چرا زمان در برخی مکانها کندتر از حد تصور میگذرد؟ چه عواملی باعث چنین احساسی در ما میشوند؟ آیا راهکاری برای غلبه به این امر وجود دارد؟
آیا تا به حال حس کردهاید که در باشگاه ورزشی زمان چقدر کندتر میگذرد و هر لحظه تمرین طولانیتر از معمول به نظر میرسد؟ علم اخیرا نشان داده که این حس فقط ناشی از بیحوصلگی یا فضای شلوغ و خستهکننده نیست.
آیا زمان حین ورزش کندتر میشود؟
در یک پژوهش جالب نشان داده شده که وقتی افراد ورزش میکنند درک آنها از گذر زمان تغییر میکند. در این آزمایش شرکتکنندگان روی دوچرخه ثابت رکاب زدند و سپس تلاش کردند تا یک بازه زمانی 30 ثانیهای را بر اساس حس خود تخمین بزنند.
نتیجه این بود که تخمین آنها به طور میانگین 8 تا 9 درصد سریعتر از زمان واقعی بود. این یعنی در طول ورزش زمان برای آنها کندتر احساس شده است.
این پدیده چیزی فراتر از یک شوخی درباره کند گذشتن زمان در باشگاه است و پرسشهای علمی مهمی را درباره عملکرد بدن ما به وجود میآورد. اگرچه این مطالعه بیشتر روی حس افراد و توضیحات روانشناختی تمرکز دارد، اما بدن در طول ورزش تغییرات جسمی زیادی را تجربه میکند. برای ورزشکارانی که میخواهند سرعت و ریتم بهتری در عملکرد خود داشته باشند، درک این تغییرات و عوامل مؤثر بر آن اهمیت زیادی دارد.
آزمایش زمان حین ورزش
در این تحقیق 33 نفر مسافتی 4000 متری را با دوچرخه ثابت رکاب زدند. آنها در پنج نقطه مختلف (قبل از شروع، بعد از 500 متر، 1500 متر، 2500 متر و بعد از پایان) سعی کردند زمان 30 ثانیه را حدس بزنند. این آزمایش سه بار انجام شد، یک بار به تنهایی، یک بار با یک حریف فرضی و یک بار در یک مسابقه واقعی که شرکتکنندگان سعی میکردند از حریف جلو بزنند. در طول آزمایش میزان سختی که هر فرد احساس میکرد هم ثبت شد، اما سرعت خاصی برای آنها تعیین نشده بود (فقط در مسابقه با حریف).
- چرا زمان فقط رو به جلو حرکت میکند؟
- ادعای ترسناک آمریکا: فناوری دستکاری زمان و فضا را در اختیار داریم
- زمان یک توهم است
- ادعای عجیب دانشمندان: گذشته و آینده هیچ فرقی با هم ندارند
نکته جالب این بود که نتایج نشان داد هیچ فرقی در حس گذر زمان بین حالتهای مختلف ورزش (تنهایی، با حریف فرضی و مسابقه واقعی) یا زمانهای مختلف در طول مسیر وجود نداشت. یعنی حضور رقیب و تلاش بیشتر برای بردن یا بیشتر شدن سختی تمرین، تغییری در حس گذر زمان برای شرکتکنندگان ایجاد نکرد.
چالشهای کند شدن زمان هنگام ورزش
اگرچه تعداد شرکتکنندگان در این مطالعه کم بود، اما محققان میگویند خیلی از روشها و یافتههای آنها جدید و در تحقیقات قبلی دیده نشده است. علم ورزش و آمادهسازی ورزشکاران در سالهای اخیر خیلی پیشرفت کردهاند و فرصتهای جدیدی برای مطالعه و بهتر کردن جنبههای مختلف عملکرد ورزشکاران ایجاد شده است. یافتههای این تحقیق باعث انجام مطالعات بیشتری در این زمینه خواهد شد.
این مقاله که توسط متخصصان بررسی شده، در مجله “Brain and Behavior” منتشر شده است. چهار محقق از هلند و انگلستان در بحث خودشان روی روانشناسی ورزش تمرکز دارند. آنها میگویند اگر مسابقه با یک رقیب نزدیک باعث نمیشود زمان کندتر بگذرد، ورزشکاران برای اینکه تمرکزشان حفظ شود و حوصلهشان سر نرود، به چیزهای دیگری نیاز دارند که توجه آنها را جلب کند.
چرا درک زمان برای ورزشکاران حرفهای مهم است؟
محققان میگویند که درک دقیق سرعت و ریتم برای ورزشکاران حرفهای خیلی مهم است. ورزشکاران بزرگی مثل مایکل فلپس اغلب از تصور کردن مسابقه در ذهنشان استفاده میکنند تا حرکات را به صورت خودکار انجام دهند و زمانبندی درست در این کار خیلی مهم است. در مسابقات مهم فلپس، یک چرخش بد در استخر میتوانست باعث از دست دادن رکورد جهانی شود.
محققان پیشنهاد میکنند که تحقیقات بیشتری انجام شود تا نقش عوامل خارجی، شدت و مدت زمان ورزش بر حس گذر زمان در طول فعالیت بدنی بهتر درک شود. آنها معتقدند که روشهای جدیدتر، مثل نورهای زمانبندی شده میتواند به ورزشکاران در رسیدن به اهدافشان در زمینه سرعت و عملکرد کمک کند.
در واقع تقریبا هر کسی که در یک مسابقه ورزشی شرکت کرده، لحظهای متوجه شده که برای رسیدن به پایان مسیر انرژی زیادی را زودتر از موعد مصرف کرده است. درک زمان، یک چالش جسمی و ذهنی است اما یادگیری و تنظیم آن به عهده خود ورزشکار و مربی اوست.