بر اساس تحقیقات دانشمندان، سیارات بنفش رنگ نشاندهنده فعالیت نوعی باکتری مشابه در زمین است و میتواند عامل حیات در آنجا باشد.
طبق آخرین اخبار هوافضا و نجوم، دانشمندان و اخترشناسان با بررسی الگوها و تحقیقات سیگنالهای نوری متوجه شدند که بهترین سرنخ وجود حیات در سیارات، رنگ و نقاط بنفش در آنها است. همچنین این سیگنالهای نوری از جهانهایی میآیند که اکسیژن و نور کافی در آنجا وجود ندارد و این ویژگی مشترک اکثر سیارات فراخورشیدی کشف شده تا به امروز است.
سیارات بنفش رنگ، مأمن بیگانگان
دانشمندان مؤسسه کارل ساگان در کرنل بیان کردند که ممکن است در جستجوی خود برای یافتن حیات در سیارات دیگر، روی رنگ مناسب تمرکز نکنیم. باکتریهای بنفش میتوانند تحت طیف وسیعی از شرایط رشد کنند و آن را به یکی از رقبای اصلی برای زندگی تبدیل میکنند که میتواند بر جهانهای مختلف تسلط یابد. آنها برای زنده ماندن در دمای فوقالعاده گرم، حتی با گوگرد سازگار شدهاند. در واقع، اکنون ستارهشناسان در جستجوی حیات از طریق نور هستند.
روی زمین، بهلطف باکتریها و گیاهانی که از کلروفیل سبز برای تبدیل نور مرئی خورشید به انرژی استفاده میکنند، سیگنال رنگی غالب برای زندگی سبز است. با این حال، در سیارهای که به دور ستارهای کوچکتر و کمنور میچرخد، اگر موجودات زنده بتوانند متابولیسم خود را روی نور مادونقرمز نامرئی انجام دهند، به احتمال زیاد رشد میکنند. باکتریهای مادونقرمز در بسیاری از نقاط روی زمین وجود دارند؛ بهویژه در مکانهایی که نور خورشید به آن نفوذ نمیکند، مانند مردابهای تیره یا منافذ هیدروترمال در اعماق دریا.
در آزمایشهای جدیدی که انجام شد، یک اختر زیستشناس و همکارانش نمونهای از این باکتریها را پرورش دادند و طول موجهای نوری را که منعکس میکردند اندازه گرفتند و شبیهسازی کردند که طیفهای نوری در دنیاهای دوردست مختلف چگونه خواهند بود. بهگفته محققان، تلسکوپهای بسیار بزرگ مانند تلسکوپ در دست ساخت شیلی است و رصدخانه جهانهای زیستپذیر که هنوز در مراحل برنامهریزی است، میتوانند این طیفهای نوری را جستجو کنند. در واقع آنها بر این باورند که اگر حیات بیگانه شبیه به آن چیزی که ما روی زمین میشناسیم نباشد، باید رصدخانهای داشته باشیم که هیچ اثری از حیات بیگانه را نادیده نگیرد.
تکامل باکتریهای زیستی
باکتریهای بنفش متعلق به شاخهای بهنام سودومونادوتا هستند و در محیطهای کماکسیژن رشد میکنند. محققان 20 گونه باکتری مولد گوگرد بنفش و 20 گونه از باکتریهای غیرمولد گوگرد بنفش را از محیطهای مختلف جمعآوری کرده و پرورش دادند. این باکتریها در واقع حاوی رنگدانههای گوناگون و فراتر از بنفش از جمله کاروتنوئیدهای نارنجی و قرمز هستند.
پس از تعیین طول موجهای نوری که این باکتریها بهشدت منعکس میکنند، محققان شبیهسازی کردند که این طول موجها چگونه از سیارات فراخورشیدی مختلف بهنظر میرسند؛ محیطی شبیه زمین با 70 درصد اقیانوس و 30 درصد خشکی، جهان 100 درصد اقیانوسی، 100 درصد دنیای یخزده یا دنیایی با نیمی از زمین خشک و نیمی برف! بهگفته محققان، مدلها نشان میدهند که بسته به پوشش سطحی موجودات زنده و پوشش ابر، طیف گستردهای از سیارات زمینی میتوانند نشانههایی از رنگهای زیستی سطح باکتریهای بنفش داشته باشند. البته هنوز مشخص نیست که این سیارات بنفش در مراحل تکامل خود تغییر رنگ خواهند داد یا اینکه طیف بنفش این سیارات، جایگزین رنگ سبز سیاره ما خواهد بود.