مدیر انجمن نجوم آماتوری ایران، جزئیات کامل اولین بارش شهابی سال ۱۴۰۴، که با نام «چنگی» یا «شلیاقی» شناخته میشود را اطلاعرسانی کرد.

طبق آخرین اخبار نجوم، مهندس مسعود عتیقی، مدیر انجمن نجوم آماتوری ایران از وقوع بارش شهابی چنگی به عنوان اولین بارش شهابی سالانه خبر داد. این بارش که کانون آن در صورت فلکی چنگ قرار دارد، از عبور زمین از میان ذرات باقیمانده دنبالهدار تاچر با دوره تناوب مداری ۴۱۵ ساله ناشی میشود و شهابهایی با سرعت متوسط ۴۶ کیلومتر بر ثانیه تولید میکند. وی همچنین تاریخ و زمان دقیق اوج این بارش را اعلام کرد.
زمان و شرایط رصدی اولین بارش شهابی سال ۱۴۰۴
مهندس مسعود عتیقی، مدیر انجمن نجوم آماتوری ایران، با اشاره به بارش شهابی چنگی به عنوان یکی از پدیدههای جذاب آسمان بهاری، اطلاعات دقیقی درباره زمان اوج، شرایط رصدی و ویژگیهای این بارش در سال جاری ارائه داد. به گفته وی، در سال جاری نرخ ساعتی سرسویی (ZHR) این بارش در زمان اوج حدود 18 شهاب در ساعت پیشبینی شده است.

- جذابترین پدیده های نجومی سال ۱۴۰۴؛ از ماه گرفتگی کامل تا خورشید گرفتگی حلقوی
- تقویم بارش شهابی سال ۲۰۲۵
اوج بارش در ساعت ۱۶:۳۰ روز سهشنبه، ۲ اردیبهشت (برابر با ۲۲ آوریل) رخ میدهد که متاسفانه در طول روز و با روشنایی خورشید همزمان است. به همین دلیل، رصدگران برای مشاهده شهابهای این بارش باید شامگاه سهشنبه و بامداد چهارشنبه، ۳ اردیبهشت (۲۳ آوریل) را به رصد آسمان اختصاص دهند و تمامی پهنه آسمان و نه فقط ناحیه نزدیک به کانون بارش را زیر نظر داشته باشند.
یکی از چالشهای مهم برای رصد بارش شهابی چنگی در سال جاری، حضور ماه در آسمان است. نور ماه که پس از تربیع اول حدود ۴۰ درصد درخشندگی دارد، آسمان را تا حدودی روشن کرده و امکان مشاهده شهابهای کمنور را برای رصدگران دشوار میسازد. بنابراین، انتخاب مکانی با کمترین میزان آلودگی نوری اهمیت ویژهای خواهد داشت.
به گفته مدیر انجمن نجوم آماتوری ایران، کانون بارش شهابی چنگی در نزدیکی ستاره درخشان «کرکس نشسته» یا «نسر واقع» قرار دارد. این ستاره، آلفای صورت فلکی چنگ (Lyra) است و به عنوان یکی از پرنورترین ستارگان آسمان شب، به سادگی قابل تشخیص است. جالب است بدانید که ستاره نسر واقع، حدود 12 هزار سال دیگر به عنوان ستاره قطبی زمین شناخته خواهد شد.
شهابهای بارش چنگی با سرعت متوسط 46.6 کیلومتر بر ثانیه وارد جو زمین میشوند. منشاء این شهابها، دنبالهدار میاندورهی تاچر (Thatcher) با نام علمی C/1861 G1 است.
دنبالهدار تاچر هر ۴۱۵ سال یک بار به دور خورشید میگردد. آخرین عبور این دنبالهدار از نزدیکی خورشید در سال ۱۸۶۱ میلادی (حدود ۱۶۳ سال پیش) بوده است و بازگشت بعدی آن ۲۵۱ سال دیگر، در فروردین سال ۱۶۵۵ خورشیدی (سال ۲۲۷۶ میلادی) پیشبینی میشود.