واگذاری ایران خودرو به کروز

مخالفت شورای رقابت با واگذاری ایران خودرو به کروز

در جریان واگذاری ایران خودرو به کروز، شورای رقابت مخالفت خود را اعلام کرد. آیا پرونده قرار گرفتن کروز در ترکیب هیئت مدیره منتفی شده است؟

مدتی است که بحث بر سر واگذاری سهام ایران خودرو به شرکت‌های خصوصی بالا گرفته و در حال حاضر یکی از گزینه‌های روی میز، شرکت کروز بوده که ظاهرا شورای رقابت این گزینه را حذف کرده است. به گفته یکی از اعضای کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی، در جلسه‌ای که روز دوشنبه برگزار شد، اغلب نمایندگان مجلس رأی بر عدم اهلیت کروز دادند و حضور این شرکت در ساختار هیئت مدیره ایران خودرو را غیرقانونی دانستند.

واگذاری ایران خودرو به کروز غیرقانونی است

واگذاری ایران خودرو به کروز

سال‌هاست که راجع به واگذاری سهام دولتی ایران خودرو و سایپا به بخش خصوصی مطرح است و می‌دانیم که اگر این اتفاق از راه درست و به شیوه صحیح رخ دهد، شاهد مزایای بی‌شمار آن خواهیم بود، اما این اواخر دولت قصد داشت سهام خود را به یک شرکت پرحاشیه با پرونده‌های مبهم و مشکوک بدهد که در همین راستا، 140 نماینده طی نامه‌ای به رئیس جمهور، خواستار توقف آن شدند. در این نامه آمده بود:

اگر چه خصوصی سازی درست صنعت خودرو می‌تواند راه نجات این صنعت باشد، اما سپردن خودروسازی به بانیان وضع موجود و بدون توجه به تعارض شدید منافع بین قطعه سازان و خودروسازان، بی‌شک تیر خلاصی به پیکره صنعت است.

نمایندگان دغدغه‌مند مجلس در نامه ارسالی به مسعود پزشکیان به ماده 57 قانون اجرای سیاست‌های کلی اصل 144 قانون اساسی اشاره و تأکید کردند که هیچ شخص حقیقی یا حقوقی نباید سرمایه یا سهام شرکت‌ها یا بنگاه‌های دیگر را به نحوی تملک کند که موجب اخلال در رقابت در یک و یا چند بازار شود. آن‌ها در ادامه به این نتیجه رسیدند که حضور شرکت کروز در ترکیب اعضای هیئت مدیره ایران خودرو با اصل فوق در تضاد و تعارض بوده و غیرقانونی است.

واگذاری ایران خودرو به کروز

در اسفند ماه 1401 بود که آبی پوشان جاده مخصوص از شرکت کروز بابت عضویت در ترکیب هیئت مدیره این شرکت شکایت کردند و حضور این قطعه ساز را در تعارض با رقابت به شیوه صحیح دانستند. در واقع عضویت یک قطعه ساز در ترکیب سهامداری یک شرکت خودروسازی، زمینه برای بروز و ظهور رانت و دسترسی به اسناد بالادستی را فراهم می‌کند و باید جلوی این رانت اطلاعاتی را گرفت.

گرچه در آن زمان شورای رقابت موفق شد با استناد به فصل نهم قانون اجرای سیاست‌های کلی اصل 44 قانون اساسی، دست شرکت کروز را از ترکیب هیئت مدیره قطع کند، اما پس از صدور رأی اولیه، کروز با اعتراض موفق شد دوباره در این دادگاه پیروز شود. ایران خودرو رأی را به دیوان عدالت اداری برد و پرونده مجددا برای بررسی بیشتر به شعبه دیگری ارجاع داده شد. هیئت تجدیدنظر حالا به نفع آبی پوشان رأی داده و شرکت کروز را از دسترسی به ترکیب سهامداری منع کرده است.

در گجت نیوز بخوانید:
قیمت نیسان ترا فول در بازار ایران مشخص شد؛ ۴.۵ میلیارد تومان ناقابل نسخه برقی پیکاپ موسو گرند خان معرفی شد تفاوت فیدلیتی الیت با فیدلیتی پرایم در چیست و کدام در مقایسه بهتر است؟ مدل 2026 کراس اوور برقی BMW iX با طراحی جذاب معرفی شد

پاسخ بدهید

وارد کردن نام و ایمیل اجباری است | در سایت ثبت نام کنید یا وارد شوید و بدون وارد کردن مشخصات نظر خود را ثبت کنید *

*