طبق اعلام کمیته اینترنت انجمن تجارت الکترونیک، آمار استفاده از اینترنت ماهوارهای در ایران حیرت انگیز است. تعداد مشترکین استارلینک چقدر هستند؟
مردم سراسر دنیا در حالی از اینترنت ماهوارهای استارلینک استفاده میکنند که در کشور ما دسترسی به این تجهیزات علاوه بر گران قیمت بودن، مخفیانه و پنهانی است. متاسفانه سالهاست که ایلان ماسک، اینترنت پرسرعت و نامحدود استارلینک را در بسیاری از کشورها فعال کرده، اما بعضی از کشورهای در حال توسعه همچنان در ابتداییترین مرحله که «دسترسی به اینترنت آزاد» مینامیم، گیر کرده است.
تعداد مشترکین اینترنت ماهواره ای استارلینک در ایران
سرانجام هر ممنوعیت یا محدودیتی، قاچاق و پنهانکاری است. به وضوح دیدیم که با ممنوعیت واردات آیفون به کشور، قاچاق آن شدت گرفت و این تراژدی برای لوازم خانگی و حتی خودرو هم تکرار شده است. تجهیزات ماهوارهای استارلینک از کالاهای مورد علاقه قاچاقچیان است، زیرا میتوانند دیش و سایر متعلقات آن را با قیمتهای گزاف به مشتریان خود در داخل کشور بفروشند.
اوج بحران جایی است که رئیس کمیته اینترنت انجمن تجارت الکترونیک کشور تأکید میکند که بیش از 30 هزار مشترک استارلینک در ایران وجود دارد که در حال استفاده از اینترنت ماهوارهای هستند. متاسفانه علیرغم دسترسی آزاد و آسان به اینترنت، این گرانترین روشی است که میتوانیم به اینترنت فیلترنشده دسترسی پیدا کنیم.
چالشهای پیش روی رفع فیلترینگ و وضعیت اینترنت
به گفته پویا پیرحسینلو، از میان مشکلاتی که برای اینترنت ایران وجود دارد، سه موضوع بیش از همه مشهود است که شامل محدودیتها یا فیلترینگ، تحریمها و مشکلات شبکه اشاره کرد. ایشان ضمن اشاره به تلاشهای صورت گرفته در طی سالهای مختلف، به توسعه اینترنت فیبر نوری و گسترش آن در دولت سیزدهم اشاره کردند و گفتند:
فیلترینگ عاملی است که به شدت به کاهش کیفیت اینترنت ایران انجامیده و در چنین شرایطی گزارشها حاکی از افزایش چشمگیر مشترکان استارلینک و اینترنت ماهوارهای در ایران است. برآوردهای انجمن تجارت الکترونیک نشان میدهد که بیش از 30 هزار مشترک استارلینک در داخل کشور وجود دارد که دسترسی را آسان، اما گران میکند.
پیرحسینلو معتقد است که اوضاع اینترنت در ماههای اخیر بهتر شده، اما همچنان تا شهریور ماه 1401 فاصله زیاد است. ایشان ضمن ابراز امیدواری برای تحقق اهداف دولت و بازگشت اوضاع تا زمستان سال جاری به روال سابق، تأکید کرد که محدودیتهای شبکه منجر به آلودگی اینترنت شده و فیلترشکنهای رایگان، دستگاههای تلفن همراهمان را تبدیل به مردگان متحرکی کردهاند که به ایجاد اختلال در شبکه داخلی و خارجی دامن میزند.
براساس اظهارنظر رئیس کمیته اینترنت انجمن تجارت الکترونیک، طی 6 ماهه گذشته، وعده خوش رنگ و لعاب رفع فیلتر تبدیل به یک اتفاق طولانی مدت و فرسایشی شده که مردم را ناامید کرده است. در واقع تا چندی پیش این دولت بود که باید برای رفع فیلتر قانع میشد و حالا دولت مطالبهگر شده، اما چوب لای چرخ آن به همان اندازه افزایش یافته است.
یکی از سوالاتی که ذهن همه مردم را درگیر کرده این است: چگونه میشود که سه قوه اصلی کشور خواهان رفع فیلترینگ هستند، اما این اتفاق رخ نمیدهد؟ پیرحسینلو ابراز امیدواری کرده و خواستار شفافیت جلسات و تصمیمات شورای عالی فضای مجازی شده است.