مهندسان مدعی کشف راهی برای غلبه بر نیروی جاذبه زمین شدهاند. این ایده، یک سیستم پیشرانه بدون سوخت است که میتواند قوانین پرواز فضایی و حتی فیزیک را زیر و رو کند.
تصور کنید ماشینی ساخته شود که بتواند بدون نیاز به هیچ نوع سوخت یا مادهای، نیروی پیشران تولید کند. چنین اختراعی میتواند انقلابی در سفرهای فضایی بشر ایجاد کند و ما را به سیارات دوردست ببرد. اما یک مشکل اساسی وجود دارد: چنین وسیلهای قوانین فیزیک شناخته شده را به چالش میکشد.
با وجود این محدودیت، تلاش برای یافتن چنین فناوری همچنان ادامه دارد. جدیدترین عضو این باشگاه بدون سوخت، یک سیستم الکترواستاتیک است که توسط یک مهندس سابق ناسا توسعه داده شده است.
شرکت سازنده این پیشرانه، Exodus Propulsion Technologies، ادعا میکند که این دستگاه میتواند نیروی رانشی تولید کند که بر نیروی جاذبه زمین غلبه کند. با این حال، این ادعا هنوز به تایید مستقل و مقداری شک و تردید نیاز دارد.
یادآوری یک غیرممکن قدیمی بهنام EmDrive
در سال ۲۰۰۱، یک مهندس برق بریتانیایی به نام راجر شاویر برای اولین بار از یک پیشرانه غیرممکن به نام EmDrive رونمایی کرد. این پیشرانه غیرممکن نامیده میشد زیرا سازنده آن ادعا میکرد که بدون واکنش عمل میکند، به این معنی که به هیچ سوختی نیاز ندارد. به عبارت دیگر، این ادعا قوانین شناخته شده فیزیک، به ویژه قانون پایستگی تکانه را زیر سوال میبرد.
همانطور که انتظار میرفت، ادعایی که به نظر میرسید نیوتن و اینشتین را به چالش میکشد، با شک و تردیدهای زیادی از سوی دانشمندان روبرو شد. دو دهه آزمایش در نهایت در سال ۲۰۲۱ به یک نتیجه اجتنابناپذیر (و تا حدودی قابل پیشبینی) رسید: EmDrive یک ادعای بیاساس بود. اما این ذات روش علمی است: یک ایده به ظاهر غیرممکن را در معرض آزمایشهای دقیق قرار دهید و امیدوار باشید که به یک نتیجه قطعی (یا کشفهای جدیدی که مسیرهای دیگری را باز میکنند) برسید.
- دانشمندان چینی با یک ماشین ابرگرانشی، جاذبه زمین را به چالش کشیدند
- راکت جدید ناسا، بدون سوخت پرواز میکند
- نسل جدید هلیکوپترهای مریخی ناسا با الهام از شاهکار نبوغ در راه است
- عجیب ترین پیشرانه جهان نه سیلندر دارد و نه موقع روشن شدن سوخت میخواهد
چالشگر جدید با پشتوانه ناسا
با این حال، رویای یک ماشین بدون سوخت که با قوانین فیزیک سازگار نیست، با شکست EmDrive از بین نرفت. اکنون یک چالشگر جدید وارد صحنه شده است و این بار یک دانشمند سابق ناسا از آن پشتیبانی میکند.
چارلز بولر که در زمان حضورش در ناسا به تأسیس آزمایشگاه الکترواستاتیک و فیزیک سطحی در مرکز فضایی کندی در فلوریدا کمک کرد (یک آزمایشگاه بسیار مهم که اساسا از منفجر نشدن موشکها اطمینان حاصل میکند)، اکنون بهعنوان یکی از بنیانگذاران شرکت فضایی Exodus Propulsion Technologies، به وبسایت The Debrief گفته است که آنها پیشرانهای را ساختهاند که توسط یک نیروی جدید خارج از قوانین فیزیک شناخته شده ما کار میکند و نیروی کافی برای غلبه بر جاذبه را فراهم میکند.
بولر به The Debrief گفت:
مهمترین پیامی که باید به عموم مردم منتقل شود این است که یک کشف بزرگ رخ داده است. این کشف یک نیروی جدید اساسی است، زیرا میدانهای الکتریکی به تنهایی میتوانند یک نیروی پایدار بر روی یک جسم وارد کنند و امکان انتقال مرکز جرم آن جسم را بدون خروج جرم فراهم کنند.
بولر تاکید کرد که این کار هیچ ارتباطی با ناسا ندارد و او اخیرا یافتههای خود را در کنفرانس انرژی پیشرانه جایگزین (APEC) ارائه کرده است. APEC گروهی از مهندسان و علاقهمندانی است که مشتاق یافتن راههایی برای غلبه بر محدودیتهای گرانش و فیزیک هستند و نه همیشه با روشهای کاملا علمی.
بولر در مصاحبهای با تیم ونچورا، یکی از بنیانگذاران APEC، توضیح داد که چگونه سابقه او در الکترواستاتیک منجر به این کشف شده است. او میگوید که تیمش متشکل از افرادی از ناسا، Blue Origin و نیروی هوایی، دههها به بررسی پیشرانههای بدون سوخت پرداختهاند تا اینکه به الکترواستاتیک رسیدهاند. سالها دستگاههای آنها نیروی رانش ناچیزی تولید میکردند، اما با هر نسخه جدید، این نیرو افزایش مییافت. این روند در سال ۲۰۲۳ به اوج خود رسید، زمانی که این پیشرانه با نیروی جدیدش، نیروی رانش کافی برای غلبه بر جاذبه زمین تولید کرد.
نیروی جدید دانشمندان ناسا چگونه کار میکند؟
بولر به The Debrief توضیح داد: «اساسا، آنچه ما کشف کردهایم این است که سیستمهایی که در فشار الکترواستاتیک یا نوعی میدان واگرا الکترواستاتیک عدم تقارن دارند، میتوانند به مرکز جرم یک سیستم یک مؤلفه نیروی غیرصفر بدهند؛ بنابراین، این اساسا بدان معنیست که برخی از فیزیکهای اساسی وجود دارد که میتواند در صورت برآورده شدن این دو محدودیت، روی یک جسم نیرو وارد کند.»
بدیهی است که ادعاهای بولر شگفتانگیز هستند، اما تاریخچه پیشرانههای بدون سوخت پر از نتایج به ظاهر مثبت است که در نهایت با واقعیتهای علمی از بین رفتهاند. برای EmDrive، پس از اینکه تیم Eagleworks ناسا که به تحقیق در مورد اشکال جدید پیشرانه (مانند پیشرانههای وارپ) اختصاص دارد، در سال ۲۰۱۶ ادعا کرد که نیروی رانش را از این پیشرانه غیرممکن اندازهگیری کرده است، امیدها برای این دستگاه به شدت افزایش یافت. با این حال، مطالعات بعدی از جمله یک مطالعه جامع در دانشگاه فنی درسدن، نیروی رانش صفر را نشان داد.
این پیشرانه بدون سوخت به اثبات مستقل نیاز دارد
در حالی که غیرممکن نیست بولر و همکارانش به یک ویژگی ناشناخته فیزیک دست یافته باشند، این یک نتیجه بسیار بعید است. در حال حاضر، بهتر است آن را یک «موتور بعید» بنامیم. برای اثبات این ادعا، نیاز به تحقیقات دقیق و شفاف توسط گروههای مستقل وجود دارد تا بتوانیم با اطمینان درباره این فناوری نوظهور صحبت کنیم. آیا بشر در آستانه کشف نیروی جدیدی برای غلبه بر جاذبه زمین است؟ زمان پاسخ این سوال را مشخص خواهد کرد.