دانشمندان موفق شدهاند وحشتناک ترین طوفان خورشیدی تاریخ را شناسایی کنند. اثرات این طوفان را هنوز نیز میتوان در قسمتهای مختلف زمین دید. اگر طوفانی با این قدرت تکرار شود، چه سرنوشتی در انتظار ما خواهد بود؟
طوفان خورشیدی یک پدیده طبیعی است که در اثر فعالیتهای شدید در سطح خورشید ایجاد میشود. هنگام بروز طوفان خورشیدی مقدار قابل توجهی تابش الکترومغناطیسی، انرژی و ذرات باردار به سمت فضا و البته کره زمین فرستاده خواهند شد. امروز میخواهیم به کشف جدید دانشمندان در رابطه با وحشتناک ترین طوفان خورشیدی تاریخ بپردازیم. اتفاقی که میتواند همچون کابوسی برای انسان مدرن باشد.
وحشتناک ترین طوفان خورشیدی تاریخ حتی در تصور انسان نمیگنجد
سالها پیش دانشمندان در تنههای فسیل شده درختان باستانی و هستههای یخی قدیمی نشانههایی را از یک رخداد عظیم فضایی کشف کرده بودند. ظاهرا در سال ۱۲۳۵۰ پیش از میلاد چیزی در نزدیکی زمین رخ داده بود که اثر آن همچنان دیده میشد. اکنون دانشمندان با یک مدل پیشرفته بهنام SOCOL:14C-Ex متوجه شدهاند که عامل اصلی این رویداد کیهانی خورشید بوده است.
در نتیجه این اتفاق حجم فوقالعاده زیادی از ذرات ناگهان وارد زمین شدهاند. پیشتر فکر میکردیم که وحشتناک ترین طوفان خورشیدی تاریخ در سال ۲۰۰۵ رخ داده است. هرچند یافتههای جدید نشان داد زمین در سال ۱۲۳۵۰ پیش از میلاد چیزی را تجربه کرده که نسبت به سال ۲۰۰۵ تا ۵۰۰ برابر قویتر بهنظر میرسد.
نحوه تشخیص شدت طوفان خورشیدی بسیار جالب است. طوفان خورشیدی باعث میشود که مقدار فوقالعاده زیادی از ذرات کیهانی روانه زمین شوند. در نتیجه برخورد این ذرات با بخش بالایی جو کربن 14 رادیواکتیو ایجاد میشود. این ایزوتوپ رادیواکتیو بهتدریج وارد بافتهای جانداران مختلف میشود. اگر در حلقههای تنه درختان با افزایش ناگهانی کربن 14 مواجه شویم، میتوانیم بگوییم که در سال مشخصی زمین طعم یک طوفان خورشیدی قوی را چشیده است.
همین روش به دانشمندان کمک کرده متوجه شوند که در سالهای ۹۹۴ میلادی و سالهای ۶۶۰، ۵۲۵۹ و ۷۱۷۶ پیش از میلاد نیز خورشید با واکنشهای شدید سطح خود سیارههای منظومه شمسی را مورد نوازش قرار داده است. هرچند هیچکدام از آنها قابل مقایسه با وحشتناک ترین طوفان خورشیدی تاریخ در سال ۱۲۳۵۰ پیش از میلاد نیستند.
- صدای ترسناک برخورد طوفان خورشیدی با میدان مغناطیسی زمین را گوش کنید
- اگر خورشید منفجر شود، آیا راهی برای زنده ماندن وجود دارد؟
- خورشید ترک خورد؛ ایجاد حفره 800 هزار کیلومتری در دل ستارهی منظومه شمسی
این طوفان تنها پدیده خورشیدی رخ داده در خارج از دوره هولوسین است که ما از آن آگاهی داریم. در طول دوره هولوسین (۱۲ هزار سال اخیر) زمین آبوهوایی تقریبا پایدار و گرم داشته است. هرچند یک فاجعه مثل طوفان خورشیدی اشاره شده میتواند همهچیز را بههم بریزد.
عواقب خروش مجدد خورشید در دنیای کنونی
اگر وحشتناک ترین طوفان خورشیدی تاریخ مجدد تکرار شود، چه بلایی سر ما خواهد آمد؟ اول از همه شاهد فروپاشی زیرساختهای الکتریکی و شبکه برق در سرتاسر جهان خواهیم بود. این قطعی احتمالا تا چندین ماه ادامه پیدا کند. همچنین طوفانی با این قدرت قطعا مدارهای ماهوارهها را نابود خواهد کرد و سیستمهای متکی بر آنها مختل میشوند. در نتیجه دیگر خبری از GPS، اینترنت ماهوارهای و هواشناسی نخواهد بود.
ارتباطات رادیویی نیز مختل میگردند و کشتیها و هواپیماها نمیتوانند در هنگام حرکت مسیر خود را پیدا کنند. در واقع سیستم حملونقل بشر تا حد زیادی فلج میگردد. حتی ممکن است سیستمهای بانکی و اینترنت نیز از کار بیفتند.
برای لحظهای تصور کنید که این اتفاقها چه تاثیر وحشتناکی در زندگی بشر خواهند گذاشت. تمامی زنجیرههای درمانی، غذایی، خدمترسانی و سوخت قطع خواهند شد و ناگهان انسان از دنیای مدرن به قرنها پیش پرتاب میشود. انسان مدرن آماده مواجه با وحشتناک ترین طوفان خورشیدی تاریخ نیست. در نتیجه عملا تمدن از بین میرود و شاهد رفتارهای حیرتآور از انسانها برای بقا خواهیم بود.