برای نخستین بار در ایران، سامانه تماس اضطراری خودرو برای کاهش مرگومیر ناشی از حوادث رانندگی ایجاد میشود.
برای نخستین بار در ایران برای افزایش امدادرسانی و حفظ جان افرادی که در مسیرهای کشور تردد میکنند، سامانه تماس اضطراری خودرو ایجاد میشود. این سامانه نقش مهمی در کاهش مرگومیر ناشی از تصادفات جادهای دارد.
این سامانه برای نخستین بار قرار است با همکاری و پشتیبانی ستاد توسعه فناوریهای حوزه فضایی و حمل و نقل پیشرفته و پشتیبانی معاونت علمی فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری شکل بگیرد.
سعید شهرادمنش، محقق حوزه تاثیر سیستمهای هوشمند بر حمل و نقل پایدار با اطلاع دادن از ایجاد این سامانه گفت:
سامانه تماس اضطراری طراحی شده شامل دو قسمت e-call و b-call است. e-call سامانهای است که در هنگام بروز حوادث جادهای امکان برقراری تماس دوطرفه میان حادثهدیده و مراکز امداد و نجات و ارسال داده های مربوط به سانحه شامل اطلاعات نوع خودرو، زمان و مکان حادثه و همچنین شدت وقوع حادثه به این مراکز امدادی را مهیا میکند. مراکز امدادی هم با در اختیار داشتن این اطلاعات میتوانند سرعت عمل بیشتری در امدادرسانی داشته باشند.
این محقق در خصوص سامانه b-call (breakdowan call) یا همان سامانه تماس خرابی که بخش مهمی در صنایع خودروسازی است، بیان کرد:
این سامانه راننده را قادر میکند تا در صورت خرابی وسیله نقلیه تنها با فشار دادن یک دکمه با مراکز امداد جادهای خودروسازان تماس بگیرد. با فعال کردن ویژگی B-call برنامه بهطور خودکار به مرکز تماس امداد جادهای و مراکز خدماترسان شرکتهای خودروسازی، هشدار میدهد. این سامانه با ارسال مختصات GPS خودرو و اطلاعات مربوط به خودرو و راننده و حتی در صورت امکان، اعلام کدهای خطا توسط خودرو میتواند این کدها را قبل از اعزام تیم فنی جهت تشخیص هر چه سریعتر و بهتر مشکل و رفع آن در اختیار تیم امداد فنی قرار دهد.
جعبه سیاهی به نام سامانه تماس اضطراری برای خودروها
سعید شهرادمنش اجرایی شدن این طرح را گامی رو به جلو برای امدادرسانی بین جادهای در مناطقی دانست که تردد در آنها بسیار کم است. در این مناطق، زمان بروز سانحه با زمان آگاهسازی تیم امداد جادهای اختلاف زیادی داشته و معمولا با حوادث ناگواری همراه هستند. این محقق همچنین راجعبه مزایای دیگر این سامانه گفت:
این نوع سامانه های هوشمند به نوعی نقش جعبه سیاه خودرو را ایفا میکنند و میتوانند اطلاعات جامعتری مانند سرعت موتور، سرعت خودرو، دور موتور، وضعیت لنتها، آلارمهای خودرو و سایر اطلاعاتی که از طریق رایانه خودرو قابل دریافت است را در سرور مرکزی ذخیره کرده و در زمان نیاز در اختیار دستگاههایی مانند پلیس و اورژانس قرار دهد. این دستگاهای اجرایی میتوانند از این اطلاعات در تشخیص علت وقوع حادثه و جلوگیری از تکرار وقایع مشابه کمک بگیرند.
وی در خصوص قسمت e-call نیز بیان کرد:
این سامانه در امنیت و بهبود وضعیت حمل و نقل کمک بسیاری میکند. سامانه هوشمند تماس اضطراری با توجه به قابلیت اطلاعرسانی سریع حوادث میتواند به افزایش سرعت امدادرسانی و کمک به کاهش مرگ و میر ناشی از تصادفات جادهای منجر شود. همچنین با توجه به سرعت بخشیدن در امر حضور نیروهای امدادی مانند آتشنشانی و پلیس امکان بازگشایی سریع جادهها و کاهش ترافیک جادهای ناشی از تصادفات را مهیا میکند.
سعید رادمنش در خصوص سامانه هوشمند تماس بین جادهای گفت این سامانه میتواند به افزایش سرعت خدماترسانی بهخصوص در حوزه کشندههای تجاری و به خودروهای در راه مانده کمک شایانی کند و در نهایت میتواند منجر به افزایش سرعت حمل و نقل کالا در کشور شود. طبیعتا با افزایش سرعت ارائه خدمات امدادی به این خودروها، امکان کاهش ترافیک ناشی از خرابی این خودروها بهویژه در مسیرهای ترانزیتی نیز فراهم میشود.
وی همچنین به ظرفیتهای این سامانه برای اشتغالزایی نیز اشاره کرد و گفت:
در عصر حاضر که تحول دیجیتال در دنیا تاثیر بهسزایی در تمامی حوزهها از جمله حمل و نقل عمومی و جادهای دارد، fleet management systems یا همان سامانههای مدیریت هوشمند خودرو از قبیل سامانههای E-CALL و B-CALL موتور محرکی در ایجاد کسب و کارهای مبتنی بر اینترنت اشیا هستند که میتوانند زمینههای اشتغالزایی جدیدی در این حوزه را رقم بزنند؛ بنابراین میتوانیم با ایجاد زیرساخت لازم و تعامل تمامی سازمانهای مربوطه شامل شرکتهای خودروسازی، شرکتهای طراح پلتفرم سامانههای هوشمند، سازمان امداد و نجات، هلال احمر، اورژانس کشور، اپراتورهای مخابراتی و با پشتیبانیهای ستاد توسعه فناوریهای فضایی و حمل و نقل پیشرفته معاونت علمی ریاست جمهوری، جهت اجرای کامل فرآیند سامانههای e-call و b-call کمک کنیم.
در واقع این محقق معتقد است که در صورت اجرایی شدن این طرح، اشتغالیزایی مستقیم در مراکز call center & monitoring، مراکز امدادخودرو در شرکتهای خودروسازی، بهکارگیری نیروهای متخصص در شرکتهای طراح پلتفرم هوشمندسازی خودرو و همچنین بهکارگیری کارشناسان تحلیل داده در سازمانهای ذیربط دولتی شود که این امر هم در نهایت میتواند به اشتغالزایی در حوزه حمل و نقل کشور کمک شایانی کند.
سعید رادمنش همچنین به حمایتهای دولت از این طرح برای هوشمندسازی صنعت خودرویی کشور اشاره کرد و گفت با حمایتهای ستاد توسعه فناوریهای فضایی و حمل و نقل پیشرفته معاونت علمی ریاست جمهوری، گامهای مثبت و بلندی در این زمینه برداشته شده است. وی در ادامه بیشتر توضیح داد:
به تصور من این ستاد بهعنوان اصلیترین پشتیبان این طرح با برگزاری گردهماییهای خبرگان کشور در حوزه حمل و نقل هوشمند و ایجاد همبستگی درون سازمانهای متولی امدادی کشور، تنها ارگان پیگیر اجرای این طرح است. با توجه به کارهای کارشناسی و جلسات هماندیشی که به اهتمام این ستاد انجام شده، اجرای این طرح سرعتی دوچندان گرفته و البته تا اجرای کامل طرح گامهای زیادی باقی نمانده است. در مجموع معتقدم با ادامه و استمرار این راه توسط این ستاد، کشور ما میتواند بهعنوان پیشگام اجرای طرحهای هوشمندسازی خودرو در منطقه نقش بهسزایی داشته باشد.
ایجاد سامانه تماس اظطراری خودرو، طرحی بهشدت اثربخش خواهد بود. وجود این طرح در اولویت اول برای کسانی که هنگام تردد جادهای دچار سانحه شدهاند کارآمد خواهد بود و از سوی دیگر استانداردهای ایمنسازی خودروها را وارد مرحله جدیدتری میکند. انتظار میرود با ایجاد زیرساختها و شرایط لازم امکان تماس ماهوارهای از طریق گوشیهای پشتیبانی کننده این قابلیت نیز ایجاد شود تا هیچ ایرانی آسیبدیدهای در جادهها بیامداد نماند.