مدیرعامل صرافی تترلند معتقد است که حجم معاملات تتر هیچ تأثیری روی قیمت ارز در ایران ندارد. مشکل افزایش قیمتها از کجاست؟
روز گذشته در جریان تشکیل جلسه ویژه معاونت ارزی در بانک مرکزی، واریز و برداشت در صرافیهای ارز دیجیتال داخلی مسدود شد. فعالان این حوزه روز گذشته در پی تصمیم ناگهانی دولت مبنی بر مسدودسازی حساب صرافیها، واکنشهای مختلفی به این موضوع نشان دادند.
علیرغم اینکه از امروز مورخ 5 آبان ماه 1403 محدودیتهای روز گذشته برداشته شده، اما طی مصاحبهای با مدیرعامل صرافی تترلند، رضا مسعودیفر، به بررسی ابعاد مختلف این چالش پرداختهایم. به نظر میرسد بانک مرکزی برای واریز مبالغی بیش از 25 میلیون تومان محدودیت اعمال کرده اما به گفته فعالان این حوزه، به علت فقدان زیرساختهای مناسب بعضی از بانکها، محدودیتهایی برای برداشت هم مشاهده شده است.
تاثیر ناچیز معاملات تتر بر نوسانات قیمت ارز
به اعتقاد بانک مرکزی، معاملات تتر باعث نوسانی شدن بازار ارز داخلی میشود و علت افزایش نرخ ارز طی چند روز اخیر، معاملاتی بوده که از بستر صرافیهای رمزارز داخلی انجام شده است. اما آیا اثر Tether بر روی بازار ارز داخلی به حدی است که بتواند باعث نوسان شدید در بازار شود؟ در مصاحبه گجت نیوز با مدیرعامل صرافی تترلند به توضیح این موضوع خواهیم پرداخت.
مدیرعامل صرافی تترلند در واکنش به این موضوع که مشکل واریز و برداشتها در صرافیهای داخلی از سوی بانک مرکزی رفع شده، خاطرنشان کرد که علیرغم اینکه مشکل برطرف شده، اما این اقدام پدیدهای نیست که بتوانیم به آسانی از کنار آن عبور کنیم. به گفته ایشان، از روز پنجشنبه مورخ 3 آبان، حسابهای صرافی تترلند یک به یک مسدود شدند و پس از پیگیریهای متعدد، به این نتیجه رسیدیم که تمامی همکاران ما با چنین مشکلی مواجه شدهاند.
رضا مسعودیفر ادامه میدهد که پس از پیگیریهای مکرر از شعبه و بانک، متوجه شدیم که معاونت ارزی بانک مرکزی حسابهای صرافیهای رمزارز داخلی را مسدود کرده است. معاونت بانک مرکزی با استناد به ماده 42 خود مقرر میدارد:
بانک مرکزی مکلف است موارد مظنون به پولشویی را به همراه اطلاعات مربوط، به مرکز اطلاعات مالی وزارت امور اقتصادی و دارایی گزارش نموده و پس از تایید آن مرکز، نسبت به مسدود نمودن حساب اشخاص مظنون به پولشویی و محدودسازی ارائه خدمات بانکی به آنها اقدام کند.
آیا تتر روی بازار ارز داخل تأثیر میگذارد؟
طی روزهای اخیر شاهد افزایش قیمت عجیب دلار تا محدوده 70 هزار تومان بودهایم و میدانیم که بانک مرکزی مسئول کنترل ارز و مواردی از این قبیل است. با توجه به اقدام ناگهانی معاونت ارزی بانک مرکزی و مسدود کردن حسابهای صرافیهای داخلی، به نظر میرسد که استدلال دولت این است که علت افزایش نرخ ارز، معاملات تتر در بسترهای قانونی است که عمر تقریبی یک دهه دارند.
مدیرعامل صرافی تترلند در واکنش به این پرسش که آیا تتر و سایر ارزهای دیجیتال میتوانند تأثیر قطعی روی نرخ ارز داشته باشند یا نه، تأکید کرد:
بانک مرکزی در شرایط فعلی دچار خطای ارزیابی است. رمزارز تأثیرگذار بر بازار ارز و نوسان ارز نیست و این دو موضوع هیچ ارتباطی با یکدیگر ندارند.
به اعتقاد رضا مسعودیفر، حجم معاملات رمزارزی به اندازهای نیست که بتواند چنین تأثیر مهمی روی بازار بگذارد. بانک مرکزی از دو سال قبل، برای واریز وجه به صرافیها محدودیت 25 میلیون تومانی گذاشت و هم اکنون هیچ کاربری با یک کد ملی نمیتواند بیش از مبلغ فوق از صرافیهای داخلی تتر خریداری کند.
ایشان با مقایسه حجم معاملات بازار طلا و سایر بازارهای مالی با حجم ناچیز معاملات تتر در صرافیهای ارز دیجیتال داخلی، تأکید میکند که هر کاربر روزانه بیش از 350 دلار نمیتواند تتر بخرد و چنین مبلغ ناچیز و اندکی بر اقتصاد کلان تأثیر آنچنانی نخواهد داشت.
به عقیده این فعال حوزه ارز دیجیتال، صرافیهای رمزارزی نه تنها اثرگذار نیستند، بلکه اثرپذیر به حساب میآیند. برای مثال زمانی که قیمت شیر افزایش پیدا میکند، سایر فرآوردههای لبنی هم به تبع تأثیرپذیری از آن گران میشوند و این مثال دقیقا در خصوص تتر صادق است. اینکه قیمت تتر امروز افزایش یافته، به این معنی است که مشکل ریشهای و از جای دیگری است! اول باید ارز گران شود تا محصول و فرآورده آن که تتر باشد، گران شود.
با این اوصاف به این جمعبندی میرسیم که مسدود کردن حساب صرافیهای رمزارز داخلی بیدلیل بوده و میتواند تبعات مخربی روی بازار بگذارد. به نظر شما تبعات مسدودسازی حساب صرافیهای ارز دیجیتال ایرانی چه میتواند باشد؟