علت رکود در بازار کالای خانگی چیست و چند درصد از قطعات لوازم خانگی ایرانی از کشورهای دیگر وارد بازار میشود؟
واردات لوازم خانگی خارجی چند سالی است که بهبهانه حمایت از تولید داخلی ممنوع شده، ولی قاچاق این قبیل کالاها همچنان پر رونق ادامه دارد. البته لوازم خانگی قاچاق گارانتی ندارد و در صورت مشکل داشتن کالا، هیچگونه پیگیری قانونی نمیتوان راجع به آنها داشت. درست است که نمیتوانیم از کشورهای دیگر نظیر کره جنوبی لوازم خانگی وارد کشور کنیم، ولی برای تولیدات داخلی در این حوزه، نیازمند قطعاتی هستیم که تنها با واردات امکانپذیر خواهند بود.
میزان داخلی سازی قطعات لوازم خانگی ایرانی
بهتازگی اکبر پازوکی اعلام کرده که 30 درصد از تولیدات لوازم خانگی وابسته به واردات قطعات خارجی هستند که متاسفانه هنوز ارز آنها تأمین نشده است. وی خاطرنشان کرده که تولیدکنندگان لوازم خانگی کالاهایشان در گمرک مانده و ترخیص نمیشود و بههمین خاطر ناراضی هستند. بهعقیده رئیس اتحادیه فروشندگان لوازم خانگی تهران، دولت باید به این مسئله ورود و تورم افسارگسیخته را مهار کند.
بهگفته اکبر پازوکی، برای پایین آوردن قیمت لوازم خانگی باید نرخ مواد اولیه کاهش یابد و سپس به ثبات برسد. ما هنوز در زمینه تولید برخی کالاهای خانگی نظیر ماکروویو، اسپرسوساز و قهوهجوش خوداکتفا نشدهایم و باید صنعت این وسایل وارد کشور شود. برای مثال جهت تولید یک دستگاه ماکروویو، 30 درصد آن داخلیسازی شده است.
قیمتها را سازمان حمایت تعیین کند
بنا بر آنچه رئیس اتحادیه فروشندگان لوازم خانگی تهران تأکید داشته، قیمتهای کالاهای ایرانی بهواسطه سازمان حمایت تعیین میشود و در این خصوص ملاک بازار نخواهد بود و وقتی چنین موضوعی در سامانه 124 رخ بدهد، میتوان دریافت که آیا قیمتها دچار افزایش شده یا نه.
همانطور که پازوکی بهدرستی اشاره کرده، در بازار امروز اصطلاحی تحت عنوان «خرید اقساطی برد است» بهوجود آمده و مشتریان گمان میکنند اگر لوازم خانگی خود را بهصورت اقساطی بخرند، برنده شدهاند. علاوه بر این، بانکها تسهیلاتی در این خصوص به مشتریان خود ارائه میدهند. با وضع موجود، تولیدکنندگان و فروشندگان نمیتوانند چه کوتاهمدت و چه بلندمدت اجناس خود را بهصورت قسطی بفروشند.
نگاهها به دولت است
حتی اگر اکبر پازوکی به این نکته اشاره نمیکرد، میدانستیم که نقشه بازار به این صورت است که فروشندگان جیبشان به خریداران بسته است و مردم هم به سوی دولت نگاه میکنند تا بلکه قدرت خرید افزایش یابد و چرخه نامتعادل عرضه و تقاضا بهبود پیدا کند. مادامی که دولت کاری نکند، بازار در رکود به سر خواهد برد. پازوکی میگوید:
در صنعت لوازم خانگی شاهد افزایش تولید، سرمایهگذاری و احداث خطهای تولیدی جدید بودیم؛ اما سوالی که پیش میآید این است که آیا توانستهایم بازار را رونق داده و از رکود خارج و قیمتها را ثابت نگاه داریم؟
رئیس اتحادیه فروشندگان لوازم خانگی تهران معتقد است که میتوان به دولت خرده گرفت؛ چرا که سیاستهای غلطی در صنعت لوازم خانگی در پیش گرفته است. به اعتقاد او، برای واردات خودرو ارز و تسهیلات ویژه اختصاص داده شده، اما روی فروش خودرو نظارتی صورت نمیگیرد و تعزیرات هم سراغ فروشندگان خودروها نمیرود! افزایش قیمت لوازم خانگی جریمههای سنگینی برای فروشندگان به دنبال خواهد داشت. وی در پایان گفت:
برخی تولیدکنندگان قیمتهای خود را بین 5 تا 15 درصد افزایش دادهاند که این موضوع غیرقانونی است. مواد اولیه تولید هم نباید از طریق بورس کالا به فروش برسد؛ چرا که قیمتگذاری در تالار شیشهای بر مبنای دلار بوده، ولی حقوق کارگر ایرانی بر مبنای ریال است!