ارز دیجیتال در ایران مجاز شد

ارز دیجیتال رسما در ایران قانونی و مجاز شد + جزئیات مصوبه جدید بانک مرکزی

سرانجام با مصوبه جدید بانک مرکزی و هیئت نظارت، ارز دیجیتال در ایران مجاز شد و از این بعد قانونی است. جزئیات مصوبه رمزپول چیست؟

بازار ارز دیجیتال سال‌هاست که به لطف ساتوشی ناکاموتو و بیت کوین، گسترش یافته و روزبه‌روز در حال توسعه و پیشرفت است. متاسفانه در طی سالیان سال که سرمایه گذاران و معامله گران، حداکثر بهره‌برداری را از مارکت کریپتو کردند، کشورمان ایران از سود سرشار این بازار جا ماند و نتوانست خودش را با سازوکار جدید پول دیجیتال وفق دهد.

طی یک سال اخیر، بانک مرکزی واکنش‌های مختلفی به حوزه اقتصاد دیجیتال نشان داد و توانست تا حدی با سیاست‌های آن آشنا شود. نتیجه تلاش‌های طولانی مدت فعالان این حوزه و موافقت دولت، تصویب سند چارچوب سیاست گذاری و تنظیم‌گری بانک مرکزی در حوزه رمزپول‌ها است که فتح بابی برای پذیرش گسترده‌تر رمزارز به حساب می‌آید.

ارز دیجیتال در ایران مجاز شد

در تاریخ 13 آذر ماه 1403، هیئت عالی نظارت با تصویب سند فوق، ارز دیجیتال را در کشور مجاز اعلام کرد. پایگاه اطلاع‌رسانی دولت، با اشاره به جلسه محمدرضا فرزین، رئیس کل بانک مرکزی و وزیر امور اقتصادی و دارایی با دادستان کل کشور و سایر اعضای هیئت به این اقدام واکنش نشان داد.

ارز دیجیتال در ایران مجاز شد

یکی از مهم‌ترین تصمیماتی که در این جلسه گرفته شد، نظارت موثر بر فضای مبادلات رمزپول‌ها در ایران و در پیش گرفتن رویکرد تنظیم‌گری در حوزه ارز دیجیتال از سوی بانک مرکزی است. همچنین اعضای این هیئت به نقش وزارت اقتصاد اشاره کرده و نقش وزیر مربوطه را تکمیل سازوکارهای تنظیم‌گری زیست بوم دارایی‌های دیجیتال و توسعه فضایی برای بهره‌وری حداکثری از آن دانستند.

گفتنی است که سند چارچوب سیاست گذاری و تنظیم‌گری بانک مرکزی، بیان کننده سیاست‌های کلان در حوزه رمزپول‌ها بوده و وزارت اقتصاد و سایر ذی‌نفعان، موظف به تدوین کلیه دستورالعمل‌ها و الزامات هستند. علاوه بر این در سند فوق به هویت‌بخشی موجودیت‌های کارگزار رمزپول و نهاد امین و مسئولیت صدور مجوز اشخاص تأکید شده و قانون گذاری این حوزه به بانک مرکزی داده شده است.

ارز دیجیتال در ایران مجاز شد

نهادهای مربوطه باید در جریان باشند که از این به بعد، باید کلیه قوانین مالیاتی و مجموعه قوانین و مقررات مبارزه با پولشویی و تأمین مالی تروریسم رعایت شود. به گفته معاون بانک مرکزی، انتشار و عرضه اولیه انواع رمزپول در داخل کشور از طریق محیط آزمون تنظیم‌گری مورد تأیید بانک مرکزی، مجاز خواهد بود. معاون فناوری‌های نوین بانک مرکزی هم در خصوص این سند اظهار داشته:

با توجه به تصریح مواد (4)، (24) و (64) قانون بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران و نظر به تأکید ماده 59 قانون مسئولیت بانک مرکزی در تنظیم‌گری، وضع مقررات و تبیین نظام مجوزدهی مربوطه، سند چارچوب سیاست گذاری و تنظیم‌گری بانک مرکزی در حوزه رمزپول‌ها پس از مطالعات گسترده کارشناسی در بانک مرکزی و با اخذب نظرات کلیه دستگاه‌های اجرایی ذیربط و همچنین تشکل‌های تخصصی صنفی، کارفرمایی مرتبط با فعالین حوزه، مطابق با اختیارات قانونی این بانک جمع‌بندی و پس از طی تشریفات مربوطه در هیأت عالی بانک مرکزی تصویب شد.

انواع رمزپول و تعیین محدودیت‌ها

ارز دیجیتال در ایران مجاز شد

نوش آفرین مومن واقفی خاطرنشان کرده است که در حال حاضر رمزپول‌ها در سه گروه توکن‌های معاملاتی، توکن‌های دارایی و توکن‌های کاربردی دسته‌بندی شده‌اند. به گفته ایشان، یکی از خطوط اصلی راهنما در تدوین این چارچوب، حکمرانی ریال و حاکمیت پول ملی است.

به گفته معاون فناوری‌های نوین بانک مرکزی، با عنایت به مخاطرات استفاده از انواع رمزدارایی به عنوان ابزار پرداخت در داخل کشور، ضمن تأکید موکد بر ممنوعیت این مهم، سعی شده با تببین خطوط راهنما بانک مرکزی در انتشار انواع توکن، از شکل گیری زمینه‌های تبدیل کلیه انواع توکن‌های دارایی و توکن کاربردی به عنوان ابزار پرداخت جلوگیری شود.

در واقع علت ممنوعیت فوق، حفظ حاکمیت پولی کشور و شفاف سازی جریان سیال تراکنش‌های مالی و جلوگیری از ایجاد خسارت‌های مالی برای کاربران در فضای معاملاتی بوده است.

در گجت نیوز بخوانید:
بعد از بیت کوین، ارز دیجیتال ترون هم رکورد تاریخی قیمت را شکست رکورد تاریخی قیمت بیت کوین شکسته شد ریپل با عبور از سولانا جایگاه چهارم ارزهای دیجیتال جهان را تصاحب کرد اینها بهترین ارز‌های دیجیتال سال ۲۰۲۴ هستند