سازمان جهانی مالکیت فکری براساس شاخص نوآوری جهانی و نگاهی به اقتصاد هر کشور، نوآورترین کشورهای جهان در سال ۲۰۲۴ را معرفی کرده است.
نوآوری و خلاقیت داشتن، یکی از مهمترین شاخصهای جهانی است که کشورها براساس آن دستهبندی میشوند. سازمان جهانی مالکیت فکری (WIPO) به تازگی کشورهایی را که براساس شاخص جهانی نوآوری (GII) در صدر فهرست قرار گرفتهاند، معرفی کرده است. در ادامه با نوآورترین کشورهای جهان آشنا خواهیم شد.
نوآورترین کشورهای جهان در سال ۲۰۲۴
طبق بررسیهای سازمان جهانی مالکیت فکری یا وایپو، در سال 2024 میلادی، 133 اقتصاد برتر جهان با توجه به قابلیتها، عملکرد نوآورانه و اقتصاد شکوفایی که دارند، مشخص شدهاند. در اسنادی که به تازگی منتشر شده، شاهد اوج گیری اقتصادهای نوظهور و برجستهای هستیم که رهبران اقتصاد سنتی جهان را کنار زدهاند.
براساس شاخص جهانی نوآوری، سوئیس، سوئد، ایالات متحده آمریکا، سنگاپور، انگلستان، کره جنوبی، فنلاند، هلند، آلمان، دانمارک، چین، فرانسه، ژاپن و کانادا در زمره نوآورترین کشورهای جهان هستند. در نقشه حرارتی که امسال منتشر شده، کشورهایی که نمرات پایینتری کسب کرده، رنگ سایه تیره-آبی دارند و هر چه امتیاز هر دولت افزایش مییابد، رنگ ها سبز و در نهایت زرد میشوند.
روش شناسی معرفی کشورهای نوآور چیست؟
روش شناسی سازمان جهانی مالکیت فکری برای دستهبندی کشورهای نوآور به این صورت است که هر اقتصاد را با توجه به 7 ستون زیربنایی و اساسی نوآوری مورد سنجش قرار میدهد. در ادامه به طور خلاصه برخی از این معیارها که تعدادشان به 78 مورد میرسد، معرفی خواهد شد:
- کیفیت نظارتی و سیاستهای انجام کسب و کار نهادها
- دسترسی به فناوری اطلاعات و ارتباطات
- تولید با فناوری پیشرفته
- دانش و خروجیهای فناوری برنامههای ثبت اختراع
- سرمایه انسانی و پژوهشگران به ازای هر میلیون جمعیت
- زیرساختهای عملکرد زیست محیطی
- سرمایه گذاران جهانی تحقیق و توسعه
- پیچیدگی کسب و کار و اشتغال براساس دانش
- همکاری تحقیق و توسعه دانشگاه و صنعت
- پیچیدگی بازار مالی برای استارتاپها
- ارزش برند جهانی
- دریافت سرمایه گذاری مخاطره آمیز
نوآورترین کشورهای جهان
با عنایت به معیارهای فوق، میتوان نوآورترین کشورهای جهان را با در احتساب میانگینی که کسب کردهاند، معرفی کرد:
- سوئیس – 67.5
- سوئد – 64.5
- ایالات متحده آمریکا – 62.4
- سنگاپور – 61.2
- انگلستان – 61
- کره جنوبی – 60.9
- فنلاند – 59.4
- هلند – 58.8
- آلمان – 58.1
- دانمارک – 57.1
- چین – 56.3
- فرانسه – 55.4
- ژاپن – 54.1
- کانادا – 52.9
گزارشهای سازمان جهانی مالکیت فکری نشان میدهد که ایالات متحده آمریکا که همچون سال 2023 موفق شده در جایگاه سوم جهان بایستد، بالاترین رتبه را در پیچیدگی بازار و کسب و کارها دارد، اما امتیاز کلی آن تحت تأثیر توسعه زیرساختها قرار گرفته و کاهش یافته است.
آنچه در سال جاری اهمیت دارد، حضور پرشور و موفق کشورهایی مثل هند، مولداوی و ویتنام است که فراتر از حد انتظار و سطح توسعه خود عمل کرده و طی 14 سال گذشته، عملکرد حداکثری از خود نشان دادهاند. شاخص جهانی نوآوری یا GII علاوه بر همه اینها، از وضعیت نوآوری جهان گزارش جامعی ارائه میدهد که از نکات برجسته آن میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- تأثیر اقتصادی و اجتماعی: به علت شیوع بیماری کرونا و همه گیری بزرگی که اتفاق افتاد، سطح فقر بیشتر از سطح ثبت شده در سال 2018 بوده در حالی که امید به زندگی در سال 2015 درجا میزند.
- پذیرش فناوری: در سال 2024 شاهدیم که فناوری فایوجی، وسایل نقلیه الکترونیکی و رباتها به صورت حداکثری مورد پذیرش قرار گرفتهاند.
- رشد فناوری: متاسفانه به علت استفاده از ابررایانهها و انرژی بسیار زیادی که مصرف میکنند، پیشرفت فناوریهای سبز متوقف شده است.