بر کسی پوشیده نیست که ویتامین ها نقشی کلیدی در عملکرد بدن و سلامتی انسان دارند. گرچه اخیرا دانشمندان متوجه شدهاند که کمبود ویتامین دی میتواند عواقب ترسناکی داشته باشد که پیشتر پیشبینی نشده بود.
بسیاری از پزشکان توصیه میکنند که افراد از مواد غذایی گوناگون تغذیه کرده و ویتامین های مورد نیاز بدن را تامین کنند. بهباور پزشکان کمبود ویتامین میتواند سلامت بدن را تحتتاثیر قرار داده و بهمشکلات مختلفی منجر شود. بررسیهای جدید نشان میدهد که عواقب کمبود ویتامین دی بسیار وخیمتر از چیزی است که پیشتر تصور میشد.
عواقب کمبود ویتامین دی باورکردنی نیست
پژوهشگران دانشگاه مکگیل کانادا میخواستند با دقت مشکلات ناشی از کمبود ویتامین در بدن را بررسی کنند. به همینخاطر تعدادی موش را با مهندسی ژنتیک طوری تغییر دادند که بدن آنها دیگر توانایی تولید ویتامین D نداشته باشد. بررسی وضعیت این موشها نشان داد که تیموس (اندام مسئول آموزش دادن سیستم ایمنی بدن) خیلی سریعتر پیر شده و در نتیجه سلولهای ایمنی سرگردان میشوند.
دانشمندان پیشتر میدانشتند که تیموس نقشی کلیدی در آموزش سلولهای تی دارد تا به سلولهای سالم بدن حمله نکنند. همچنین مشخص شده بود که ویتامین D تا حدودی با این فرآيند مرتبط است؛ اما اکنون میتوان با قطعیت از عواقب کمبود ویتامین دی در بدن سخن گفت. پژوهشگران بر این باور هستند که یافتههای آنها میتواند به پیدا کردن راههایی برای جلوگیری از ظهور بیماریهای خودایمنی در بدن کمک کنند.
کمبود ویتامین D در بدن موشها باعث شده بود که تیموس ظرفیت کافی برای آموزش سلولهای تی را نداشته باشد. در نتیجه سیستم ایمنی بدن در تشخیص سلولهای خودی از دشمن اشتباه میکرد و بیماریهای خودایمنی مثل دیابت نوع 1 در موشها ایجاد میشد. نکته مهم اینجاست که والدین باید توجه ویژهای به عواقب کمبود ویتامین دی در فرزندان خود داشته باشند. چراکه آموزش سلولهای تی تا سن ۲۰ سالگی انجام میشود و پس از آن مصرف ویتامین دی کمکی نخواهند کرد.