. سپس، بهمرور، بخش خصوصی نیز برای برگزاری این رویداد همراه شد و نهایتاً مسئولیت برگزاری الکامپ به سازمان نظام صنفی رایانهای کشور واگذار شد.
از سال 1379 به بعد، بهویژه از دههی 1380، هر سال به وسعت الکامپ اضافه شده است و تعداد شرکتکنندگان و بازدیدکنندگان با رشد قابل ملاحظهای همراه بوده است. با وجود محدودیتها و تحریمهای بینالمللی، شرکتکنندگان خارجی از کشورهایی مانند امریکا، ژاپن، آلمان، اسپانیا، کره، کانادا، فرانسه، چین، تایوان، سنگاپور و دیگر کشورهای فعال در حوزهی تکنولوژی و فناوری در این رویداد شرکت میکنند. این مسئله نشاندهندهی ظرفیت بالای بازار داخلی ایران و اهمیت آن برای سرمایهگذاران خارجی است و در چنین بستری وجود بعضی از نارساییها و مشکلات پیش روی فعالان حوزهی فناوری غیر قابل قبول است.
تاریخچهی نام الکامپ
نام «الکامپ» از سال 1379 برای این رویداد انتخاب شد. همانطور که ذکر شد، نام نمایشگاهی که از سال 1369 برگزار میشد «نمایشگاه بینالمللی کامپیوتر، برق، الکترونیک و ارتباطات» بود. با جدا شدن برق و مخابرات، نمایشگاه الکترونیک و کامپیوتر و تجارت الکترونیک، با هدفگذاری مشخص و به منظور گسترش فضای دیجیتال در بخشهای دولتی و خصوصی، با نام الکامپ برگزار شد. نمایشگاه مخابرات نیز پس از جدا شدن، با نام «تلکام» برگزار شد و در هر دورهی این رویداد آخرین دستاوردهای حوزهی مخابرات و ارتباطات به نمایش درمیآید.
الکامپ 1402 و اقبال کمنظیر فعالان حوزهی فناوری
به نقل از وب سایت رسمی سازمان نظام صنفی رایانهای کشور این دوره از نمایشگاه با اقبال گستردهای مواجه شده است: «بر اساس اعلام ستاد اجرایی الکامپ، تنها در دو روز اول شروع ثبتنام، بیش از ۳۰۰ شرکت جهت حضور و داشتن فضای نمایشگاهی درخواست دادهاند که در نوع خود کمنظیر بوده است. با توجه به این استقبال کم نظیر، به نظر میرسد شرکتها، استارتآپها و سازمانهای دولتی بیصبرانه منتظر برگزاری این رویداد مهم و کلیدی تجاری و فناوری ایران هستند.»
باید دید با وجود این اقبال گسترده از الکامپ 1402، نحوهی برگزاری و برنامهریزی به چه صورت پیش میرود و آیا پس از چند سال وقفه، میتوانیم شاهد نمایشگاهی مطلوب و شایسته در حد نیروهای خلاق و سرمایهگذاران داخلی و خارجی در زمینهی الکترونیک، کامپیوتر و تجارت الکترونیک باشیم؟
مصائب الکامپ 1402!
الکامپ در تمام این سالها با مشکلات و موانعی هم دست و پنجه نرم کرده است و پیچ و خمهای زیادی را از سر گذرانده است. فقط در عرض یک سال گذشته، محدودیتهای اینترنت و تورم ضربههای بزرگی به فعالان حوزهی فناوری وارد کرده است. برای درک مشکلات فعلان حرفهایِ مرتبط با رویداد الکامپ بد نیست بخشهایی از پیام مهندس «سید حسن هاشمی» رئیس سازمان نظام صنفی رایانهای کشور را در آستانهی الکامپ بیست و ششم مرور کنید:
«صحبت از احیاء و توسعهی صنعت فناوری اطلاعات و ارتباطات، شاید از نگاه برخی همکاران ما، وعدهای غیرقابل تحقق باشد و بر این باور باشند که خسارات مسدودیتها و محدودیتهای ارتباطی شش ماههی دوم 1401، و البته اختلالاتی که همچنان ادامه دارد، سد راه هر گونه احیاء و جانبخشی در این صنعت است.
باید به این نوع نگاه حق داد؛ چرا که بخش خصوصی آیتی، به دلیل آزمون و خطاهای فراوان دولت و حاکمیت در این صنعت نوپا، همواره با چالشها و مشکلاتی مواجه بوده که روز به روز، نهتنها از حجم آنها کم نشده، بلکه فزونی یافته و انگیزهها و امیدها در دل این عزیزان را کاهش داده است؛ عزیزانی که در عصر امروز، که عصر دیجیتال و توسعهی فناوریهای نوظهور است، به حقیقت سربازان خط مقدم کشور برای توسعه و رونق اقتصادیاند و باید بیشترین حمایتها را از آنها داشت، اما…»
در ادامهی این پیام آمده است «با وجود همه این دردها، ما بر این باوریم که نباید ناامید شد و از حرکت ایستاد (…) اگر زیرساختها و حمایتها، همسطح توانمندیهای فناوران ما باشد، آیندهای روشن پیش روی کشور عزیز و مردم شریفمان خواهد بود. الکامپ 1402، که پس از وقفهای چند ساله، تیرماه امسال برگزار میشود فرصتی برای مانور بخش خصوصی صنعت فاوا و به نمایش گذاشتن توانمندیهای خود در این صنعت جهانی است؛ پس باید این فرصت را مغتنم شمرد.»
قسمت دیگری از این پیام که موضوع مهمی را مطرح میکند دقیقاً به ظرفیتهای ایران در صنعت فاوا و اهمیت روابط بینالمللی کارآمد میپردازد. در این قسمت از پیام آمده است:
« (…) ظرفیتهای بسیاری برای شکوفا شدن وجود دارد؛ البته این اصل مهم را نباید فراموش کرد که صنعت فاوا یک صنعت جهانی است و موفقیت در آن، نیازمند حضور قدرتمند در جهان ارتباطات و تعامل با همتایان بینالمللی است، در غیر این صورت، حرکتهایی با چشمان بسته و تنها به اسم بومیسازی، راه به جایی نخواهد برد و فناوران داخلی را دچار خسران و زیان جبرانناپذیر خواهد کرد.
حضور پررنگ همکارانم در نظامهای صنفی رایانهای سراسر کشور، در بیست و ششمین دورهی الکامپ، پشتوانهی ما برای پیگیری اهداف سازمان نظام صنفی رایانهای کشور (نصر) را قویتر و مسئولان را با واقعیت توانمندیها ما در این عرصه آشناتر خواهد کرد.»
الکامپ 26 کدام حوزههای فناوری را پوشش میدهد؟
الکامپ از سال 1369 که با نام نمایشگاه بینالمللی کامپیوتر، برق، الکترونیک و ارتباطات برگزار شد تا امروز پذیرای حوزههای مختلف فناوری و تکنولوژی بوده است. اما رفتهرفته از دههی 1380 و ساختارمند شدن این رویداد و شکل گرفتن روال هر ساله، بعضی از حوزههای فناوری به موضوعات ثابت و محوری این نمایشگاه تبدیل شدند. مهمترین این موضوعات عبارتند از:
- آموزش
- مشاوره
- اینترنت
- شبکه و ارتباطات
- سرگرمی
- رسانه
- رباتیک
- هوش مصنوعی
- بانکداری و تجارت الکترونیک
- دولت الکترونیک
و موارد دیگری از این دست که سالهاست جزء موضوعات اصلی این نمایشگاه هستند. اضافه شدن صنعت بازی و سرگرمی یکی از هیجانانگیزترین تحولاتی است که در سالهای اخیر در الکامپ ایجاد شده است. حالا دیگر غرفههای بازیهای کامپیوتری به پای ثابت این رویداد تبدیل شده است و در هر دوره بازدیدکنندگان زیادی را به خود جلب میکند.
یکی دیگر از حوزههای مهم و تأثیرگذار الکامپ، فناوری ارتباطات است که هر سال بازدیدکنندگان نمایشگاه پیگیر آن هستند. ارتباطات هوشمند و آشنایی با جدیدترین ابزار ارتباطی اهمیت بسیار زیادی برای کاربران فضای مجازی، سازمانها و ارگانها، مؤسسههای آموزشی، مدارس، و دانشگاهها دارد. خصوصاً این واقعیت که ما در عصر دیجیتال زندگی میکنیم، اهمیت آگاهی از آخرین فناوریهای حوزهی ارتباطات در نمایشگاه الکامپ را دوچندان میکند. یکی از تازهترین محصولات حوزهی ارتباطات، پلتفرم برگزاری رویداد آنلاین «الوکام» است. الوکام محصولی بومی است که با در نظر گرفتن ویژگیها و محدودیتهای اینترنت ایران طراحی شده است و راهکارهای متنوعی دارد تا کاربران هنگام برگزاری رویداد آنلاین، در ایران و خارج از ایران، از ارتباطی پایدار و با کیفیت برخوردار باشند. در ادامهی این مقاله با «الوکام» بیشتر آشنا میشوید.
الوکام، راه ارتباط با دوام
الوکام یکی از ابتکارات شرکت کاوانو است. کاوانو، در زمان نگارش این مقاله، حدود یک دهه است که در زمینهی ارتباطات و مدیریت ارتباطات فعالیت میکند. alocom بستری مناسب برای برگزاری کلاس آنلاین و جلسهی آنلاین است. اگر بخواهیم تعریفی ساده از الوکام داشته باشیم، میتوانیم بگوییم این محصول نمونهی ایرانی محصولاتی نظیر اسکایپ و زوم و گوگل میت است. با این تفاوت که دردسرهای احتمالی نمونههای خارجی را ندارد و کاربری بسیار روان و سادهای دارد.
alocom مزیتهایی نسبت به نمونههای خارجی دارد که در ادامه مهمترین مزیتهای این پلتفرم رویداد آنلاین را مرور میکنید:
- بی نیازی کاربران از انواع وی پی ان و فیلترشکن هنگام استفاده از این سرویس: بی نیازی از وی پی ان به کاربران این امکان را میدهد که بدون قطع و وصل شدنهای احتمالی رویداد آنلاین برگزار کنند.
- استفادهی آسان، بدون نیاز به نصب برنامه: برای استفاده از الوکام نیازی به نصب برنامه ندارید و فقط کافی است اشتراک متناسب با نیازتان را تهیه کنید و فقط با ارسال یک لینک برای مدعوین، شرکتکنندگان مورد نظرتان را به رویداد دعوت کنید.
- اشتراک سه روزهی رایگان: این محصول به شما این امکان را میدهد که پیش از هزینه کردن برای خرید اشتراک، بتوانید امکانات آن را امتحان کنید و، پس از اطمینان از مناسب بودن محصول، برای خرید اشتراک مورد نظرتان اقدام کنید.
- پشتیبانی از ساعت 8 صبح تا 24: اگر در هنگام برگزاری کلاس آنلاین یا جلسهی آنلاین هر نوع سؤالی برای شما پیش آمد یا به هر شکلی با مشکلی مواجه شدید، میتوانید با پشتیبانی الوکام ارتباط برقرار کنید و از کارشناسان مربوطه راهنمایی بگیرید تا در سریعترین زمان ممکن مسئلهی پیشآمده برطرف شود.
اینها بخشی از مهمترین مزیتهای الوکام است. برای مطالعهی بیشتر و اطلاع از چگونگی سرویسهای اشتراک میتوانید از وبسایت الوکام به نشانی alocom.co بازدید کنید.
الکامپ بیست و ششم و فرصتهای پیشِ رو
دربارهی اهمیت الکامپ و ظرفیتهای موجود، تا آنجا که در گنجایش این مقاله بود، خواندید. امیدواریم الکامپ 2023 هم، با برنامهریزی مناسب و منظم، بستری را برای مراودات داخلی و خارجی در حوزهی فناوری و تکنولوژی فراهم کند.