سوزوکی بالنو – Suzuki Baleno یک خودرو ژاپنی است که در کشور هند تولید میشود و حالا تحت برند راسا موتور خاورمیانه راهی ایران شده. در ادامه با مشخصات فنی و قیمت ماشین هاچ بک بالنو راسا موتور همراه میشویم.
سالهایی را به یاد بیاورید که ایران خودرو به همراه سوزوکی ویتارا، در جادهها حکمرانی و حتی ناوگان خودرو پلیس راهور را هم تامین میکرد. متاسفانه به دلیل تحریمها، کار سوزوکی با ایران تمام شد. حالا شرکت راسا موتور خاورمیانه قصد دارد تا فصل جدیدی را آغاز کند؛ فصلی که هندیها روایتگر آن هستند. سوزوکی بالنو و سوزوکی سیاز دو محصول جدید راسا موتور خاورمیانه هستند که هر چند اسم ژاپنی دارند، اما در هند تولید و مونتاژ میشوند. در آخرین مطلب از سری اخبار خودرو گجت نیوز قصد داریم تا خودرو هاچ بک بالنو راسا موتور را به طور کامل بررسی کنیم.
فهرست عناوین:
معرفی کوتاه سوزوکی بالنو
طبق کاتالوگ رسمی سوزوکی سیاز، این خودرو یک هاچ بک جمع و جور است که از سال 2015 روی خط تولید سوزوکی موراتی هند قرار دارد. البته نسخه وارداتی به ایران، سوزوکی بالنو فیس لیفت است که تولید آن به سال 2021 بازمیگردد. حضور پیشرانه تنفس طبیعی و سازگار با بنزین ایران در کنار چند آپشن خاص، از مهمترین مزایای سوزوکی بالنو به حساب میآیند.
مزایا و معایب خرید سوزوکی بالنو
مزایا
- پیشرانه تنفس طبیعی و سازگار با بنزین ایران
- آپشنهای خاص مثل هدآپ دیسپلی
- اعتبار برند سوزوکی
معایب
- طراحی قدیمی و خسته کننده (به خصوص نسبت به چینیها)
- قیمت بالای 1 میلیارد تومان
مشخصات فنی سوزوکی بالنو
موتور سوزوکی بالنو در نسخه وارداتی راسا موتور، یک پیشرانه چهار سیلندر 1.5 لیتری با سیستم تنفس طبیعی و 16 سوپاپ است که توان آن معادل 105 اسب بخار قدرت و 138 نیوتن متر گشتاور خواهد بود. گیربکس هاچ بک بالنو راسا موتور هم یک جعبه دنده اتوماتیک 4 سرعته است که از مبدل گشتاور هم بهره میبرد. به علاوه باید اشاره کنیم که حداکثر سرعت سوزوکی بالنو روی 160 کیلومتر بر ساعت محدود شده و مصرف سوخت آن هم از 5.4 لیتر در هر 100 کیلومتر بیشتر نمیشود که این عدد در حالت رانندگی ترکیبی ثبت شده و شتاب صفر تا صد این خودرو هاچ بک هندی هم به 11 ثانیه میرسد و حجم باک بنزین آن هم 37 لیتر است.
تجهیزات ایمنی، امکانات رفاهی و آپشن
در ادامه سعی میکنیم که لیست کاملی از تجهیزات ایمنی، امکانات رفاهی و آپشن های سوزوکی بالنو را در اختیار شما قرار دهیم:
- سیستم تعلیق مک فرسون مستقل در محور جلو و سیستم تعلیق تورشن بیم یا همان محور پیچشی نیمه مستقل در محور عقب
- فرمان کمک برقی با غربیلک مولتی فانکشن و تنظیم ارتفاع و تلسکوپی
- کروز کنترل
- 4 ایربگ برای راننده و سرنشین جلو و کیسههای هوای پردهای
- سیستم ترمز ضد قفل و توزیع نیروی ترمز ABS + EBD
- سیستم کنترل پایداری
- سیستم ترمز دیسکی خنک شونده در محور جلو و کاسهای در محور عقب
- استارت کی لس
- نمایشگر مولتی مدیا لمسی 9 اینچی با سیستم عامل اندروید
- دوربین دنده عقب
- مه شکن جلو و عقب
- سنسور پارک در سپر عقب
- سنسور باران
- دی لایت و اتولایت
- سیستم صوتی با 6 اسپیکر
- تنظیم دستی صندلی راننده در 6 جهت
- سیستم تهویه مطبوع اتوماتیک
- مولتی مدیا با پشتیبانی از جی پی اس، بلوتوث و USB
- رینگهای آلومینیومی 16 اینچی
- سیستم چراغهای ال ای دی با قابلیت تنظیم ارتفاع نور از داخل کابین
- دوربین 360 درجه
- آینههای جانبی تاشو برقی با گرمکن
- قابلیت ورود بدون کلید به کابین
- فرمان دی کات با غربیلک مولتی فانکشن و قابلیت تنظیم ارتفاع و تنظیم تلسکوپی
- نمایشگر هدآپ دیسپلی
- آینه وسط الکتروکرومیک
- دریچه تهویه مطبوع برای سرنشینهای ردیف عقب
- پورت شارژ USB برای سرنشینهای ردیف عقب
- قابلیت خم کردن صندلیهای ردیف عقب با استاندارد 60:40
- کامپیوتر سفری
طراحی ظاهری و ابعاد
اندازه و ابعاد سوزوکی بالنو شامل 3990 میلی متر طول، 1745 میلی متر عرض و 1485 میلی متر ارتفاع میشود و فاصله محورهای آن هم به 2520 میلی متر میرسد. از نظر قد و اندازه، سوزوکی بالنو در سگمنت هاچ بک های کامپکت و جمع و جور قرار میگیرد و از ام وی ام ایکس 33 کراس یک سر و گردن کوچکتر است.
این محصول هندی بیشتر سعی دارد تا در فاکتور کیفیت خودش را ثابت کند و از نظر قیافه، آن چنان جذاب نیست. نمای جلویی فریاد میزند که با یک محصول متعلق به سال 2021 طرف هستیم و سپر یک تکه و چراغهای باریک دیده نمیشوند.
نمای کناری هم میزبان رینگهای آلومینیومی 16 اینچی با طراحی 2 رنگ است و لاستیکهای برند گودیر (Good Year) هم به آنها اعتبار میبخشند. ستونهای خودرو هم از طراحی دو رنگ بهره میبرند. نمای عقبی هم چیز خاصی برای ارائه ندارد و صرفا چراغ خطرهای بزرگ، تزئینات کرومی و اسپویلر سقفی را در این بخش داریم. البته که در تمام زوایا، نشان برند سوزوکی را میبینیم و همین اسم کافی است تا کیفیت و اصالت را به مشتریان اثبات کند.
طراحی کابین و داشبورد
کابین و داشبورد سوزوکی بالنو از طراحی دو رنگ بهره میبرد و رنگهای مشکی و آبی نفتی را با هم ترکیب کرده است. روی داشبورد خودرو بالنو راسا موتور شاهد حضور مولتی مدیا 9 اینچی و فرمان دی کات هستیم و از همه مهمتر، این خودرو به آپشن «نمایشگر هدآپ دیسپلی» مجهز است که در هیچ کدام از رقبای هم رده وجود ندارد.
کلیدهای مربوط به کروز کنترل، سیستم پایداری الکتریکی، دوربین 360 درجه و هدآپ دیسپلی هم درست روبه روی زانوی چپ راننده قرار گرفتهاند.
تنظیم صندلیها دستی است و از ترمز پارک برقی یا اتوهلد هم خبری نیست و سانروف هم دیده نمیشود. حجم صندوق عقب سوزوکی بالنو هم به تنهایی به 318 لیتر میرسد.
رنگ بندی سوزوکی بالنو
شرکت راسا موتور خاورمیانه رنگهای سفید، نقرهای، خاکستری و مشکی را برای خودرو هاچ بک سوزوکی راسا موتور در نظر گرفته است.
قیمت سوزوکی بالنو و شرایط فروش
قیمت سوزوکی بالنو طبق اعلامیه رسمی شرکت راسا موتور خاورمیانه، 1 میلیارد و 130 میلیون تومان است که این مبلغ علی الحساب خواهد بود و مشتریان باید 565 میلیون تومان هم پیش پرداخت داشته باشند و موعد تحویل آن هم 90 روزه خواهد بود. فروش خودرو بالنو راسا موتور هم از طریق سامانه فروش یکپارچه خودرو انجام میشود. همچنین بد نیست بدانید که قیمت این محصول در کشور هند تقریبا 13 هزار دلار است. بد نیست اشاره کنیم که با این قیمت، احتمالا میتوانید به محصول جدید پارس موتور یعنی چانگان سی اس 15 هم فکر کنید یا بودجه خود را بالاتر ببرید و کیا سونت کوشا خودرو را در لیست خرید خود قرار دهید.