تلسکوپ جیمز وب توانسته با کشف دوقلوی گمشده کهکشان راه شیری دانشمندان را متعجب کند. این کشف عجیب سبب میشود که ما نگاه خود را به رخدادهای پس از بیگ بنگ تغییر دهیم.
هرچه بیشتر اطلاعات هیجانانگیز را به اخبار نجوم اضافه میکنیم، بیشتر متوجه میشویم که دانش چندان زیادی در رابطه با جهان هستی و کهکشانهای درون آن نداریم. ما مدلها و نظریههای مختلفی را برای توضیح رخدادهای جهان در گذشته دور ارائه دادهایم؛ اما مشاهدات مستقیم چیز دیگری میگویند. تلسکوپ جیمز وب توانسته با کشف دوقلوی گمشده کهکشان راه شیری دانشمندان را متعجب کند.
کشف دوقلوی گمشده کهکشان راه شیری خواب دانشمندان را آشفته کرده است
تلسکوپ جیمز وب از زمان پرتاب به فضا توانسته دادههای بسیار ارزشمندی را در اختیار اخترشناسان قرار دهد. قطعا شما از مشاهده بهترین تصاویر تلسکوپ جیمز وب لذت خواهید برد؛ اما همهچیز به تعدادی تصویر زیبا ختم نمیشود. یکی از این موارد دوقلوی گمشده کهکشان راه شیری است که از روزهای ابتدایی جهان به ما چشمک میزند.
در تصاویر جدید این تلسکوپ نوری مشاهده میشود که به یک میلیارد سال پس از بیگبنگ تعلق دارد. در آن زمان جهان یکچهاردهم اکنون سن داشت. با وجود این، کهکشان تازه کشف شده بسیار کامل بهنظر میرسد. برآمدگی مرکزی متشکل از ستارههای قدیمی، دیسک ستارهای پویا و دو بازوی مارپیچی باعث شدهاند که دانشمندان بهیاد کهکشان راه شیری بیفتند.
این ویژگیها و ابعاد نباید در سالهای اولیه شکلگیری جهان دیده میشدند. همین نیز سبب شده که اخترشناسان پس از کشف دوقلوی گمشده کهکشان راه شیری حیرتزده شوند. در واقع این مورد را نیز باید به سایر تلاشهای تلسکوپ جیمز وب برای سوال بردن قوانین فیزیک اضافه کرد.
بر اساس دانش کنونی بشر میلیاردها سال طول میکشد تا چنین کهکشانی با ترکیب مجموعهای از کهکشانهای دیگر ایجاد شود. هرچند که کهکشان ژولونگ تنها یک میلیارد سال پس از بیگ بنگ به این مرحله رسیده بود. ژولونگ نام یک اژدهای افسانهای در فرهنگ چین است که چرخه روز و شب را کنترل میکرد. نامی که پس از کشف دوقلوی گمشده راه شیری حالا به این کهکشان تعلق گرفته است.
کهکشان ژولونگ بهشکل عجیبی از نظر شکل، ابعاد و جرم خورشیدی (مقیاسی برای فهم سادهتر جرم کهکشانها و سیاهچالهها) به راه شیری شباهت دارد. اگرچه ژولونگ بهشکلی باورنکردنی پیرتر از راه شیری است، اما میتواند در نگاه اول همچون دوقلوی گمشده آن بهنظر برسد.
بهباور اخترشناسان عرض دیسک ستارهای ژولونگ به ۶۰ هزار سال نوری میرسد. در صورتی که این میزان برای راه شیری حدود ۱۰۰ هزار سال نوری است. همچنین تخمین زده میشود که وزن ژولونگ حدود ۱۴ میلیارد سال پیش به ۱۰۰ میلیارد جرم خورشیدی میرسید. گرچه امروزه وزن راه شیری ۱.۵ ترلیون جرم خورشیدی است. با وجود این تفاوتها، هیچ کهکشانی را نمیتوان در روزهای اولیه شکلگیری جهان هستی دید که تا این حد به راه شیری شباهت داشته باشد.
پیشتر در سال ۲۰۲۳ تلسکوپ جیمز وب توانسته بود یک کهکشان مارپیچی مشابه راه شیری را بهنام Ceers-2112 کشف کند. این کهکشان در فاصله ۱۱.۷ میلیارد سال نوری از زمین قرار داشت؛ اما یک میلیارد سال پس از ژولونگ بهوجود آمده بود.
- فعالیتهای عجیب سیاه چاله قاتل کهکشان راه شیری از دید جیمز وب
- کشف کهکشان غول پیکر ۳۲ برابر راه شیری: «دردسر» جدید برای دانشمندان
- گرفتن این عکس شگفت انگیز از کهکشان آندرومدا بیش از ۱۰ سال زمان برده است
کشف کهکشان دوقلوی راه شیری در حالت موازی جیمز وب بهدست آمد. در این حالت دو ابزار مادونقرمز جیمز وب بهصورت همزمان فعال میشوند تا بتواند دو منطقه متفاوت از فضا را بهصورت همزمان مشاهده کند. رویکردی که برای کشف کهکشانهای بزرگ ضروری بهنظر میرسد.
کشف جدید جیمز وب مثل ریختن بنزین بر آتشی است که این تلسکوپ چند سال پیش روشن کرد. دانشمندان سردرگم هستند که چگونه کهکشانهایی همچون ژولونگ توانستهاند در کمتر از یک میلیارد سال شکل بگیرند. آنها هیچ جوابی برای این سوال ندارند. تنها امیدوار هستند که شاید در آینده نزدیک ابزارهای پیشرفتهتر بتوانند پاسخی ارائه دهند. آیا ممکن است جهانبینی ما اشتباه باشد؟