بر خلاف انتظارات، هوش مصنوعی نهتنها باعث افزایش فروش آیفون های اپل نشده؛ بلکه سهم این گوشیها در بازار را نیز کاهش داده است. دلیل این مساله چیست؟
با وجود این که هوش مصنوعی بهعنوان یکی از مهمترین ابزارهای رقابتی کمپانیهای گوشیساز در سال 2024 به شمار میرفت و بسیاری افراد برنده جنگ پرچمداران این سال را کمپانی ارائهدهنده بهترین قابلیتهای هوش مصنوعی میدانستند، اما آمار جدید منتشر شده حاکی از ضرر هنگفت اپل بهخاطر تاخیر در ارائه هوش مصنوعی Apple Intelligence در آیفون هایش هستند.
گزارشهای جدیدی که از بازار چین منتشر شده، نشاندهنده این است که اپل هنوز نتوانسته هیچ سهمی از گوشی های AI در این بازار مهم را تصاحب کند و در صورت ادامه یافتن روند تاخیرهای این کمپانی ممکن است اوضاع حتی برای این غول بزرگ آمریکایی وخیمتر هم شود. در حال حاضر هواوی صاحب 34.8 درصد از بازار گوشیهای هوش مصنوعی چین است و شیائومی نیز 26.9 درصد از این بازار را در اختیار دارد. این دو غول بزرگ رویهم رفته صاحب 61.7 درصد از سهم این بازار هستند و Vivo با 11.6 درصد با اختلاف در رده سوم ایستاده است.
هوش مصنوعی به ضرر اپل و فروش آیفون های این کمپانی!
دلیل اصلی ضرر آیفون در بازار کشور چین به تاخیرهای متعدد این کمپانی در ارائه سرویسهای AI برمیگردد. این کمپانی پلتفرم هوش مصنوعی خود را نخستین بار در ماه سپتامبر همراه با خانواده آیفون 16 خود معرفی کرد. با این وجود اپل اینتلیجنس از ماه اکتبر و طی چند مرحله به گوشیهای اپل اضافه شده و هنوز هم به تکامل نرسیده است. در این میان، برخی بازارهای دنیا حتی از ابتداییترین قابلیتهای AI آیفون نیز محروم هستند. نمونهای از این بازارها چین است که به دلیل مشکلات رگولاتوری هنوز اپل نتوانسته Apple Intelligence را در آن راهاندازی کند.
برای این که کوپرتینوییها بتوانند هوش مصنوعی مولد خود را به بازار چین ببرند لازم است که پس از طی کردن تستهای سختگیرانه دولتی و ارائه مدارکی گسترده در خصوص چگونگی تربیت الگوریتمهای هوش مصنوعی، نگرانیهای امنیتی مسئولین دولتی در چین را نیز برطرف کنند. از طرف دیگر، قطع دسترسی به ChatGPT در کشور چین نیز مشکل بزرگ دیگری است که اپل در این کشور با آن دستبهگریبان است.
بر اساس یک گزارش، در این شرایط دو راهکار پیش روی اپل است. این کمپانی یا مجبور است بزرگترین بازار خارجی خود را رها کند و یا نسخهای جداگانه و سانسورشده از هوش مصنوعی خود را بهطور اختصاصی برای چین راهاندازی کند. در هر دو صورت، بازار چین چالشی بزرگ برای این کمپانی آمریکایی به شمار خواهد رفت؛ زیرا رقبای متعدد این کمپانی همین الان نیز در حال کسب سود سرشار از AI در چین هستند و کاربران نیز ظاهرا به کارآمدی هوش مصنوعی اهمیت زیادی میدهند.
موسسه تحلیلی برجسته IDC گزارش داده که کاربران کشور چین از گوشیهای بالای 1000 دلاری و پریموم خود توقع دارند که به جدیدترین و بهترین قابلیتهای هوش مصنوعی ممکن دسترسی داشته باشد و به همین جهت گوشیسازان چارهای جز تعبیه حداکثری قابلیت AI در محصولاتشان ندارند.
برای نمونه، سامسونگ برای حضور قدرتمند در بازار گوشیهای AI در چین با کمپانیهای بزرگ چینی Baidu و Meitu همکاری کرده و خدمات هوش مصنوعی Galaxy AI را به کاربران چینی ارائه کرده است. اپل نیز احتمالا چارهای جز استفاده از راهکاری مشابه نداشته باشد؛ زیرا قوانین دستوپاگیر رگولاتوری این کشور عملا فعالیت مستقل برای این کمپانی را غیرممکن کرده است.
لازم به ذکر است که تیم کوک، مدیر عامل اپل، حدود دو ماه پیش در سفری به کشور چین با وزیر صنعت و فناوریهای اطلاعاتی این کشور دیدار کرد. با این وجود مشخص نیست که آیا هوش مصنوعی Apple Intelligence نیز بخشی از بحثهای این دو بوده یا خیر.
اپل البته همچنان رتبه دوم پرفروشترین گوشیهای موبایل در کشور چین را در اختیار دارد و فروش خانواده iPhone 16 نیز ظاهرا همتراز نسل قبلی خود بوده است. با این وجود بر اساس آمار موسسه IDC، در شرایطی که هواوی، شیائومی و ویوو همگی موفق به ثبت رشدهای معنیدار در کشور چین شدهاند، سال گذشته برای اپل چندان درخشان پیش نرفته و این کمپانی افتی نسبی را در فروش و درآمد تجربه کرد.
اگر اپل قصد دارد از مزیتهای هوش مصنوعی در فروش آیفون های خود استفاده کرده و بار دیگر در بازار چین عرض اندام نماید باید پیش از آنکه بیش از حد دیر شود مشکلاتش را در این کشور برطرف کند.