برندهای لوازم خانگی بازار ایران

این برندهای لوازم خانگی بازار ایران، هیچکدام خارجی نیستند

برخلاف تصور عموم مردم، بعضی از برندهای لوازم خانگی بازار ایران، خارجی نیستند. کدام برندهای موجود در بازار ایرانی هستند؟

خانه بدون لوازمی مثل یخچال، لباسشویی و اجاق گاز، خانه نمی‌شود و وجود هر یک از این‌ها لازم و ضروری است. سال‌ها پیش که واردات لوازم خانگی به کشور مجاز و آزاد بود، برندهای معروف کره‌ای مثل سامسونگ، ال جی و برند ژاپنی سونی، بازار را تسخیر کرده بودند، اما از زمانی که درهای گمرک ایران به روی لوازم خانگی بسته شد، راه قاچاق باز شد و برندهای ایرانی رشد کردند.

بررسی اصالت برندهای لوازم خانگی بازار ایران

در حال حاضر از مهم‌ترین برندهای فعال در ایران می‌توان به دوو، اسنوا و بوش اشاره کرد که شاید با توجه به نام آن‌ها، تصور کنید خارجی هستند در حالی که حقیقت چیز دیگری است. سال‌ها پیش دوو یک شرکت مشهور در زمینه تولید خودرو و لوازم خانگی بود، اما به یکباره ورشکسته شد و در نهایت گروه انتخاب در ایران حق استفاده از نام تجاری آن‌ها را برای ایران خرید. (به خاطر شهرت مثبتی که بین ایرانیان داشت)

متاسفانه تبلیغات گسترده‌ای برای برند دوو به راه افتاد و ادعاهای بی‌پایه و اساس فروشندگان هم باعث شد تا مردم به اشتباه بیفتند و گمان کنند که دوو هنوز هم یک برند کره‌ای اصیل است. البته برندهای دیگری مثل دوو در بازار ایران فعالیت دارند که شاید تصور کنید خارجی هستند، اما در اصل داخلی به حساب می‌آیند. از جمله این برندها می‌توان به زیرووات، کندی و aiwa اشاره کرد.

مختصری از برند دوو

برندهای لوازم خانگی بازار ایران

در سال 1967 میلادی بود که شرکت دوو در کره جنوبی پایه گذاری شد و توانست در کوتاه مدت به شهرت خوبی برسد. دامنه فعالیت‌های این غول کره‌ای محدود به لوازم خانگی و خودرو نمی‌شد و در حوزه کشتی سازی ، ساخت‌وساز و حتی لوازم الکترونیکی هم فعالیت می‌کرد. در دهه 70 میلادی، ماشین‌های جذاب و باکیفیتی مثل دوو سیلو، ریسر و ماتیز به بازار عرضه شدند تا شهرت این هلدینگ کره‌ای را بیشتر کنند.

دومین گام دوو برای تسخیر بازار جهانی، تولید و عرضه لوازم خانگی در سطح گسترده بود. فروش لوازمی مثل یخچال، ماشین لباسشویی، تلویزیون و اجاق گاز، تنها گوشه‌ای از کالاهایی هستند که دوو تولید می‌کرد. شوربختانه بخت با کره‌ای‌ها یار نبود و خیلی زود از بازار کنار گذاشته شدند. اواخر دهه 90 میلادی بود که بحران مالی، گریبان این مجموعه بزرگ را گرفت.

در نهایت پیش از ورود به قرن بیست و یکم، ورشکستگی دوو اعلام گردید و بخش‌های متفاوت آن به شرکت‌های مختلف پیوستند. در بحبوحه ورشکستگی این غول بحران زده، گروه «انتخاب الکترونیک» حق استفاده از نام تجاری دوو در حوزه لوازم خانگی را خرید و خط تولید مونتاژ آن را در داخل کشور ادامه داد. در ابتدا تبلیغات گسترده برای برند دوو، گروه انتخاب را به دردسر انداخت، زیرا در اوج تحریم‌ها قرار داشتیم و این شرکت به نوعی تلاش می‌کرد که خودش را به کره‌ای‌ها وصل کند و از شهرت آن‌ها سود ببرد.

با این اوصاف، ارتباط بین شرکت دوو که هم اکنون مرکز اصلی آن در اصفهان واقع شده، مستقیم نیست و صرفا به استفاده از نام تجاری خریداری شده در اوایل قرن بیست و یکم باز می‌گردد. از طرفی ممکن است گروهی مدعی شوند که حتی محصولاتی که امروز با برند Daewoo به بازار عرضه می‌شوند، تحت لیسانس کره‌ای‌ها نیستند که این ادعا صحیح است.

بیشتر بخوانید:

یخچال ۵۰۸ لیتری شیائومی با سیستم سرمایشی دوگانه و انجماد ۳۰- درجه معرفی شد

محصولات aiwa ایرانی هستند یا خارجی؟

برندهای لوازم خانگی بازار ایران

اواسط قرن بیستم، ژاپنی‌ها شرکت آیوا را در توکیو تأسیس کردند و سرگرم تولید وسایل صوتی و تصویری شدند. این برند تازه تأسیس بعد از دو دهه فعالیت در بازارهای جهانی به ایران آمد و حضور فعالی در کشورمان داشت. این شرکت معتبر تا جایی پیش گرفت که قرار بود به عنوان پشتیبان مالی دو تیم محبوب ایران، پرسپولیس و استقلال شود، اما این اتفاق رخ نداد.

دهه 90 میلادی برای آیوا سرنوشت ساز بود، چرا که تلاش می‌کرد با برندهای مطرح ژاپن مثل سونی و پاناسونیک به رقابت بپردازد. سال 2002 میلادی بود که ورق برگشت و استراتژی‌های نادرست این برند منجر به نابودی و ورشکستگی آن‌ها شد. سونی که نظاره‌گر این صحنه بود، سریعا آیوا را خرید و کمتر از نیم دهه بعد، به کلی کارخانه‌هایش را تعطیل کرد.

در سال 2015 میلادی یک شرکت سرمایه گذاری سعی کرد برند آیوا را احیا کند و به همین دلیل روی تجهیزات جدیدی مثل تلویزیون، اسپیکرهای بلوتوثی، هدفون و مواردی از این قبیل تمرکز کرد. همان‌طور که می‌دانیم، هم اکنون واردات لوازم خانگی به کشور ممنوع شده و تحریم‌ها نیز اجازه نمی‌دهد که از سایر کشورها به ویژه از ژاپن یا کره جنوبی، کالا وارد کنیم.

با این اوصاف، تلویزیون‌هایی که در حال حاضر تحت عنوان برند aiwa به بازار عرضه می‌شوند، ساخت داخل بوده که توسط شرکت گاندو سرویس تولید و راهی بازار می‌شوند. بعضی از قطعات این تلویزیون‌ها در چین تولید می‌شود و در نهایت در ایران بسته‌بندی شده و به دست مشتریان می‌رسند.

لوازم خانگی Bost در انحصار گروه انتخاب

برندهای لوازم خانگی بازار ایران

اگر بازار لوازم خانگی کشورهای دیگر را بررسی کنید، برندی تحت عنوان Bost وجود خارجی ندارد و صرفا در ایران فعالیت می‌کند. گروه صنعتی انتخاب که مدت زیادی است در زمینه تولید کالای خانگی فعالیت می‌کند و دوو و اسنوا را در کارنامه‌اش دارد، Bost را تأسیس کرده است. این شرکت به طور تخصصی برای بازار کشورمان فعالیت می‌کند.

دقیقا در سال 1387 شمسی بود که گروه انتخاب، خط تولید این برند را راه اندازی کرد تا بتواند لوازم خانگی را با قیمت‌های مقرون به صرفه و رقابتی به بازار عرضه کند. از جمله تولیدات Bost می‌توان به یخچال، تلویزیون و ماشین لباسشویی اشاره کرد.

قطع به یقین تمام قطعاتی که برای محصولات این شرکت مورد استفاده قرار می‌گیرد در داخل ایران تولید نمی‌شوند و از مقصد چین وارد بازار خواهند شد. چین را باید بزرگ‌ترین تولید کننده قطعات الکترونیکی و تنها کشوری دانست که با ایران همکاری‌های دو جانبه و اقتصادی دارد. با این اوصاف، برند Bost متکی به قطعات چینی بوده و از آنجایی که زیر نظر گروه صنعتی انتخاب فعالیت می‌کند، مشمول گارانتی آن‌ها می‌شود.

بیشتر بخوانید:

شیائومی از تفنگ ماساژ گان ۳ با باتری ۳۰ روزه رونمایی کرد

نیم نگاهی به برند کندی در ایران

برندهای لوازم خانگی بازار ایران

ایتالیایی‌ها در سال 1945 میلادی و در شهر مونزا، برند کندی را تأسیس کردند تا در حوزه لوازم یدکی فعالیت کند، اما خیلی زود دامنه فعالیت‌هایش را به تولید لوازم خانگی گسترش داد و به تدریج انواع ماشین لباسشویی، یخچال و اجاق گاز را به بازار عرضه کرد.

دوران طلایی برند Candy در دهه 60 و 70 میلادی بود، زیرا توانست به لطف طراحی نوآورانه و کیفیت بالای محصولات تولیدی‌اش به شهرت برسد و تبدیل به یک برند مطرح در بازار اروپا شود. برای مثال یکی از نوآوری‌های این شرکت ایتالیایی، طراحی و تولید اولین ماشین لباسشویی تمام اتومات در اروپا بود که فروش خوبی را تجربه کرد.

شوربختانه این برند معتبر و قدیمی هم نتوانست با مدرنیته‌ای که در حال شکل گرفتن بود کنار بیاید و با شروع قرن بیست و یکم از دوران اوج خود فاصله گرفت و نهایتا در سال 2018 به گروه هایر چین واگذار شد. در حال حاضر محصولاتی که با این برند در بازار ایران به فروش می‌رسند و برچسب تحت لیسانس دارند، دروغی بیش نیست و پاکشوما وظیفه مونتاژ و عرضه آن‌ها را بر عهده دارد.

در واقع پاکشوما با خرید حق استفاده از نشان تجاری این گروه ایتالیایی در ایران، لوازم خانگی آن را تولید و به بازار می‌فرستد. شاید در بهترین حالت بتوانیم به تحت لیسانس بودن لوازم خانگی کندی زیر نظر گروه صنعتی هایر چین اعتماد کنیم که تمام قطعاتش چینی هستند.

از برند زیرووات تا پاکشوما

برندهای لوازم خانگی بازار ایران

یکی دیگر از برندهای لوازم خانگی معتبر ایتالیا که در اواسط قرن بیستم میلادی تأسیس شد، زیرووات است که فعالیت‌های خود را با طراحی و تولید لباسشویی آغاز کرد و خیلی زود به دستاوردهای قابل توجهی رسید. پس از گذشت 8 سال از آغاز فعالیت‌های برند Zerowatt، اعلام شد که ایتالیایی‌ها موفق شده‌اند از نخستین ماشین لباسشویی تمام اتومات بازار اروپا رونمایی کنند و سپس به سراغ ماشین ظرفشویی هم رفتند.

دهه 80 میلادی بود که برند Hoover موفق شد زیرووات را به دارایی‌هایش اضافه کند و تنوع سبد محصولات خود را بالا ببرد. زیرووات هم به سرنوشت مشابه با کندی دچار شد و پیش از آنکه به کلی نابود شود به چشم بادامی‌های پکن واگذار گردید. هم اکنون این برند به همراه Candy متعلق به Hoover است و پاکشوما در ایران به عنوان مونتاژکننده محصولات آن‌ها با استفاده از حق بهره‌وری از نام و نشان تجاری شناخته می‌شود.

زیرووات به پاکشوما کمک کرد تا در حوزه ماشین لباسشویی بتواند حرفی برای گفتن داشته باشد. علاوه بر این، پاکشوما ماشین ظرفشویی‌های Zerowatt را تولید می‌کند و جالب اینجاست که این تولیدکننده ایرانی به صراحت اشاره کرده است که ماجرای تولید لوازم خانگی‌اش از چه قرار است، اما متاسفانه بعضی از دلالان با هدف کسب سود بیشتر، لطمه بزرگی به این مجموعه می‌زنند.

بیشتر بخوانید:

۶ ویژگی مهم که موقع خرید تلویزیون در سال ۲۰۲۵ باید بررسی کنید

لوازم خانگی بوش از آلمان می‌آیند؟

برندهای لوازم خانگی بازار ایران

مضحک است اگر باور کنیم که لوازم خانگی بوش از قلب اروپا به بازار ایران ارسال می‌شوند! این برند پرآوازه از اواخر قرن نوزدهم میلادی مشغول فعالیت در حوزه لوازم الکترونیکی و مکانیکی بوده و در اشتوتگارت آلمان تأسیس شده است. از دهه 20 میلادی به سمت تولید چکش‌های برقی و دریل رفت و یک دهه بعد از یخچال برقی کوچکی با ظرفیت 60 لیتر رونمایی کرد و رسما وارد بازار لوازم خانگی شد.

بعد از اینکه جنگ جهانی دوم به پایان رسید، بوش از نخستین غذاساز خود رونمایی کرد که قابلیت‌هایی همچون همزن، خردکن، پوره کن و آسیاب داشت. هدف بعدی این مجموعه آلمانی، تولید ماشین لباسشویی بود که خوشبختانه منجر به تولید ماشین ظرفشویی و اجاق گاز هم گردید.

دهه 80 میلادی برای این برند اروپایی از اهمیت بسزایی برخوردار است، زیرا توانست به یک برند بین المللی و صادرکننده تبدیل شود و هم اکنون محصولات خود را به بازارهای مختلفی از جمله ترکیه، چین و مالزی ارسال می‌کند. با شروع تحریم‌های غرب، بوش ایران را به مقصد اشتوتگارت ترک کرد، اما نمایندگی رسمی آن که شریک تجاری‌اش محسوب می‌شود، خط تولید کوچکی برای خودش دست و پا کرد.

برند Coral زیرمجموعه پاکشوما است

برندهای لوازم خانگی بازار ایران

تا اینجا فهمیدیم که پاکشوما به عنوان یکی از تولیدکنندگان بزرگ لوازم خانگی ایران، علاقه خاصی به برندهای ایتالیایی داشته و محصولات کندی و زیرووات را به بازار ایران آورده است. Coral را باید یک برند ایرانی دانست که توسط پاکشوما و در سال 1387 شمسی راه اندازی شده است. گرچه پاکشوما اصرار عجیبی دارد که Coral را با کمک کره‌ای‌ها سرپا کرده، اما حقیقت چیز دیگری است.

از جمله لوازم خانگی که این برند تحت نظر پاکشوما تولید و راهی بازار کرده می‌توان به ماشین لباسشویی و ظرفشویی و جاروبرقی اشاره کرد. آن‌ها همچنین مدعی صادرات به عراق، تاجیکستان، ترکمنستان و ارمنستان هستند و اگر کمی دقت به خرج دهید، شناسایی تفاوت بین محصولات Coral با زیرووات ایتالیایی‌ها دشوار است.

بیشتر بخوانید:

شیائومی جاروبرقی با سیم میجیا را معرفی کرد: ۶۰۰ وات قدرت، ۱۶ کیلو پاسکال مکش

لوازم خانگی کنوود در ایران از کیست؟

برندهای لوازم خانگی بازار ایران

در اواسط قرن بیستم میلادی، ژاپنی‌ها کنوود را راه اندازی کردند تا بتوانند رادیوهای معمولی تولید کنند، اما هر چه زمان جلوتر رفت، دایره فعالیت‌های این برند گسترده‌تر شد تا اینکه توانستند انواع لوازم خانگی مثل لوازم صوتی و تصویری، تجهیزات رادیویی و پخش خودرو را تولید کنند.

کمتر از دو دهه بعد، کنوود موفق شد صادرکننده لوازم خانگی به بیش از 100 کشور دنیا شود و لوازمی مثل یخچال، ماشین لباسشویی، ماشین ظرفشویی، اجاق گاز و غذاساز را صادر کند. شوربختانه بخت با این برند معتبر ژاپنی یار نبود و سرانجام ایتالیایی‌ها در 2001 کنوود را خریداری کرده و به دلونگی ملحق کردند. این دو شرکت برای یک مجموعه واحد فعالیت می‌کنند، اما مدیریت‌هایشان کاملا مستقل از هم عمل خواهند کرد.

همزمان با آغاز تحریم‌ها و ممنوعیت واردات لوازم خانگی به کشور، حضور پررنگ کنوود و دلونگی کم شد تا اینکه پاکشوما با بعضی از لوازم کنوود از جمله کولر گازی، ظرفشویی و لباسشویی به بازار بازگشت. قطع به یقین قطعات تولید این محصولات از چین تأمین می‌شود و نیازی به گفتن این جمله نبود!

در گجت نیوز بخوانید:
چراغ سبز وزارت صمت به آزادسازی واردات لوازم خانگی افزایش قیمت ۵ تا ۲۰ درصدی لوازم خانگی در ایران