در پی افزایش تنش بین آمریکا و چین و افزایش پی در پی تعرفههای بین این دو کشور، ایلان ماسک بزرگترین ضرر زندگی خود را تجربه کرد و فروش خودرو های تسلا در چین متوقف شد. در ادامه راجع به جزئیات توقف فروش خودرو های تسلا در چین و تاثیر آن بر اعتبار و سرمایه ایلان ماسک با شما صحبت خواهیم کرد.
همانطور که میدانید، اخیرا تنشهای تجاری میان ایالات متحده آمریکا و چین که ریشههای آن به دوران ریاست جمهوری دونالد ترامپ بازمیگردد، بار دیگر به شدت اوج گرفته است. این دور جدید با اعلام تعرفههای سنگین از سوی دولت آمریکا بر کالاهای وارداتی از چین آغاز شد که طبق گزارشها به ۱۴۵ درصد رسید. در اقدامی متقابل و سریع، دولت چین نیز تعرفههای تلافیجویانه خود بر کالاهای آمریکایی را به شکل قابل توجهی افزایش داد و آن را به ۱۲۵ درصد رساند. این جنگ تعرفهای، صنایع مختلفی را تحت تاثیر قرار داده که صنعت خودروهای الکتریکی یکی از بارزترین آنهاست.
توقف فروش خودروهای تسلا در چین به علت دعوای ترامپ و پینگ
در یکی از جدیدترین پیامدهای جنگ تجاری پردامنه میان واشنگتن و پکن، شرکت تسلا، غول خودروسازی الکتریکی تحت مدیریت ایلان ماسک، فروش دو خودرو پرفروش خود یعنی تسلا مدل S و X را در بازار بزرگ چین متوقف کرده است. گزارشهای متعدد از جمله بلومبرگ و رویترز تایید میکنند که وب سایت چینی تسلا دیگر امکان ثبت سفارش جدید برای این دو مدل را به مشتریان نمیدهد. این اقدام اگرچه هنوز به طور رسمی توسط تسلا تایید نشده، اما به وضوح با اعمال تعرفه تلافیجویانه ۱۲۵ درصدی چین بر کالاهای وارداتی از آمریکا که از ۱۲ آوریل ۲۰۲۵ اجرایی میشود، در ارتباط مستقیم است.
- تعرفه های جدید ترامپ، قیمت همه چیز را در دنیا افزایش میدهد
- تعرفه های ترامپ قیمت آیفون را تا 40 درصد افزایش خواهد داد
دلیل اصلی این توقف فروش، محل تولید این دو خودرو است. برخلاف مدلهای پرفروشتر تسلا در خاک چین یعنی مدل 3 و مدل Y که در کارخانه گیگافکتوری شانگهای تولید میشوند و مشمول تعرفههای وارداتی نیستند، تسلا مدل S و مدل X مستقیما از کارخانههای تسلا در ایالات متحده به چین وارد میشوند. با اعمال تعرفه ۱۲۵ درصدی جدید، قیمت نهایی این خودروها برای مصرفکننده چینی به شکل سرسام آوری افزایش مییابد و عملا فروش آنها را غیرممکن میسازد. یک کارشناس فروش خودرو در شانگهای به رسانهها گفته است:
هیچ خریداری در چین حاضر نخواهد بود بیش از دو برابر قیمت اصلی را برای مدل S یا X بپردازد، حتی اگر علاقهمند باشد. البته باید گفت که این تعرفه جدید به تعرفه ۲۵ درصدی قبلی که تسلا پیش از این نیز برای واردات این مدلها پرداخت میکرد، اضافه میشود.
با توقف فروش تسلا مدل S و X در چین ایلان ماسک به خاک سیاه مینشیند؟
شاید در نگاه اول، توقف فروش مدل S و X ضربه چندان مهلکی به آمار کلی فروش تسلا در چین وارد نکند. این دو مدل همواره سهم کوچکی از فروش تسلا در این کشور و حتی در سطح جهانی داشتهاند. طبق آمار، سال گذشته تنها حدود ۲ هزار دستگاه از این دو مدل در چین فروخته شد، در حالی که فروش مدل 3 و Y به بیش از ۶۶۰ هزار دستگاه رسیده بود. در سطح جهانی نیز تسلا مدل S و X و سایبرتراک روی هم رفته تنها حدود ۵ درصد از کل فروش تسلا را در سه ماهه اول ۲۰۲۵ تشکیل دادهاند و ۹۵ درصد باقیمانده متعلق به مدلهای 3 و Y بوده است. البته در حال حاضر تسلا همچنان موجودیهای قبلی مدل S و X در چین را به فروش میرساند، اما امکان ثبت سفارش جدید وجود ندارد.
با این حال، این اتفاق در زمان نامناسبی برای تسلا رخ میدهد. این شرکت به تازگی گزارش کاهش ۱۳ درصدی فروش جهانی تسلا در سه ماهه اول سال ۲۰۲۵ را منتشر کرده و در بازار چین نیز با رقابت نفسگیر و فزایندهای از سوی برندهای داخلی قدرتمند مانند بی وای دی مواجه است که حتی در برخی بازارها از تسلا پیشی گرفتهاند. باید اشاره کرد که بازار چین، بیش از ۲۰ درصد از درآمد سال گذشته تسلا را به خود اختصاص داده و بازاری حیاتی برای این شرکت محسوب میشود.
خداحافظی اروپا با تسلا و سلام بر چینیها
فراتر از تاثیر مستقیم بر تسلا، این ماجرا نشاندهنده تاثیرات گستردهتر جنگ تعرفهها بر صنعت خودروهای الکتریکی است. این تعرفهها میتوانند به کل صنعت خودروهای برقی در آمریکا آسیب بزنند. از سوی دیگر، در حالی که آمریکا و چین درگیر این مناقشات هستند، اتحادیه اروپا در حال بررسی افزایش همکاری تجاری با چین و گشودن درهای خود به روی خودروهای برقی چینی بیشتر است. این خودروها که اغلب قیمتهای بسیار اقتصادیتری نسبت به رقیبان آمریکایی یا اروپایی خود دارند، میتوانند سهم بازار خودروسازان غربی را به چالش بکشند. علاوه بر قیمت، سازندگان خودروهای برقی چینی در زمینه فناوریهای رانندگی خودران نیز پیشرفتهای چشمگیری داشتهاند.