حتی با مشاهده تصاویر مربوط به حضور افراد در غارهای تنگ و تاریک دچار نفستنگی میشویم. پس میتوان حدس زد که 10 غارنورد گیر کرده در غارها چه مرگ ترسناکی را تجربه کردهاند.
هرکسی در جهان یک تفریح خاص را برای وقت آزاد خود انتخاب کرده است. اکثر افراد نشستن جلوی تلویزیون یا گشتن در اینستاگرام را ترجیح میدهند. برخی نیز بهسمت ورزش تمایل دارند. هرچند عدهای دوست دارند ایدههای جذابتر و خطرناکتری مثل موجسواری و سخرهنوردی را امتحان کنند. در این میان ماجرای غارنوردی با همه فرق دارد. مرگ تلخ افراد غارنورد گیر کرده در دل تاریکی نیز این موضوع را اثبات میکند.
تراژدی ترسناک و دلهرهآور ۱۰ غارنورد گیر کرده در غار
اگر از اکثر افراد جامعه بپرسید آیا حاضر هستید وارد قسمتهای تنگ و تاریک زمین شده و فشار زیادی را تحمل کنید، پاسخ منفی دریافت خواهید کرد. آنها سایر جاذبههای گردشگری را ترجیح میدهند. هرچند غارنوردان مشکلی با این مسئله ندارند. روحیه خاص آنها باعث شده بهیکی از خطرناکترین فعالیتهای جهان رو آورند. البته آنها با تجهیزات زیادی روانه غار میشوند، هرچه حتی تجربه و تجهیزات فراوان نیز نمیتواند جلوی گیر کردن غارنورد در گوشهای تنگ و تاریک را بگیرد.
باتجربهترین غارنورد گیر کرده: شک اگزلی
لیست را با یکی از پیشگامان عرصه غارنوردی شروع میکنیم. اگزلی شهرتی جهانی داشت و توانسته بود بیش از ۴۰۰۰ بار در غارهای زیرآبی کاوش کند. او همچنین کتابهای مختلفی در زمینه ایمنی غواصی غار نوشته بود. این کتابها بهکاهش مرگومیر غواصان غارهای زیر آب کمک زیادی کردند. هرچند در کمال تعجب بدن چنین غارنورد برجستهای اکنون زیر حجم زیادی آب مدفون است.
در ۶ آوریل ۱۹۹۴ اگزلی تلاش کرد با رفتن به انتهای چاه آبی زاکاتون ناماولیپاس در مکزیک رکورد عمیقترین غواصی را ثبت کند. زاکاتون با عمق ۳۳۰ متر یکی از عمیقترین چاههای آبی جهان بهحساب میآيد. او در عمق ۳۰۰ متری بود که ناگهان خدمه حاضر در بیرون چاه متوجه یک مشکل جدی شدند. مخازن کاهش فشار گاز دیگر استفاده نمیشدند. گویا این غارنورد معروف در انتهای چاه گیر کرده بود.
هرگز مشخص شد که چطور یکی از معروفترین غارنوردهای جهان جان خود را از دست داد. برخی وجود نقص فنی در مخارج گاز را علت اصلی میدانند. برخی نیز تصور میکنند مسمومیت نیتروژنی در فشار بالا باعث شده اگزلی دچار گیجی شده و نتواند بالا بیاید. گروهی نیز فلج ناشی از فشار بالا را بهعنوان دلیل اصلی مدفون شدن این غارنورد در انتهای چاه عنوان میکنند.
اگنس میلووکا
میلووکا از معدود افرادی بود که توانسته بود بهخاطر دستاوردهای خود در زمینه غارهای زیر آب در سن پایین به شهرتی جهانی دست یابد. او علاقه داشت در عمیقترین غارهای دستنخورده استرالیا به کاوش بپردازد.
روزی اگنس در سن ۲۹ سالگی تصمیم گرفت سراغ یک تونل بسیار باریک در خطرناکترین غار زیرآبی استرالیا برود. متاسفانه اکسیژن او تمام شد و غارنورد گیر کرده راهی برای بیرون آمدن نداشت. خبر مرگ این غارنورد پرآوازه همچون یک شوک بزرگ برای جامعه غارنوردی بود. از آن پس قسمتهای مختلفی از استرالیا به افتخار این کاوشگر نامگذاری شدهاند.
جیمز میچل
در دهه ۱۹۵۰ دو معلم محلی بهصورت اتفاقی یک غار خاص را در نیویورک پیدا کردند. این غار توجهات افراد زیادی را بهخود جلب کرد. در میان آنها سه جوان بهنامهای هیدی میلر، چارلز بنت و جیمز میچل بودند. آنها از بخشهای باریک و پیچیده غار گذشتند و در نهایت در برابر یک چاه عمودی ۲۳ متری قرار گرفتند. در همین قسمت یک آبشار بزرگ و یخی وجود داشت.
جیمز تصمیم میگیرد به انتهای چاه رفته و کاوش را تکمیل کند. هرچند هنگام بازگشت در کنار آبشار گیر میکند. تلاش دوستان جیمز برای نجات او بینتیجه میماند. در نتیجه آنها سراغ کمک میروند. تیم نجات متوجه میشود که میچل بهعلت کاهش شدید دمای بدن جان باخته است. تلاشهای چند روزه آنها برای بیرون آوردن جسد او نیز به هیچ نتیجهای نمیرسد.
در نهایت آنها تصمیم میگیرند غار را منفجر کرده تا جسد این غارنورد گیر کرده در آرامگاهی متفاوت مدفون شود.
غارنورد گیر کرده: پیتر فرهولسل
داستان پیتر فرهولسل یک تراژدی تمامعیار است. در سال ۱۹۸۴ او تصمیم گرفت به همراه دو دوست خود وارد تونلهای پیچیده غار استرکفونتین در آفریقای جنوبی شود. پیتر میخواست راههای جدیدی را پیدا کند. به همینخاطر چند بار طناب راهنما را رها کرد. متاسفانه در آخرین بار دیگر نتوانست مسیر خروج را بیابد. اکسیژن پیتر در حال اتمام بود و فکر میکرد که مرگ فرار رسیده است. هرچند در لحظه آخر غارنورد گیر کرده به یک ساحل زیرزمینی کوچک رسید.
او تصور میکرد که نجات یافته است؛ چراکه دوستانش صدای او را میشنیدند. هرچند آنها نمیتوانستند هیچ راهی برای رسیدن به او پیدا کنند. در نهایت تیم جستجو پس از ۶ هفته جسد بیجان او را پیدا کرد. فرهولسل بهخاطر گرسنگی جان باخته بود. روی شنهای ساحل نیز برای مادر و همسرش پیام دوستت دارم را نوشته بود.
اریک استابلی
استابلی یک غارنورد بسیار معروف بود که هرگز احتمال نمیداد همچون افراد گیر کرده در دل غارها سرنوشت تلخی پیدا کند. او بسیار بهتواناییهای خود مطمئن بود و در عملیاتهای نجات غارها بهصورت داوطلب شرکت میکرد.
در سال ۲۰۱۰ استابلی در حال کاوش در یک غار در فرانسه بود که ناگهان رانش زمین مسیر بازگشت را بست. افراد زیادی سعی کردند راهی بهسمت استابلی باز کنند؛ اما هیچ نتیجهای حاصل نشد. در نهایت پس از چند روز جسد او در عمق ۷۸۰ متری پیدا شد. استابلی غرق شده بود.
غارنورد گیر کرده: دونالد ولتنر
یک غارنورد گیرکرده در دل تاریکی قطعا مرگ دردناکی را تجربه میکند. هرچند در میان افراد شناخته شده دونالد ولتنر مرگ بسیار غمانگیزی داشته است. او یک غارنورد و افسر پلیس بود و تصمیم گرفت رهبری یک گروه از پیشگامان را برای کاوش در غار Crooked Swamp نیوجرسی بهعهده گیرد.
دونالد قرار بود به ۱۲ پسر از جمله دو فرزند خود آموزش دهد. هرچند هنگام کاوش در غار یک سنگ بزرگ جابهجا شد تا دونالد در یک شکاف بسیار تنگ و باریک گرفتار شود. فشار زیادی بر قفسه سینه او وارد میشد و امکان حرکت نداشت. حتی تنفس نیز بهسختی انجام میشد. تیم نجات برای ۸۰ ساعت تلاش میکیرد غارنورد گیر کرده را بیرون بیاورد؛ اما هربار شرایط برای ولتنر بدتر میشد.
در نهایت پزشکان متوجه شدند او تنها لحظاتی پیش از رسیدن تیم نجات بهخاطر کاهش شدید دمای بدن جان باخته است. از نظر بسیاری این غار باید در لیست بدترین جاذبههای گردشگری جهان ثبت شود.
یاری هوتانینن و یاری اوسیماکی
۵ غارنورد فنلاندی قصد داشتند از ورودی رودخانه پلورا وارد یکی از عمیقترین غارهای شمال شده و از بخش خشک آن بیرن بیایند. در طول این ماجراجویی خطرناک یاری هوتانینن و یاری اوسیماکی در یک قسمت باریک گیر افتادند و پس از مدتی جان باختند.
تیم نجات اعلام کرد که بیرون آوردن اجساد بسیار خطرناک است و مقامات رسمی نیز ورودی غار را بستند. هرچند دوستان آنها تصمیم گرفتند بهصورت پنهانی وارد غار شده و اجساد را بیرون آورند. آنها پس از یک ماموریت نفسگیر موفق شدند. بعدها یک فیلم سینمایی نیز در این رابطه ساخته شد.
نیل ماس
نیل ماس یک دانشجوی ۲۰ ساله از دانشگاه آکسفورد بود که تصمیم گرفت با گروهی از دوستان به غارنوردی بپردازد. آنها سراغ غاری در دربیشایر رفتند و میخواستند مسیری که ظاهرا بهتازگی کشف شده بود را امتحان کنند. ناگهان ماس در یک شکاف ۱۲ متری گیر افتاد. تلاشهای تیم نجات نیز بهخاطر ضعیف بودن طنابهای متصل به او به نتیجهای نمیرسید.
اکسیژن کمی در غار موجود بود و همین نیز سبب شد ماس پس از مدت کوتاهی بیهوش شود. این اتفاق عملیات نجات را حتی سختتر کرد. همچنین باران شدید باعث شد که تیم نجات برای مدتی غار را رها کنند. در هنگام بازگشت متوجه شدند که غارنورد گیر کرده جان خود را از دست داده است.
پدر ماس درخواست کرد جسد در همان منطقه باقی بماند تا جان شخص دیگری بهخطر نیفتند. هماکنون نیز جسد ماس در همان حالت قرار دارد.
قربانی غار پاتی ناتی: جان ادوارد جونز
معروفترین غارنورد گیر کرده در یک شکاف تنگ جان ادوارد جونز نام دارد. جان و برادرش غار پاتی ناتی در آمریکا را برای کاوش انتخاب کرده بودند. غاری که بهخاطر مسیرهای تنگ و خطرناک خود معروف است. آنها برای رسیدن به مسیر باریکی بهنام کانال تولد مسابقه گذاشته بودند. هرچند جان وارد یک مسیر اشتباهی شد.
او متوجه شد که مسیر بیشازحد باریک است؛ اما در کمال تعجب تصمیم گرفت پیش برود تا شاید مسیر بازتر شود. متاسفانه جونز آنقدر پیش رفت تا در نهایت ناگهان با سر درون یک شکاف ۲۵ در ۴۶ سانتیمتری گیر افتاد. پاهای جونز بیرون بودند؛ اما راهی برای نجات او وجود نداشت.
یک تیم نجات ۱۳۷ نفره برای بیرون آوردن غارنورد گیر کرده در محل حادثه جمع شدند. هرچند هربار تنها یک نفر میتوانست به او برسد. آنها حتی یکبار توانستند تا حدودی جونز را بیرون بکشند؛ اما عملیات شکست خورد و جونز بیشتر در شکاف گیر کرد.
- 7 غار باستانی که میزبان نقاشی دیواری یا مراسم قربانی شدند
- بزرگترین غار جهان میتواند ۱۵ عدد از اهرام مصر را در خود جا دهد
- ادامه کاوشهای باستانی در قدیمیترین سکونتگاه بشر در ایران؛ غاری با نیم میلیون سال قدمت حضور انسان
تنها راه بیرون آوردن جان شکستن هر دو پای او از قسمتهای مختلف بود؛ اما چون او برای مدت طولانی وارونه بود، اینکار به مرگ منجر میشد. در نهایت پس از گذشت ۲۷ ساعت جونز جان باخت. مقامات محلی نیز تصمیم گرفتند ورودی غار را مسدود کنند تا دیگر اتفاق مشابهی رخ ندهد.
فلوید کالینز
در دهه ۱۹۲۰ یک باور عجیب در آمریکا شکل گرفته بود. بسیاری از خانوادهها تلاش میکردند در زمینهای اطراف خود یک غار بزرگ را پیدا کنند. غار میتوانست به یک جاذبه گردشگری تبدیل شده و پول زیادی را برای خانواده بهارمغان آورد.
همین ایده نیز سبب شد فلوید کالینز ۳۷ ساله بهتنهایی در تلاش برای یافتن راهی در غار سند باشد. او در حال حرکت در عمق ۱۷ متری بود که ناگهان سنگی بزرگ روی پایش افتاد. کالینز توانایی حرکت نداشت؛ اما هنوز سرحال بود و حتی یک مصاحبه رادیویی نیز انجام داد. اتفاقی که سبب شد ۲۰ هزار نفر از سرتاسر آمریکا به این محل سرازیر شوند.
پس از مدتی غارنورد گیر کرده متوجه شد که وضعیت رو بهوخامت است و تلاشهای نجات نیز بهنتیجه نمیرسند. در نهایت ارتش وارد شد و قرار شد چاهی را برای رسیدن به محل کالینز حفر کنند. کندن این چاه حدود ۱۰ روز طول کشید. در نهایت نیز آنها با جسد بیجان فلوید مواجه شدند. او سهروز پیش بهخاطر گرسنگی و کاهش دمای بدن جان باخته بود.