خرید هواپیمای جنگنده جی ۱۰ چین توسط ایران

احتمال خرید هواپیمای جنگنده جی ۱۰ چین توسط ایران چقدر است؟

بازدید فرمانده نیروی هوایی ارتش از جنگنده جی 10 چین، احتمال خرید این هواپیما توسط ایران را تشدید کرده است. اما آیا ایران در پی خرید J-10 است؟

ایران پس از انقلاب اسلامی و با آغاز جنگ تحمیلی عراق، چاره‌ای جز خرید نظامی از چین نداشت و البته تنها کشوری که به ما سلاح می‌فروخت، چین بود. در آن زمان انواع موشک‌ها و سامانه‌های پدافندی را از چشم بادامی‌ها می‌خریدیم و پس از دفاع مقدس هم تا جایی که توانستیم به خریدها ادامه دادیم و همزمان سامانه‌های دفاعی و موشک‌های قدرتمندی با الهام از آن‌ها تولید کردیم.

اخیرا نمایشگاه‌های نظامی مختلفی در چین برگزار شده و در آن‌ها تجهیزات پیشرفته‌ای مثل سامانه ضد موشکی HQ-19 که مشابه سامانه پادبالستیکی تاد آمریکا به حساب می‌آید و همچنین جنگنده J-35A رونمایی شده است. از دیگر سلاح‌های مرگباری که چین طی یک ماه اخیر معرفی کرده باید به جنگنده کوسه پرنده و موشک بالستیک قاره پیما اتمی دانگ فنگ 41 اشاره کرد.

جزئیات خرید هواپیمای جنگنده جی ۱۰ چین توسط ایران

به هر حال بدیهی است که چشم بادامی‌ها در طی سالیان اخیر پیشرفت‌های زیادی در حوزه نظامی و دفاعی کرده‌اند که نمی‌توان آن‌ها را نادیده گرفت. تقریبا می‌توان گفت که نیمی از هواپیماهای ناوگان هوایی ارتش آزادی بخش چین، کپی بی‌ارزشی از ناوگان هوایی ایالات متحده آمریکا است، اما چینی‌ها هواپیماهای جنگی بسیاری دارند که حتی ساخت نمونه‌های کپی کاری شده آن‌ها هم هنر می‌خواهد.

همزمان با برگزاری نمایشگاه هوایی چین، امیر سرتیپ حمید واحدی از جنگنده J-10 چین بازدید کرده و به بررسی دقیق آن پرداختند. توجه به این هواپیمای جنگی، گمانه‌زنی‌هایی درباره خرید احتمالی این پرنده توسط ایران به وجود آورده است. پرسشی که طرح آن خالی از لطف نیست، این است که آیا ایران قصد دارد جنگنده جی 10 را به ناوگان هوایی خود اضافه کند؟

فهرست محتوا

معرفی جنگنده J-10: اژدهای نیرومند

اول از همه باید بگوییم که جی 10 که ملقب به اژدهای نیرومند شده، یک هواپیمای چندمنظوره نسل چهارم بوده که توسط کمپانی چنگدو چین ساخته شده است. از جمله قابلیت‌های این پرنده باید به آیرودینامیک خاص، مانورپذیری بالا و سیستم‌های راداری و اویونیک پیشرفته اشاره کرد.

خرید هواپیمای جنگنده جی ۱۰ چین توسط ایران

علیرغم اینکه فرمانده نیروی هوایی ارتش توجه خاصی به جی 10 نشان داده، اما همچنان مشخص نیست که عاقبت چه خواهد شد. برای اینکه از صحت این خبر مطمئن شویم، باید منتظر تأیید رسمی یکی از طرفین قرارداد باشیم.

مختصری از پیشینه جی 10

چینی‌ها در دهه 1980 میلادی به دنبال طراحی و توسعه یک جنگنده جایگزین برای میگ 21 شوروی بودند و به همین خاطر تصمیم گرفتند طراحی و توسعه یک پرنده جدید را در دستور کار خود قرار دهند. جالب اینجاست که بدانید اسرائیل و روسیه در توسعه فنی و پشتیبانی این پروژه مشارکت داشته‌اند. در سال 1988 میلادی، جنگنده جی 10 به پرواز درآمد و از سال 2005 رسما به خدمت ارتش درآمد.

خرید هواپیمای جنگنده جی ۱۰ چین توسط ایران

اجزای مختلف J-10

گفتیم که چشم بادامی‌ها جی 10 را به عنوان یک پرنده چندمنظوره معرفی کرده‌اند. با این اوصاف باید انتظار داشت که این جنگنده بتواند در مأموریت‌های مختلفی مثل برتری هوایی، حملات زمینی و شناسایی، موفق عمل کند. مهندسان چینی برای طراحی و ساخت این هواپیما از تکنولوژی‌های روز دنیا الهام گرفته‌اند. در ادامه اجزای مختلف جی 10 را مرور خواهیم کرد:

1. طراحی بدنه

یکی از مهم‌ترین اصول اولیه برای جنگنده‌ها، آیرودینامیک پیشرفته است که خوشبختانه J-10 این قابلیت را دارد. این ویژگی اجازه می‌دهد تا قدرت مانورپذیری در نبردهای نزدیک افزایش یابد. با نگاهی به جی 10، می‌توان گفت که بدنه آن بی‌شباهت به پرنده اسرائیلی لاوی نیست، ولی با این حال تفاوت‌های مهمی دیده می‌شود. از دیگر المان‌های طراحی باید به کاناردهای جلو اشاره کرد که به حفظ پایداری و مانورپذیری کمک می‌کنند.

خرید هواپیمای جنگنده جی ۱۰ چین توسط ایران

2. پیشرانه

نخستین نمونه‌های تولیدی این جنگنده مجهز به موتور روسی Saturn AL-31FN شده بودند، اما مدت‌ها بعد چینی‌ها از پیشرانه خود با نام WS-10 استفاده کردند. قدرت موتورهای چینی بیشتر است.

3. سامانه‌های الکترونیکی

جنگنده چینی J-10 مجهز به رادارهای پیشرفته و چندمنظوره شده که می‌تواند به طور همزمان به کشف و رهگیری اهداف در زمین و آسمان بپردازد. همچنین سیستم‌های اویونیک پیشرفته این پرنده شامل نمایشگرهای دیجیتال، سیستم‌های هشدار راداری و سامانه جنگال می‌شود.

خرید هواپیمای جنگنده جی ۱۰ چین توسط ایران

4. تسلیحات

قطع به یقین جی 10 همچون سایر هواپیماهای جنگی دنیا، می‌تواند تسلیحات مختلفی با خود حمل کند که از مهم‌ترین آن‌ها باید به موشک‌های هدایت شونده و غیرهدایت شونده مثل موشک‌های هوا به هوای PL-8 و PL-12، موشک‌های هوا به زمین و ضد کشتی و بمب‌های هدایت شونده لیزری و ماهواره‌ای اشاره کرد.

مدل‌های مختلف جی 10

جنگنده جی 10 همچون اف 35 لایتنینگ 2، دارای سه مدل A، B و C است که به ترتیب ذیل دسته‌بندی می‌شوند. هر یک از این نسخه‌ها دارای قابلیت‌های مختلف هستند.

  • جی 10 – A: اولین مدل و نسخه پایه
  • جی 10 – B: سیستم‌های راداری و اویونیک پیشرفته‌تر با طراحی آیرودینامیکی ارتقایافته
  • جی 10 – C: مجهزترین مدل که رادار آرایه فازی فعال و تسلیحات پیشرفته دارد.

چین روی آینده این جنگنده سرمایه گذاری کرده و در حال حاضر به صورت دوره‌ای آن را ارتقا می‌دهد. جی 10 باید بتواند در آینده با انواع تهدیدات مقابله کند و به لحاظ سطح فناوری از رقبای سرسخت خود عقب نماند. آینده روشنی در انتظار J-10 خواهد بود، چرا که قرار است حداقل تا دو دهه آینده در ناوگان هوایی این کشور خدمت کند.

در گجت نیوز بخوانید:
موشک اورشنیک ؛ ترسناک‌ترین بالستیک روسیه سلاح های مایکروویو جدید چینی ها، هر پهپادی را در آسمان شکار می‌کنند جایگاه قدرت نظامی ایران در آسیا از نگاه موسسه گلوبال فایرپاور زیردریایی های نظامی حداکثر تا چه عمقی می‌توانند به زیر آب بروند؟

پاسخ بدهید

وارد کردن نام و ایمیل اجباری است | در سایت ثبت نام کنید یا وارد شوید و بدون وارد کردن مشخصات نظر خود را ثبت کنید *

*