کارشناسان بازار خودرو ایران معتقدند، موج جدید افزایش قیمت خودرو از زمستان امسال در کشور آغاز خواهد شد و هیچچیزی جلودارش نیست!
در حالی که طی ماههای گذشته بازار خودرو روند کاهشی را به خود گرفته بود، اما در یکی دو هفته اخیر قیمت خودروهای داخلی و مونتاژی از یک میلیون تا چند صد میلیون افزایش پیدا کرده است. بههمین بهانه روزنامه هممیهن مصاحبهای را با مسیح فرزانه، یکی از کارشناسان مطرح صنعت خودرو ترتیب داده که میتوان وضعیت بازار خودرو کشور را شرح دهد.
بیشتر بخوانید:
سایپا هر هفته قیمت ساینا S را افزایش میدهد + قیمت جدید
به اعتقاد فرزانه، فاکتورهای مختلفی روی قیمت خودروهای وارداتی خارجی مؤثر هستند. از عرضه و تقاضا گرفته تا نرخ ارز و تورم همگی میتواند روی قیمت نهایی یک خودرو وارداتی مؤثر باشد.
در مورد قیمت خودروهای داخلی هم باید گفت که در سال اخیر وزارت صمت به شدت بازار را با کنترل دستوری تحت نظارت قرار داده بود و کنترل نرخ ارز و در عین حال خبردرمانی هم به آن کمک کردند تا بتواند قیمتها را مدیریت و بعضا کاهشی کند. اما هر سه این راهکارها عوامل توانمند و دائمی نیستند.
به اعتقاد این کارشناس، در زمان وزارت فاطمی امین دو اشتباه بزرگ صورت گرفت و آن فروش خودرو در بورس و سامانه فروش یکپارچه بود. دو طرحی که در همان زمان هم مخالفان زیادی داشت، اما بهنظر میرسد که انتخاب بین بد و بدتر صورت گرفت. سامانه فروش یکپارچه به مکانی برای خلق رانت تبدیل شد و بورس نیز اصلا جای مناسبی برای خرید کالای خرد نبود؛ چرا که در همه جای جهان از بورس برای خرید کالا در مقیایس کلان استفاده میشود.
خودروسازان مجبور به افزایش قیمت خودرو هستند
در شرایطی هستیم که زیان انباشته و بدهی خودروسازان مطرح دولتی به بانکها و قطعهسازان به ۴۰۰ هزار میلیارد تومان رسیده است. اما جای تعجب است که چرا هیچ یک از آنها هنوز اعلام ورشکستگی نکردهاند. در حالی که اگر یک خودروساز در هر جایی از جهان چندین برابر کمتر از این رقم زیان انباشته داشته باشد، بیشک یک شرکت ورشکسته لقب خواهد گرفت و منحل میشود.
بنابراین دو راه پیش روی خودروسازان است. یا باید از بانکها وام بگیرند که با توجه به قرض بسیار سنگین آنها و وضعیت نامناسب خود بانکها چنین چیزی امکانپذیر نیست. دوم اینکه بخواهند از بازار نقدینگی جمعآوری کنند و از طریق آنها بدهیهایشان را پرداخت کنند. بنابراین خودروسازان ترجیح میدهند که با اضافه کردن آپشنهای جانبی جدید، قیمت محصولات خود را افزایش دهند و آنها را با قیمت بالاتری راهی بازار کنند.
بیشتر بخوانید:
قیمت ۱۴ خودروی جدید سایپا با اعمال استانداردهای ۸۵ گانه در آبان ۱۴۰۲ اعلام شد
یکی از وعدههای وزارت صمت که در رأس آن آقای علیآبادی حضور دارد، واردات ۲۰۰ هزار خودرو خارجی به کشور بود. در حالی که اگر پیشینه حجم واردات کشور را بررسی میکنیم، میبینیم که عملا چنین وعدهای عملی نخواهد بود. پیش از ممنوعیت واردات و در بهترین حالت ممکن، حداکثر ۱۰۰ هزار خودرو طی یک سال وارد کشور میشد. این درحالیست که اگر واردات خودرو بخواهد روی قیمت نهایی محصولات تأثیرگذار باشد، باید کسری ۵۰۰ تا ۶۰۰ هزار دستگاه وارداتی تأمین شود که چنین چیزی امکانپذیر نیست.
وزیر صمت در تازهترین مصاحبه خودش از وعده واردات ۶۰ هزار خودرو تا انتهای سال و تحویل ماهانه ۱۰ هزار خودرو به مشتریان داده است. این درحالیست که تاکنون تنها ۱۰۰ دستگاه تویوتا کرولا وارد کشور شده که هیچ اثری روی قیمتها نخواهد گذاشت.
پیشبینی آینده بازار خودرو در چهار ماه آینده
مسیح فرزانه بر این باور است که حتی واردات خودروهای دست دوم هم نمیتواند وضعیت بازار را بهبود ببخشد و تأثیری در کاهش قیمتها نخواهد داشت. به اعتقاد او اگر شرایط بههمین شکل پیش برود، میتوانیم از آذر ماه یا نهایتا حداکثر تا دی ماه امسال شاهد موج جدید افزایش قیمتها باشیم.
این افزایش قیمتها از مرداد ماه امسال و در مقاطع یک ماهه تا ۴۵ روزه آغاز شده است؛ ولی عمدهترین تغییرات را میتوانید در زمستان امسال ببینید!