با اعلام معاون فناوری نوین بانک مرکزی، مشتریان شبکه بانکی میتوانند با استفاده از قابلیت NFC از موبایل به جای کارت بانکی استفاده نمایند.
طبق آخرین اخبار داخلی، بانک مرکزی امکان جدیدی را برای سهولت کار مشتریان بانکها انجام داده است و از این پس مشتریان شبکه بانکی میتوانند برنامه هوشمندی که از سوی بانک مربوطه اعلام میشود را روی تلفن همراه هوشمند خود نصب و سپس کارت بانکی خود را روی آن برنامه ثبت کنند. از این طریق میتوانند با موبایل و نزدیک کردن آن به دستگاههای کارتخوان، بدون استفاده از رمز، با کاربری آسانتر و امنیت بیشتر، پرداختهای خود را انجام دهند که این امر آمار کلاهبرداری از طریق دسترسی به اطلاعات کارتهای بانکی اشخاص را بهشکل قابل توجهی کاهش میدهد.
نحوه استفاده از موبایل به جای کارت بانکی با طرح کهربا
بانک مرکزی در راستای تنوع بخشی به ابزارهای پرداخت و بهروزرسانی ظرفیتهای شبکه پرداخت کشور، طرح کهربا را در دستور کار خود قرار داده است. بر اساس این طرح، مشتریان شبکه بانکی امکان تعریف کارت بانکی فیزیکی خود در برنامکهای هوشمند مبتنی بر تلفن همراه را دارند و میتوانند تراکنشهای خرید را با استفاده از نسخه الکترونیکی ایمن کارتهای بانکی انجام دهند و از آنها بهجای کارتهای فیزیکی بانکی که روی دستگاههای پایانه فروشگاهی مجهز شده استفاده کنند. اخیرا معاون فناوریهای نوین بانک مرکزی از عملیاتی شدن قابلیت NFC یا ارتباط از نزدیک با استفاده از تلفنهای همراه خبر داد و گفت یکی از مهمترین اقدامات بانک مرکزی در سال جاری، تکمیل پروژه پرداختهای مبتنی بر NFC است که در سال ۱۳۹۹ تحت عنوان پروژه «کهربا» از آن رونمایی شد و برای ارائه آن به مردم، نیاز به همکاری بانکها بود. اما قابلیت NFC چیست و چگونه عمل میکند؟
مفهوم قابلیت NFC
قابلیت Near Field Communication که بهاختصار NFC نامیده میشود، بهمعنی «ارتباط حوزه نزدیک» یک ارتباط کوتاهبرد است که به گوشیها، تبلتها، لپتاپها و… اجازه میدهد بهراحتی دادهها را با سایر دستگاههای مجهز به NFC به اشتراک بگذارند. در این حالت بین کارت یا دستگاه مجهز به NFC (برای مثال موبایل) با دستگاه NFCخوان ارتباط برقرار میشود. دستگاههای NFCخوان معمولا برای تبادل اطلاعات رادیویی بهکار گرفته شده در ارتباط میدان نزدیک با کارت یا گوشی طراحی شدهاند.
این تکنولوژی درست همانند بلوتوث، وای-فای و سایر دستگاههای بیسیم دیگر، NFC نیز بر اساس ارسال اطلاعات از طریق امواج رادیویی عمل میکند و بر خلاف بلوتوث، برای انتقال داده نیاز به جفت شدن دستی ندارد. در واقع هنگامی که شما دو دستگاه مجهز به NFC را در کنار یکدیگر قرار میدهید، دو دستگاه فوراً با یکدیگر ارتباط برقرار میکنند و درخواستها را برای کاربران ارسال میکنند. در حقیقت فناوری NFC از القای الکترومغناطیس برای ارسال اطلاعات استفاده میکند.
بنابراین، مشتریان شبکه بانکی میتوانند از طریق موبایل و نزدیک کردن آن به دستگاههای کارتخوان، بدون استفاده از رمز با کاربری آسانتر و امنیت بیشتر، پرداختهای خود را انجام دهند. بر این اساس، با عملیاتی شدن پروژه کهربا و حذف کارتهای بانکی بهصورت فیزیکی، آمار کلاهبرداری از طریق دسترسی به اطلاعات کارتهای بانکی اشخاص بهشکل قابل توجهی کاهش پیدا میکند.
مزیت بستر و طرح کهربا روی کارت بانکی
هدفگذاری اصلی پروژه کهربا، ارتقای استانداردهای امنیتی شبکه بانکی کشور و کارتهای بانکی در اختیار مردم است که با توجه به عدم نیاز حضور فیزیکی کارت در زمان انجام تراکنشهای حضوری، خطراتی مثل کپی و اسکن شدن کارت بانکی از بین میرود و با چندین مرحله اخذ اثر انگشت متشری روی برنامه هوشمند، امنیت تراکنش به میزان بالایی ارتقا پیدا میکند. همچنین، از آنجایی که برنامک هوشمند از آخرین استانداردهای امنیتی روز برخوردار است، امکان استفاده و ثبت چندین کارت بهصورت الکترونیکی فراهم است و در عین حال با توجه به افزایش امنیت تراکنش این امکان برای مشتریان فراهم است که انتخاب کنند تراکنشهایی از یک میزان مبلغ کمتر بدون انجام عملیات کارتی و صرفا از طریق اثر انگشت با استفاده از برنامک هوشمند، انجام شود.
بانکهای پشتیبانی کننده از پروژه کهربا و نحوه انجام تراکنش
با طرح کهربای بانک مرکزی، امکان انجام تراکنشهای خرید با استفاده از نسخه الکترونیکی ایمن کارتهای بانکی و استفاده از آنها بهجای کارتهای فیزیکی بانکی روی دستگاههای پایانه فروشگاهی مجهز شده و مطابق با آخرین فناوری و استانداردهای روز میسر است. در حال حاضر شش بانک کشاورزی، تجارت، ملت، ملی، آینده و صادرات تحت پوشش بوده و تعداد بانکهای این طرح در حال افزایش است. بیشک با عملیاتی شدن این پروژه و حذف کارتهای بانکی بهصورت فیزیکی آمار کلاهبرداری از طریق دسترسی به اطلاعات کارتهای بانکی اشخاص بهشکل قابل توجهی کاهش پیدا میکند.
مشتریان بانکها و دارندگان کارتهای بانکی، میبایست برنامه هوشمندی که از سوی بانک مربوطه اعلام میشود را روی تلفن همراه هوشمند خود نصب و راهاندازی و سپس کارت بانکی خود را روی آن برنامه ثبت نمایند. ثبت کارت، تنها در مرحله اول انجام میشود و نیازی نیست که برای هر عملیات و تراکنش بانکی مجددا کارت بانکی، ثبت شود. در مرحله تراکنش خرید، همانند تراکنش خرید در کارتهای بانکی، مبلغ مربوطه روی دستگاه تراکنش پایانه فروشگاهی درج میشود و بعد از تایید مبلغ توسط خریدار یا پذیرنده، تلفن همراه هوشمند که برنامه و کارت روی آن ثبت شده است بهصورت غیر تماسی در کنار دستگاه پایانه فروش قرار میگیرد و بلافاصله عملیات تراکنش و تایید آن آغاز میشود. سپس رسید الکترونیک خرید فروشگاهی هم روی دستگاه پایانه فروش و هم روی تلفن همراه هوشمند در اختیار مشتری قرار میگیرد.