یک سایت خرید و فروش ماشین در روسیه، به استقبال بسیار پایین از خودروهای سایپا و شکست نارنجی پوشان جاده مخصوص در خاک این کشور پرداخته است.
دو غول خودروسازی ایرانی، یعنی ایران خودرو و سایپا سالهاست که به دنبال گسترش بازارهای صادراتی خود هستند و رویای حضور پررنگ در بازارهای جهانی را در سر میپرورانند. این آرزو در حالی دنبال میشود که صنعت خودرو ایران در سالهای اخیر با چالشهای متعددی دست و پنجه نرم کرده است. در این میان، خودروسازان چینی با بهرهگیری از فرصتهای موجود، پیشرفت چشمگیری داشته و توانستهاند خود را به سطح بالایی در تولید و فناوری برسانند.
قیمت رقابتی محصولات ایرانی میتواند یک نقطه قوت برای ورود به بازارهای هدف محسوب شود. با توجه به شرایط اقتصادی و قدرت خرید در برخی از این کشورها، قیمت پایینتر خودروهای ایرانی میتواند جذابیت ایجاد کند. با این حال، باید به این نکته کلیدی توجه داشت که خودروهای تولیدی در ایران، به دلیل محدودیتهای تکنولوژیکی از جمله کیفیت ساخت، استانداردهای ایمنی، میزان مصرف سوخت، طراحی ظاهری و فناوریهای بهروز، هنوز نمیتوانند حداقلهای لازم را برای ورود به یک بازار رقابتی و غیر انحصاری ارائه دهند.
در سالهای اخیر، به دلیل روابط نزدیک سیاسی و اقتصادی بین ایران و روسیه، دو خودروساز بزرگ کشور تلاش گستردهای برای ورود به بازار روسیه و کشورهای همسایه انجام دادند. این تلاشها در شرایطی صورت میگرفت که بازار روسیه به دلیل تحریمهای غرب و خروج خودروسازان مطرح جهانی، با کمبود عرضه مواجه شده بود و تنها خودروسازان چینی فعالیت گستردهای در این کشور داشتند.
ایران خودرو با عرضه محصولاتی نظیر سمند، تا حدودی موفق به حضور در بازار روسیه شد، به طوری که هنوز هم میتوان در سایتهای خودرویی روسیه، آگهیهای فروش مدلهای کارکرده سمند را مشاهده کرد. با این حال، داستان سایپا در روسیه کاملاً متفاوت و تلخ بود. دومین خودروساز ایرانی در بازار روسیه شکست سنگینی را تجربه کرده است.
طبق آخرین اخبار خودرو، اخیراً یکی از سایتهای خودرویی روسیه با انتشار خبری به دو آگهی فروش جالب از محصولات سایپا پرداخته است که نشان میدهد خودروهای سایپا در روسیه بدون مشتری هستند.
شکست مفتضحانه خودروهای سایپا در روسیه
دو آگهی فروش جالب توجه از محصولات سایپا در بازار روسیه، بار دیگر نگاهها را به سمت عملکرد این خودروساز ایرانی در بازارهای صادراتی معطوف کرده است. این آگهیها مربوط به دو خودرو شاهین دندهای و کوییک اتوماتیک در نسخههای صفر کیلومتر اما با مدل 2023 است که در یکی از سایتهای فروش خودرو روسیه منتشر شدهاند.
- کراس اوور سیتروئن C3-XR توسط سایپا و در سه تیپ به بازار میآید
- خواب خیر کرمان موتور برای سایپا؛ از تبدیل شدن به خودروساز برتر ایران تا رقابت با ب. ز
- شاهین پلاس در برابر رقبا؛ سدان جدید سایپا ارزش خرید دارد؟
نکته قابل توجه در این آگهیها، قیمت نسبتاً بالای این دو خودرو در مقایسه با رقبای همرده در بازار روسیه است. قیمت شاهین دندهای 1,148,000 روبل (معادل 12 تا 13 هزار دلار) و قیمت کوییک اتوماتیک 930,000 روبل (معادل 10 هزار دلار) تعیین شده است. با توجه به مشخصات فنی، طراحی و سطح تجهیزات این دو خودرو، این قیمتگذاری در بازار رقابتی روسیه بسیار بالا به نظر میرسد. به همین دلیل، به نظر میرسد این دو خودرو صفر کیلومتر با مدل دو سال قبل در انبار فروشنده دپو شده و به سختی به فروش میرسند.
انتشار آگهی فروش دو خودرو صفر کیلومتر سایپا با مدل دو سال قبل، نشان از از شکست این خودروساز در بازار روسیه به حساب میآید. سایپا در سالهای گذشته تلاشهای زیادی برای ورود رسمی و گسترده به اتحادیه اقتصادی اوراسیا انجام داده است، اما متاسفانه این تلاشها به نتیجه اثر بخشی منجر نشده است. اگرچه در این سالها بارها شاهد حضور محصولات این شرکت در نمایشگاههای داخلی و خارجی با هدف صادرات بودهایم، اما واقعیت این است که سایپا در این زمینه با ناکامی مواجه شده است.
دلایل شکست سایپا در بازار روسیه
دلایل متعددی را میتوان برای شکست سایپا در بازار روسیه برشمرد. محصولات سایپا از نظر کیفیت ساخت، مواد اولیه و دوام، در سطح پایینتری نسبت به رقبای خود قرار دارند. طراحی ظاهری و داخلی محصولات سایپا در مقایسه با خودروهای روز دنیا، قدیمی و از مد افتاده به نظر میرسد. همچنین سایپا نتوانسته است شبکه خدمات پس از فروش گسترده و کارآمدی در روسیه ایجاد کند.
- خودروهای سایپا هر روز زشت تر از دیروز؛ نگاهی به طراحی بدترکیب ترین خودروهای سایپا
- تاخیر سایپا در تحویل اطلس به بیش از هفت ماه رسید؛ سکوت نارنجیپوشان در برابر خریداران
- سایپا کوییک در چند مدل روانه بازار میشود؟
استراتژی بازاریابی سایپا در روسیه ناکارآمد بوده و نتوانسته است جایگاه مناسبی برای این برند در ذهن مشتریان ایجاد کند. قیمتگذاری بالای محصولات سایپا در مقایسه با رقبای همرده نیز باعث شده است که این خودروها برای مشتریان روسی جذابیت کمتری داشته باشند. تلاشهای سایپا به صورت رسمی در سال 2024 در روسیه به طور کامل بینتیجه ماند و به نظر میرسد که پرونده این خودروساز ایرانی فعلاً در بازار سرد شمالی بسته شده است.
در مقابل سایپا، ایران خودروییها فعلاً در بازار روسیه حضور دارند، اما بیشتر با محصولات قدیمیتر خود. این شرکت تلاش میکند تا با عرضه محصولاتی نظیر دنا پلاس و تارا، سهمی از بازار روسیه را به خود اختصاص دهد. با این حال، موفقیت ایران خودرو در بازار روسیه نیز با چالشهای زیادی روبرو است و باید دید که آیا این شرکت میتواند با غلبه بر این چالشها، جایگاه مناسبی در این بازار برای خود ایجاد کند یا خیر.