آیا شما هم یکی از خریداران خودروهای داخلی هستید ؟ پس از خرید خودروی نو از یکی از خودروسازان وطنی، متوجه شده اید درهای خودرو خوب بسته نمیشوند؟ از موتور خودرو صداهای غیر عادی شنیده میشود؟ لامپ یکی از چراغهای راهنما سوخته است؟ از سانروف آب به داخل نفوذ میکند؟! دندهها خوب جا نمیروند؟ برخی آپشنها کار نمیکنند؟!
موارد فوق، گلچینی از شنیدههای دوستان بنده است که در چند ماه اخیر، خودرویشان را از خودروسازان وطنی تحویل گرفتهاند!
البته محصولات تمامی خودروسازان دنیا هم ایراداتی دارند، اما حجم شکایات از محصولات مونتاژ داخل نشان میدهد خودروسازان ما حداقل در این زمینه تواناتر هستند! اما به راستی چرا چنین حجم زیادی از نواقص و ایرادات در محصولات وطنی وجود دارد؟
در ادامه با گجت نیوز همراه باشید تا نگاهی داشته باشیم به مشکلات فنی و کیفیتی خودروهای تولید داخل و عوامل تاثیر گذار بر آنها.
ایرادات کیفیتی که در خودرویتان مشاهده میکنید، از یک یا ترکیبی از عوامل زیر ناشی شده است:
ضعف در طراحی و مهندسی محصول
اگر طراحی و مهندسی محصول مشکلی داشته باشد، این ایراد فراگیر بوده و در تمامی محصولات آن شرکت مشاهده میشود، مثل لاستیکسایی یا نفوذ زیاد صدا به داخل یا توان ضعیف سیستم ترمز. این ایرادات عمدتاً در سری اول محصولات تولیدی بیشتر مشاهده میشود و با تمرکز خودروساز به اصلاح ایرادات، رفته رفته برطرف میشوند.
ایراد در تجهیزات خطوط تولید
رنگ خودروی شما در بعضی قسمتها کیفیت ندارد؟ درهای خودرویتان به زحمت بسته میشوند؟ دو مشکل اصلی و شایع در محصولات تولیدی کشورمان، ایرادات رنگی و چفت نبودن درهای خودرو با بدنه است! با توجه به اینکه فرآیند بدنهسازی و رنگ شرکتها اکثرا در خطوط مکانیزه و روباتیک انجام میشود، اصلیترین دلایل ایرادات مذکور فرسودگی تجهیزات سالنهای بدنهسازی و رنگ، یا عدم تنظیم دقیق این تجهیزات است.
قطعات نامرغوب
اگر در زنجیره تأمین قطعات، قطعه بیکیفیت یا مشکلدار به خط تولید وارد شود، قطعا در کیفیت خودرو تأثیرگذار میشود. مثلا اگر داخل چراغ جلوی خودروی شما آب نفوذ میکند، جنس رودریها خشک و خشن است، از گیربکس سر و صدا میآید، کمک فنرها ناله میکنند، یا با ترمزگیری لنتها سوت میکشند، به دلیل استفاده از قطعات بیکیفیت است. اگر خودروساز نظارت دقیقی به فرآیند تولید و کنترل کیفیت قطعهسازانش داشته باشد، و البته قطعات را قبل از تغذیه در خط تولید مورد بازرسی دقیق قرار دهد، میتواند تا حد زیادی از ورود قطعات معیوب به محصولاتش خود جلوگیری کند.
ایراد در مونتاژ
اگر از لبه شیشه جلو یا سانروف خودروی شما آب نفوذ میکند، لاستیکهای دور درها و شیشهها ناشیانه و بیدقت نصب شدهاند، حین حرکت از طاقچه عقب یا پشت داشبورد سر و صدا میآید، یا مابین برخی قطعات درز زیادی وجود دارد، بدانید که این ایرادات به دلیل عدم دقت کافی در پروسه مونتاژ خودرویتان رخ داده است. آموزش کافی به اپراتورهای مونتاژ، اصلاح فرآیندهای تولید و بهبود شرایط کاری میتواند در کاهش بیدقتیهای حین مونتاژ، تأثیرگذار باشد.
عدم دقت در کنترل کیفیت
تمامی ایرادهای فوق، میبایست توسط کنترل کیفیت مشاهده شده و از تأیید خودرو تا قبل از برطرفسازی آنها جلوگیری شود. پس از تکمیل هر مرحله از پروسه تولید، تمامی محصولات توسط بازرسان کنترل کیفیت مورد بازرسی دقیق قرار میگیرند و قاعدتا تمامی ایرادات میبایست در پرونده خودرو (که اصطلاحا به آن JobCard میگویند) ثبت شود تا در همان مرحله یا در انتهای فرآیند، توسط تیم تولید برطرف شوند. حال اگر بازرس کنترل کیفیت از مهارت یا دقت کافی برخوردار نباشد، یا پس از بازگشت از تولید بازرسی مجدد از محصول انجام نشود، متأسفانه ایرادات از فیلتر کنترل کیفیت عبور کرده و مشتری با آنها روبهرو خواهد شد.
مصلحت اندیشی
این مورد که در خودروسازی اصطلاحا به مجوز ارفاقی معروف است، به این معناست که مسئولان و مدیران تولید و کنترل کیفیت شرکت از وجود ایرادی که میتواند به خاطر هر یک از عوامل فوق به وجود آمده باشد آگاه هستند، اما با استناد به دلایل و توجیهاتی برای این ایراد خاص سختگیری نکرده و محصول را تأیید میکنند. البته ظاهرا در چند سال اخیر، خودروسازان وطنی با استناد به بهانه تحریم از مجوز ارفاقی بیشتر از قبل استفاده کرده اند، چون کیفیت اکثر محصولات در چند سال اخیر بهتر که نشده هیچ، بدتر هم شده است!
عدم توجه به صدای مشتری
تمامی ایراداتی که در بالا اشاره کردیم، نهایتا توسط مشتریان مشاهده شده و از طریق تماس تلفنی یا مراجعه حضوری به خودروساز منعکس میشوند، که خودروساز میتواند با مطالعه و اولویتبندی آنها، نسبت به بهبود محصولاتش اقدام کند. حال اگر بازار خودرو انحصاری باشد و خودروساز هم تعهدی به مشتریان نداشته باشد، میتواند با اعتماد به نفس کامل نسبت به ایرادات محصولاتش بیتفاوت بوده و به فروش تضمین شدهاش، ادامه دهد!
نظر شما در مورد کیفیت خودروهای داخلی و عوامل تاثیر گذار بر مشکلات موجود در صنعت خودروی ایران چیست ؟