تلسکوپ جیمز وب

تلسکوپ جیمز وب تصویری از یک کهکشان عجیب به شکل علامت سوال ثبت کرد

هنگامی که تلسکوپ جیمز وب دو ستاره جوان را در فاصله‌ای بیش از هزار سال نوری نشانه گرفته بود، تصویری را شکار کرد که نمایانگر یک یا دو کهکشان به شکل علامت سوال است.

تلسکوپ فضایی جیمز وب با این ماموریت به فضا پرتاب شد که بر دانش ما از دوران ابتدایی پیدایش کیهان، بیفزاید؛ اما هر از گاهی، چیزهای غیرمنتظره‌ای هم پیدا می‌کند. تازه‌ترین آن‌ها، تصویر یک کهکشان به شکل علامت سوال غول پیکر در دوردست‌ها است.

این تصویر که اخیرا توسط آژانس فضایی اروپا منتشر شد، در اصل دو ستاره در حال تشکیل به اسامی Herbig-Haro 46/47 را نشان می‌دهد که در فاصله 1470 سال نوری از زمین، در جایی از صورت فلکی بادبان (Vela Constellation) واقع شده‌اند. این دو ستاره، احاطه شده با دیسکی از مواد کیهانی هستند که طی دوران رشد میلیون‌ها ساله خود، از آن تغذیه می‌کنند.

کهکشان به شکل علامت سوال

اما درست زیر ستاره‌ها و در پس‌زمینه تصویر، یک علامت سوال دیده می‌شود. دانشمندان تاکنون با چنین چیزی مواجه نشده بودند و هنوز نمی‌دانند که این شی فضایی عجیب، دقیقا چیست؛ ولی رنگ و شکل آن، سرنخ‌هایی به ما می‌دهد. به ‌گفته‌ی یکی از اعضای تیم مدیریتی جیمز وب:

این باید یک کهکشان در دوردست یا شاید هم کهکشان‌های در حال تماس با یکدیگر باشد.

بنابر این توضیحات، رنگ قرمز این شی، نشان‌دهنده‌ی فاصله بعیدش از ما است؛ اما هنوز به داده‌های بیشتری برای شناسایی آن نیاز داریم.

به اعتقاد مت کاپلان، فیزیکدان دانشگاه ایالتی ایلینویز هم این می‌تواند تصویر دو کهکشان در حال ادغام با یکدیگر باشد. او بخش فوقانی علامت سوال را کهکشان بزرگ‌تر و این شکل دو بخشی با دُم خمیده را بین کهکشان‌های در حال ادغام، مرسوم می‌داند. البته این فیزیکدان، احتمالات دیگر را هم رد نمی‌کند؛ اما می‌گوید هر چه که است، یک ستاره نیست.

به‌هرحال این اولین و آخرین شاهکار هنری جیمز وب نیست و به‌لطف تصویربرداری فروسرخ-نزدیک رزولوشن بالای آن، اکتشاف‌های دیگری هم در راه است. درباره تلسکوپی صحبت می‌کنیم که می‌تواند کهکشانی‌هایی را در فاصله 13.4 میلیون سال نوری و با عمری نزدیک به قدمت مه‌بانگ، رصد کند.

پاسخ بدهید

وارد کردن نام و ایمیل اجباری است | در سایت ثبت نام کنید یا وارد شوید و بدون وارد کردن مشخصات نظر خود را ثبت کنید *

*