حمله وعده صادق 2 به اسرائیل

ایران در حمله وعده صادق 2 به اسرائیل از چه موشک‌ هایی استفاده کرد؟

جمهوری اسلامی در پی شرارت‌های بی‌شمار رژیم صهیونیستی، حمله گسترده‌ای به قلب تل آویو و حیفا انجام داد. موشک‌هایی که ایران در حمله وعده صادق 2 به اسرائیل استفاده کرد از کدام نوع بودند؟

پس از ترورهای متعدد رژیم صهیونیستی و شهادت چند تن از اعضای برجسته جبهه مقاومت، جمهوری اسلامی ایران در تاریخ 10 مهر ماه 1403 با دستور مستقیم فرمانده کل قوا و تصویب شورای عالی امنیت ملی، عملیات وعده صادق (2) را علیه اسرائیل با موفقیت انجام داد. در ادامه این مطلب با موشک‌هایی آشنا خواهیم شد که مهندسان پرتلاش هوافضای سپاه طی سال‌های اخیر ساخته‌اند و در این حمله استفاده شده است.

موشک‌های مورد استفاده در حمله وعده صادق 2 به اسرائیل

عملیات وعده صادق (1) در 26 فروردین ماه 1403 علیه رژیم غاصب صهیونیستی، با موفقیت همراه بود و سپاه پاسداران توانست با شلیک موشک‌های قدرتمند و متنوعی مثل قیام، قدر 110، خیبرشکن و عماد، توان موشکی خود را به رخ اسرائیل و غرب بکشد. روز گذشته، مورخ 10 مهر ماه، شاهد نمایش دیگری از قدرت موشکی کشورمان بودیم که اغلب آن‌ها توانستند قلب حیفا و تل آویو را بشکافند و به اهداف غیرنظامی اصابت کنند.

در گذشته راجع به انواع سامانه‌های دفاع هوایی ایران مثل سیستم پدافندی سوم خرداد، سامانه موشکی صیاد و همچنین سامانه پدافندی رعد اشاره کرده و به طور مفصل راجع به مهم‌ترین تجهیزات ضدموشکی سپاه و ارتش جمهوری اسلامی ایران صحبت کرده‌ایم. در این مطلب در پی معرفی موشک‌هایی هستیم که به احتمال زیاد در عملیات موفقیت‌آمیز وعده صادق (2) شلیک شده‌اند. توجه داشته باشید که هنوز به طور قطعی بیانیه‌ای راجع به نوع موشک‌ها منتشر نشده و مطلب زیر جمع‌بندی مهم‌ترین منابع داخلی هستند.

بیشتر بخوانید:

مقایسه سرعت موشک های هایپرسونیک آمریکا، چین و روسیه با موشک ایرانی فتاح

1. موشک قدر F

حمله وعده صادق 2 به اسرائیل

یکی از مهم‌ترین موشک‌های دوربرد سپاه که احتمالا در جریان حمله شب گذشته به اسرائیل شلیک شده، قدر F است. این موشک بالستیک برای اولین مرتبه در اواخر سال 1394 شمسی در یک رزمایش موشکی با موفقیت پرتاب شد.

طول این موشک 15.68 متر و قطر آن 125 سانتی متر است و با برد 2 هزار کیلومتر، می‌تواند خسارات زیادی به بار آورد. قدر اف 17 هزار و 460 کیلوگرم وزن دارد و وزن سرجنگی آن به 650 کیلوگرم می‌رسد. موشک سوخت مایع سپاه تک مرحله‌ای بوده و مجهز به قابلیت سرِ جداشونده است.

2. موشک عماد

حمله وعده صادق 2 به اسرائیل

موشک دقیق و نقطه زن عماد با قابلیت هدایت و کنترل تا لحظه اصابت، یکی از مهم‌ترین بالستیک‌های ساخت ایران است که در عملیات وعده صادق 1 و 2 مورد استفاده قرار گرفته است. برد این مهمات بین 1600 تا 2500 کیلومتر اعلام شده و درصد خطای کمی دارد.

عماد یک موشک سوخت مایع تک مرحله‌ای بوده که سرجنگی آن قابلیت جداشوندگی دارد و با الگوبرداری از موشک قدر طراحی و تولید شده است. وزن مواد منفجره این موشک می‌تواند تا حداکثر 500 کیلوگرم باشد و از آنجایی که سرجنگی جداشونده و قابلیت هدایت به واسطه چهار بالک کنترلی دارد، دقت اصابت بالایی خواهد داشت.

موشک بالستیک عماد را می‌توان از پرتابگرهای ثابت و متحرک شلیک کرد و دماغه آن مجهز به سیستم‌ها و حسگرهای کنترل و هدایت شونده است. طول آن 15.5 متر و قطر بدنه‌اش 1.25 سانتی متر است و با وزنی بیش از 17 هزار کیلوگرم، توانایی و پتانسیل بالایی برای تخریب اهداف و مواضع دشمن را دارد.

بیشتر بخوانید:

معرفی جنگنده JF-17 تاندر ، جت جنگی چندمنظوره نیروی هوایی پاکستان

3. موشک سجیل

حمله وعده صادق 2 به اسرائیل

موشک پرقدرت سجیل یکی از بالستیک‌های دوربرد کشور بوده که برخلاف قدر F و عماد، سوخت جامد است. سجیل-2 نسخه ارتقایافته سجیل-1 بوده و زمان پرتاب کمتر و سرعت عملیاتی بیشتری دارد. پیش‌تر کارشناسان حوزه نظامی مدعی شده بودند که در صورت تصمیم به پاسخ ایران به اسرائیل، سپاه به احتمال زیاد از این موشک استفاده خواهد کرد.

مدت زمانی که سجیل برای رسیدن به قلب تل آویو نیاز دارد، 7 تا 10 دقیقه است و به راحتی می‌تواند برای انهدام اهداف این رژیم غاصب از آن بهره برد. این موشک زمین به زمین، متشکل از سه قسمت بلوک 1، بلوک 2 و کلاهک بوده و با وزن بیش از 23 تن و شتاب 4300 متر در ثانیه، گزینه مناسبی برای سپاه به حساب می‌آید.

پیشرانه سجیل دو مرحله‌ای با سوخت جامد است و هنگام شیرجه زدن به سمت مواضع دشمن می‌تواند تا 13 ماخ سرعت داشته باشد. برد نهایی آن 2000 کیلومتر اعلام شده و جزو مخوف‌ترین سلاح‌های ساخت ایران به شمار می‌رود. از مهم‌ترین قابلیت‌های این بالستیک دوربرد می‌توان به جداشوندگی کلاهکی به وزن 650 کیلوگرم اشاره کرد. طول موشک 18 متر و قطر آن 125 سانتی متر است و قابلیت شلیک از زوایای مختلف را دارد.

4. فتاح-1

حمله وعده صادق 2 به اسرائیل

از بحث برانگیزترین موشک‌هایی که گفته‌اند در عملیات وعده صادق (2) استفاده شده، فتاح 1 است. این هایپرسونیک قدرتمند که سال گذشته توسط نیروهای هوافضای سپاه پاسداران رونمایی شد، از مهم‌ترین دستاوردهای کشورمان محسوب می‌شود. سرعت آن به 13 تا 15 ماخ می‌رسد و با برد 1400 کیلومتر، گزینه جذاب و مرگباری برای رژیم صهیونیستی است.

فتاح 1 مجهز به یک سرجنگی با پیشرانه کروی سوخت جامد است و با نازل متحرک، قابلیت مانور در همه جهات را خواهد داشت. همچنین به طور معمول موشک‌های فراصوت سوار بر یک موشک بالستیک می‌شوند و پس از ورود به جو، اصل موشک به مسیر خود به شکل خزنده و در جهات مختلف ادامه می‌دهد. فرآیند شلیک این موشک به شرح ذیل است:

  • در مرحله اول موتور جدا می‌شود.
  • سپس نوبت به روشن شدن موتور اصلی با کمک نازل متحرک می‌رسد.
  • در ارتفاعات بالایی که سامانه‌های ضدموشکی قادر به رهگیری نیستند، حرکات زیگزاگی و دورانی انجام می‌دهد.
  • با رسیدن به نقطه مطلوب، عمل شیرجه زدن به سمت هدف را با سرعت باورنکردنی 15 ماخ انجام می‌دهد.

بیشتر بخوانید:

معرفی یو اس اس اینترپرایز ؛ با اولین ناو هواپیمابر اتمی جهان آشنا شوید

5. موشک خیبرشکن

حمله وعده صادق 2 به اسرائیل

آخرین موشکی که گفته شده در حمله به اسرائیل شرکت داشته، خیبرشکن است. این موشک سوخت جامد با طراحی خاص و نقطه‌زنی مثال زدنی، می‌تواند اهداف را از فاصله دور با دقت بالا هدف قرار دهد. این موشک دوربرد نسل سوم نیروهای مسلح کشورمان، مجهز به کلاهک‌های سریع و شدیدالانفجار شده و جنس بدنه از کامپوزیت است.

یکی از مهم‌ترین مزایای خیبرشکن، ابعاد کوچکی است که امکان دپوری زیرزمینی آن را فراهم می‌کند. همچنین مزیت دیگر آن، کلاهک‌های جنگی بزرگی است که منجر به مانوردهی بالای آن پس از ورود به جو می‌شود و به همین خاطر است که رهگیری آن برای سامانه‌های دفاع هوایی دشوار است.

سرعت لحظه برخورد آن به هدف 2 تا 3 ماخ تخمین زده شده و هنگام اصابت به هدف، نشانه‌ای مبنی بر سوختن بالک‌ها یا ذوب کلاهک دیده نشده است. برد خیبرشکن 1450 کیلومتر، نوع پیشرانه آن سوخت جامد، وزن آن 4500 کیلوگرم و دارای طول 10.5 متری است و سامانه‌های هدایتی آن ترکیبی از اینرسی و کمک ناوبری خواهد بود.

کلام آخر

نمایش قدرت موشکی ایران در حمله موفقیت آمیز 10 مهر ماه 1403 به اسرائیل، نشان دهنده پیشرفت‌های بزرگ و تحسین برانگیز سپاه و ارتش است. زرادخانه‌های کشورمان نه تنها مجهز به تعداد زیادی از موشک‌های فوق هستند، بلکه پناهگاه انواع مختلفی از پهپادها و موشک‌های نقطه زن کروز و بالستیک به شمار می‌روند.

مقامات عالی رتبه و اعضای شورای عالی امنیت ملی پس از خاتمه موج اول حملات به اسرائیل و موفقیت آمیز بودن آن، اشاره به موج‌های بعدی حملات با موشک‌های مهم‌تری کردند که تاکنون به نمایش درنیامده‌اند. ارزیابی شما از حمله ایران به رژیم اشغالگر اسرائیل چگونه است؟

در گجت نیوز بخوانید:
نگاهی به بزرگترین هواپیمای نظامی آمریکا؛ غول پرنده حیرت انگیز نگاهی به فناوری های پیشرفته جدیدی که در جنگ روسیه و اوکراین به کار گرفته شده است هواپیماهای جنگنده نسل هفتم چه ویژگی‌هایی دارند این ۸ جنگنده چینی، کپی برابر اصل هواپیماهای جنگی آمریکا و روسیه هستند