اروپاییها تا دوران روم عمدتا پوست تیره داشتند. شواهد دی ان ای باستانی این حقیقت را ثابت میکند و محققان در مطالعه تازهای به آن پرداختهاند.
مصرف ماهی ممکن است به ما کمک کرده باشد که برای مدت طولانی پوست تیره داشته باشیم. تازهترین اخبار علمی نشان میدهد که اروپاییها در زمانهای دور برخلاف تصور ما پوست تیره داشتهاند. با گجت نیوز همراه شوید تا جدیدترین یافتههای مرتبط دانشمندان در این باره را با شما در میان بگذاریم.
تا مدتها پیش، ترکیب پوست روشن با چشمهای آبی و موی بلوند در میان اروپاییها نسبتا نادر بود. بر اساس پژوهشهای جدید، ویژگیهای تیره ممکن است تا دوران عصر آهن امری رایج بوده باشند که این بسیار دیرتر از آن زمانی است که دیرینه شناسان قبلا تصور میکردند.
پوست تیره در اورپاییهای باستان؟
انسانها که منشاشان از آفریقا بود، در ابتدا پوست، مو و چشمهای تیره داشتند. آنها پس از گسترش نسل به مناطق سردتر شمال اوراسیا رسیدند و رنگهای روشنتری پیدا کردند. این نظریه مطرح است که پوست روشنتر، اشعه فرابنفش خورشید را بیشتر جذب میکند. تابش آفتاب هم برای تولید ویتامین D ضروری است و در نتیجه در مناطقی با نور خورشید کمتر، یک مزیت تکاملی محسوب میشود.
پروفسور گیدو باربوجانی، نویسنده این مطالعه، گفت:
وی در گفتگو با یک خبرگزاری علمی توضیح داد نخستین افرادی که پوست روشن داشتند، کشاورزان آناتولیایی بودند که در دوره نوسنگی در سراسر اروپا گسترش یافتند و جمعیت شکارچی گردآورنده موجود را جایگزین کردند.
باربوجانی افزود:
با این حال، مطالعه جدید که هنوز تحت داوری علمی قرار نگرفته است نشان میدهد که:
با تجزیه و تحلیل دی ان ای مربوط به ۳۴۸ انسان باستانی که در مکانهای مختلفی در سراسر اوراسیا زندگی میکردند، نویسندگان این مطالعه تغییرات رنگ پوست، مو و چشم را در طول ۴۵ هزار سال گذشته بررسی کردند. آنها نوشتند:
کشف چدارمن وجود پوست تیره را تایید میکند
باربوجانی گفت:
به عنوان مثال، چدارمن که حدود ۱۰ هزار سال پیش در انگلستان دوران میان سنگی زندگی میکرد، مشخص شده که پوست تیره و چشمان آبی داشته است. وی افزود:
در تجزیه و تحلیل این پژوهشگران، مشخص شد که ویژگیهای تیره تقریبا در سراسر دوره پارینهسنگی (حدود ۴۵,۰۰۰ تا ۱۳,۰۰۰ سال پیش) فراگیر بوده است. با این حال در دوران میان سنگی، اوج شیوع چشمهای آبی در شمال اروپا، فرانسه و صربستان مشاهده شد.
همچنین در همین دوران بود که نخستین مورد شناخته شده از پوست روشن، موی بلوند و چشمهای آبی در ژنوم یک شکارچی-گردآورنده ۱۲ هزار ساله از سوئد را شناسایی کردند.
در دوران نوسنگی (حدود ۱۰,۰۰۰ تا ۴,۰۰۰ سال پیش)، پژوهشگران دریافتند که در بیشتر مناطق اوراسیا، پوست تیره غالب بوده است. هرچند تعداد کمی از افراد با پوست روشن در شمال اروپا شناسایی شدند. تنها در عصر برنز بود که نویسندگان این مطالعه افزایش همزمانی تخمینی چشمهای آبی، موی بلوند و پوست روشن را مشاهده کردند. به طوری که چهار فرد از انگلستان، مجارستان، استونی و جمهوری چک دارای این ترکیب بودند.
سرانجام پژوهشگران توضیح دادند که ژنومهای مربوط به ۳,۰۰۰ تا ۱,۷۰۰ سال پیش در دوران آهن نشان دهنده ترکیبی از پوست تیره، میانه و روشن در مناطق مختلف اروپا و آسیای غربی بودند.
آنها نوشتند:
تغییرات به تدریج شکل گرفت
سپس تأکید کردند:
برای توضیح دوام غیرمنتظره پوست تیره، باربوجانی گفت:
او افزود:
نسخه پیش چاپ این مطالعه را bioRxiv منتشر کرده است.