براساس اعلام رئیس هیات مدیره انجمن صنفی نیروگاههای ایران، سال آینده فقط دو سوم برق مورد نیاز کشور تولید میشود. آیا در 1404 قطعی برق داریم؟
وزیر نیرو مدتی پیش اعلام کرد که تابستان 1404 سخت خواهد بود و در حال برنامهریزی برای برون رفت از بحران احتمالی هستیم. هم اکنون رئیس هیات مدیره انجمن صنفی نیروگاههای ایران اعلام کرده است که در سال آینده قریب به 25 هزار مگاوات کسری برق وجود دارد و این مقدار برابر با یک سوم برق مصرفی کشور است.
به گفته علی نیکبخت، باید سالانه 6 هزار مگاوات به ظرفیت تولید برق کشور اضافه شود، اما شوربختانه یک سوم این مقدار هم برای سال آینده محقق نمیشود. با این اوصاف، نه تنها در 1404 حدود 20 هزار مگاوات کسری برق داریم، 6 هزار مگاوات دیگر هم به آن اضافه میشود و البته این در شرایطی است که اتفاق دیگری رخ ندهد و شرایط عادی باشد.
فاجعه تامین برق در ایران – تابستان سخت 1404
براساس اعلام نیکبخت، مشکل تأمین نقدینگی، گریبان تعداد زیادی از نیروگاهها را گرفته و اورهال آنها عقب افتاده که این مسئله میتواند تولید برق در سال آینده را با مشکلات جدی مواجه کند. ایشان اضافه کرده است:
سال 1402 اعلام کردیم که امسال حداقل 17 هزار مگاوات ناترازی داریم و مورد اعتراق قرار گرفتیم، اما دیدیم که در تابستان ناترازی به 20 هزار مگاوات هم رسید. برای سال 1404 قطعا 25 هزار مگاوات کسری داریم که معادل یک سوم نیاز برق کشور است.
به عقیده رئیس هیات مدیره انجمن صنفی نیروگاههای ایران، تنها راه برای افزایش تولید، احداث نیروگاه جدید نیست و راهکارهای مختلفی وجود دارد، اما حتی یک پنجم آنها عملیاتی نشده است. یکی از موضوعات فعلی که روی آن مانور داده میشود، احداث نیروگاههای تجدیدپذیر است، اما به باور نیکبخت، چنین چیزی شعار است و در حال حاضر بعد از گذشت دو دهه، همچنان کمتر از هزار مگاوات نیروگاه تجدیدپذیر داریم و نهایتا با همه مشکلات فعلی، 3 هزار مگاوات به ظرفیت اضافه شود که آن هم هزینههای زیادی روی دست دولت میگذارد.
نیکبخت معتقد است که مشوقهای جذابی برای نیروگاههای تجدیدپذیر ارائه نمیشود و هر ساله رنگ و لعاب آنها کمتر میشود. حتی اگر در شرایط فعلی، تمام پروژههای تجدیدپذیر را به بهره برداری برسانیم، باز هم چالش وجود خواهد داشت. یکی از مشکلات اساسی نیروگاههای تجدیدپذیر، نداشتن تجهیزات ذخیره سازی آنهاست. برای مثال اگر ظرفیت تولید 10 هزار مگاواتی هم داشته باشیم، تنها 3 تا 4 هزار مگاوات مصرف میشود. ایشان میگوید:
در شرایط امروز مدیریت مصرف به مراتب مهمتر از افزایش تولید است برق کالای وابسته به سوخت است نیاز به سرمایهگذاری درحوزه صنعت نفت و گاز بیشتر از ارقامی است که در صنعت برق مورد نیاز است و کشور به دلیل شرایط تحریمی و اقتصادی اصلا امکان اینکه این حوزه را توسعه دهد که نفت و گاز وجود داشته باشد که نیروگاهی روشن شود؛ ندارد. در نتیجه به نظر میرسد عاقلانهترین کار تمرکز روی کنترل مصرف است.
این مقام مسئول معتقد است که اگر به جای واردات فرآوردههای نفتی روی موضوع مدیریت مصرف تمرکز کنیم و منازل، الگوی مصرفی خود را تغییر دهند و بهینه سازی را اولویت قرار دهیم، بخش اعظمی از چالشها و ناترازیها حل خواهد شد.
مشکل اول برق و ناترازی آن اول خود شرکتی بودن این صنعت است و کار بجایی رسیده که همه چیز حتی نیروگاه ها را خصوصی کردیم . چه انتظاری از افرادی دارید که اول به تامین منابع و حقوق های نجومی برای کارکنان و …..دارند بعد …. خیلی ازاین ها هم در اختیار افراد خاص است از نظر مدیریتی ا ینها مدیریت در مدیریت شدن و شرکت در شرکت دیگر بدنه واحدی وجود ندارد . از طرفی هر کاری بخواهندهر زمان انجام میدهند و دولت در دولتند و این شکل کار اگر هرکسی بیاید نمی تواند مدیریت کند ، و نکته جالب این است وزارت نیرو از واگذاری مدیریت به نیروگاه ها به بخش خصوصی را آوردن سرمایه مادی و تخصصی بیشتر برای سرمایهگذاری بیشتر نیروگاهی اعلام میکرد و حالا خود اینها شدن مشکل . دعوای الکی بین دو وزیر نیرو و نفت بحث تامین سوخت نیروگاه ها نبوده و نیست …. این است که واحدهای بزرگ نیروگاهی کشور خودسر و یاغی شدن و حتی جواب وزیر راهم میدهند . وضمنا بسیاری از طرحهای نیروگاهی نیمه تمام کشور بدلیل استفاده نکردن درست سرمایه های مردم دولت معطل مانده و نیز دولت در مهار تورم با مشکل مواجه شده برای حفظ شرایط موجود جرات افزایش نرخ نامه قیمت برق را ندارد که خود زیان انباشته را افزایش میدهد که دامن خودش را هم گرفته و نکته آخر اینکه چطور همین چندسال پیش کشور اغلب خطوط برق را به ترکیه ، ارمنستان و افغانستان و …برای صادرات برق اضافه مشتاق و در رسانه ها پخش می کرد ولی امروز برای واردات از آذربایجان و ترکیه اقدام نمیکند و کلام آخر اینکه توسعه نامتوازن کشور در غرب و شرق کشور و همخوان نبودن سرمایه گذاری در قطبهای مصرف جدید و اینکه دلیل پذیرش مشترکان جدید بدون منظور نمودن اجبار به تولید و برق رسانی های غیر کارشناسی شبکه نمودن کل مملکت واتلاف شدید انرژی در مسیر ولوکال نبودن شبکهها مشکلات برق را ار مشکل محلی به ملی تبدیل نموده و جالب است کسانی از ناترازی دراین بحث صحبت کردن که اغلب خود در زمان تصدی دولتی مسولان اقدامات غیر کارشناسی بلند مدت بوده اند. باید برای برون رفت از این مشکل کاهش اتلاف در شبکه وقطع مسیرهای ۱۰۰۰کیلومتری اتلاف انرژی و یا احداث خطوط کاهش اتلاف موازی و تکمیل ظرفیتهای نیمه تمام نیروگاهی با جذب سرمایهگذاری مردمی و تضمین کامل بر سرمایه گذاران توسط دولت و بانک مرکزی و تغییر اساسی در مدیریت وزارتین نیرو و نفت از شرکتی به دولتی بدلیل حاکمیتی بودن کامل آن دانست . بااحترام وادب
انقلاب دیگری لازم است تا برگردیم به ۵۰ سال قبل و بلند شعار بدیم غلط کردیم مارا ببخش محمدرضا جان
ابر قدقد منطقه
تو تامین برق و گاز و آب هزار مشکل دارید بعد میخواهید با همه هم سرشاخ شوید!!
با دست فرمون یه مشت حاکم و مسوول بی لیاقت داریم به قهقرا میریم
چرا از ترکیه و روسیه برق نمیخرید خرید برق خیلی ارزانتراز تولیدبرق است
مسئولانی که فقط بلدن قلدربازی دربیارن و بقیه ممالک تحقیر کنن
حالا جز غارت مملکت – برامون تابستان و زمستان سخت درست کردن
خدا ازتون نگذره که عمر و جوونی ما حروم شد
مردیکه از موقعی که شده وزیر نیرو ریده تو همه چی رفته زمستان برق نداشته باشی جهان چهارم هم اینطور نیست باید تو کره شمالی باشی که آقای کیم جونگ ببندتت به توپ هم خودت هم مردم نجات بده خجالت بکش
در کشوری که روی منابع انرژی خوابیده بود بعد از پنجاه سال گذشته و کمبود انرژی داره، یعنی مسعولان یا دزد هستن یا بیکفایت که وضعیت اینه
پیشاپیش باید مردم برن شمع بخرن ذخیره کنن برای موقعی که برقها قطع میشن