با جنگنده سوخو ۳۵ (SU-35) قدرتمندترین هواپیمای جنگی نسل ۴ پلاس ساخت روسیه که زمزمههای حضورش در ایران شنیده میشود، آشنا شوید.
جنگنده سوخو ۳۵ در واقع یک نمونهی توسعه یافته از برادر بزرگتر و قدیمیتر خود یعنی سوخو ۲۷ است که ابتدا با نام سوخو M27 شناخته میشد، اما بعدها به واسطهی تواناییهای بیش از حد تصور، مانند برتری قابل توجه در مأموریتهای هوایی و پیشرفت مثال زدنی در موتور و آیرودینامیک، نام آن تغییر کرد.
سوخو ۳۵، چابک و درنده
این جنگنده سرکش که نسخه نهایی آن اولین پرواز خود را در سال ۲۰۰۸ میلادی انجام داد، در دسته هواپیماهای جنگی تک نفره سوپرمانور چند منظوره قرار میگیرد و قابلیت آن را دارد تا با نهایت سرعت و مانورپذیری بالا همزمان برای مواجهه و نابودی اهداف هوایی، زمینی، دریایی و زیرساختهای مخفی وارد عمل شود.
بیشتر بخوانید:
کدام نسخه از جنگنده سوخو 35 روسی به ایران میآید؟
موتورهای بزرگ و قدرتمند سوخو ۳۵ قابلیت سوپرکروز مداوم دارد و با این ویژگی حتی رسیدن به سرعت مافوق صوت در کسری از ثانیه و بدون استفاده از afterburner نیز صورت میپذیرد. موتورهای این جنگنده دارای بردار رانش سه بعدی هستند که به مانورپذیری آن در ارتفاعات مختلف کمک به سزایی میکنند. سوخو 35 تنها جنگنده فعال حال حاضر است که از بردار رانش دو صفحه ای بهره میبرد. این درندهی روسی حداکثر شتاب ۲۵۰۰ متر، برد عملیاتی تا سقف ۴۵۰۰ متر و سقف سرویس ۱۸ هزار کیلومتر را دارا است. این جنگنده توانایی حمل ۱۱.۵ تن سوخت به صورت عملیاتی را دارد و همچنین سیستم اویونیک پیشرفته و ردیابی مادون قرمز از دیگر امکانات سوخو ۳۵ بهشمار میروند.
توانایی جنگی و دفاعی سوخو ۳۵
این جنگنده بیشتر برای اهداف هوایی و مقابله با سایر جنگندههای بهروز طراحی شده، اما قابلیت مانورپذیری و سیستمهای تشخیصی در این نسخه باعث شده تا در دیگر قابلیتهای جنگی هم تا حدودی برتری را حفظ کند. این جنگنده با اینکه روی بدنه اصلی سوخو ۲۷ ساخته شده، اما پیشرفت در آلیاژ و استحکام بدنه آن باعث شده تا توانایی زیادی در حمل مهمات سنگین داشته باشد.
بیشتر بخوانید:
تقابل جنگنده اف ۳۵ و سوخو ۵۷ ؛ کدام یک جت بهتری است؟
این هواپیما قادر است مهمات با وزن حداکثر ۸ تن را حمل کند و همچنین توانایی حمل موشکهای کوتاهبرد هوا به هوای R73 و R77 و توانایی حمل موشکهای مادون قرمز و رادار را برای اهداف زمینی دارد. برای مقابله با اهداف سطح دریا نیز توانایی حمل موشک کروز ضد کشتی Kh35 در آن قرار داده شده است. این جنگنده همچنین دارای یک توپ مسلح ۳۰ میلیمتری Gsh-30-1 با ۱۵۰ گلوله آماده به شلیک بوده و توانایی حمل سیستم جنگ الکترونیک با قابلیت پارازیت پیشرفته برای کور کردن رادارهای دشمن را نیز دارد.
کشورهای غربی عضو ناتو بهواسطهی تواناییهای زیاد این جنگنده به آن لقب Flanker-E و Super Flanker را دادهاند. در سال ۲۰۱۵ میلادی، چین ۲۴ فروند از این جنگنده را به روسیه سفارش داد و تبدیل به اولین مشتری خواهان این هواپیمای جنگی شد. تواناییهای بیشمار این سرکش روسی باعث شده تا این جنگنده نسل ۴ پلاس رقیب جدی برای Eurofighter Typhoon و جنگنده های آمریکایی F15 و F18 باشد.
تکنولوژی و تولید این هواپیمای جنگی توسط کارخانهی کومسومولسک که زیرمجموعهی شرکت فناوری دولتی روستک در روسیه است انجام میشود و قیمت تقریبی یک جنگنده سوخو ۳۵ حدود ۴۳ میلیون دلار است. بنا به گزارشات واصله، روسیه تا به الان مجموعا ۶۰ فروند جنگنده سوخو ۳۵ به ایران فروخته است و حال باید دید این جنگنده پیشرفته چه زمانی قرار است به ایران تحویل داده شود.