سازمان توسعه تجارت با انتشار یک اطلاعیه، پیرامون ارز نیمایی واردات موبایل اظهار نظر کرد. آیا حذف ارز نیمایی واردات گوشی و تبلت حقیقت دارد؟
در کشوری زندگی میکنیم که اخبار کوتاه میتوانند قیمت کالاهای مصرفی مردم را زیر و رو کنند. روز گذشته زمزمههایی از حذف ارز نیمایی برای واردات گوشی و تبلت به گوش رسید که باعث افزایش قیمتها در بازار شد. البته این خبر خیلی زود تکذیب شد و ناشی از تفسیر اشتباه و نادرست از اطلاعیه سازمان توسعه تجارت ایران بود. در حال حاضر سخنگوی مرکز مبادله ایران، تأکید کرده است که قرار نیست شاهد وقوع اتفاق تازهای باشیم.
حذف ارز نیمایی واردات گوشی و تبلت حقیقت دارد؟
هم اکنون اگر سری به بازار بزنید و جویای قیمت موبایل و تبلت شوید، متوجه افزایش قیمتها خواهید شد. مدتی است که واردکنندگان موبایل و تبلت، ارز نیمایی دریافت نمیکنند و دولت تصمیم گرفته برای حل این مشکل به واردکنندگان، ارز اشخاص یا ارز توافقی بدهد. در روز یکشنبه مورخ 18 آذر ماه، اختلاف نرخ ارز نیمایی با ارز توافقی به بیش از 2 هزار تومان رسید.
در واپسین لحظات روز شنبه مورخ 17 آذر ماه، سازمان توسعه تجارت اقدام به انتشار یک اطلاعیه کرد و خبرگزاریها به اشتباه، تصور کردند که قرار است ارز نیمایی برای واردات موبایل و تبلت حذف شود. این شایعه توانست در کمتر از چند ساعت، بازار موبایل را به هم بریزد و قیمتها را جابهجا کند. بیایید تا اصل ماجرا را مورد بررسی قرار دهیم.
شایعهای تلخ برای بازار موبایل و تبلت
یکی از زیرمجموعههای وزارت صنعت، معدن و تجارت، سازمان توسعه تجارت است که فهرست کالاهای مشمول ارز نیمایی را اعلام میکند. اطلاعیه فوق که به اشتباه تفسیر شده، همان فهرست بهروزرسانی شده سازمان توسعه تجارت بوده و در اختیار رسانهها قرار گرفته است.
حقیقتش را بخواهید، ماجرای حذف ارز نیمایی برای واردات موبایل و تبلت، مسئله جدیدی نیست و مدتهاست که زمزمههای آن به گوش میرسد. حتی این موضوع تأثیر منفی خود را روی بازار گذاشته و طرفین معامله که واردکننده، فروشنده و مردم باشند، با آن کنار آمدهاند. در مجموع این خبر قدیمی بوده و انتشار دوباره آن با بازتاب گسترده رسانههای خبری توأم شده و طوری وانمود شده که انگار خبری تازه است.
وقتی اطلاعیه مذکور منتشر شد، عدهای تصور کردند که از این به بعد باید با ارز آزاد اقدام به واردات کنند و اگر دقیقش را بخواهید، قیمت دلار نیمایی هم اکنون حدود 53 هزار و 58 تومان است در حالی که قیمت دلار در بازار آزاد حوالی 71 هزار و 600 تومان خرید و فروش میشود. با این اوصاف اختلاف قیمت این دو دلار به 35 درصد میرسد که فاحش است.
یک تفسیر اشتباه، مسبب آشفتگی بازار
امروز مورخ 20 آذر ماه، قیمت موبایل افزایشی است و همین حالا هم با وجود تکذیب حذف ارز نیمایی، قیمتها گران به حساب میآید. برای مثال پرفروشترین موبایل بازار، ردمی نوت 13 است که علیرغم مشخصات معمولیاش، 11 میلیون تومان خرید و فروش میشود. همچنین اگر قصد خرید گلکسی A55 داشته باشید، باید 21 میلیون تومان هزینه کنید.
دیگر دورانی که میشد با 5 میلیون تومان یک گوشی میان رده خرید، به سر آمده و هم اکنون برای داشتن یک دستگاه گلکسی A15 با حداقل توانمندیها باید 10 میلیون تومان هزینه کنید. با اینکه خبر حذف ارز نیمایی به صراحت تکذیب شده، اما بازار گوشی و تبلت نمیخواهد دست از سر این شایعه بردارد و همچنان به سمت و سوی گرانی در حرکت است.
تغییرات احتمالی بازار موبایل
هم اکنون قیمت دلار در مرکز مبادله ارز و طلا ایران، حدود 55 هزار و 39 تومان است و اندکی افزایش یافته و با دلار بازار آزاد تفاوت فاحشی دارد. پیش از این به واردکنندگان موبایل مجوز داده شده تا به شکل رسمی به سامانه ارز تجاری بروند و ارز موردنیاز خود را از آنجا تأمین کنند. در اطلاعیهای که سازمان توسعه تجارت منتشر کرده، هدف همین بوده تا واردکنندگان به این سامانه سوق داده شوند.
به گفته سخنگوی مرکز مبادله ارز و طلا ایران، گروهی از صادرکنندگان و واردکنندگان که در گذشته از طریق ارز اشخاص خرید و فروش ارز انجام میدادند، از سوم آذر ملزم هستند به سامانه ارز تجاری مرکز مبادله ایران منتقل شوند. اما از 26 آذر ماه تمام صادرکنندگان و واردکنندگان غیرنیمایی موظف هستند تا به سامانه ارز تجاری مراجعه کنند.
با این اوصاف قیمت موبایل قرار نیست افزایش پیدا کند و واردکنندگان میتوانند مثل قبل با مراجعه به سامانه مذکور، ارز اشخاص خود را دریافت کنند. اوضاع به روال سابق باید بازگردد و هر خبری مخالف آن، کذب است.