بسیاری ادعاهای ترکیه مبنی بر وجود باقیماندههای کشتی نوح در آرارات را غیرعلمی میدانستند. هرچند یافتههای جدید پژوهشگران آمریکایی این ادعای جنجالی را تایید میکند.
در طول تاریخ کشتیهای افسانهای زیادی ساخته شدهاند و هرکدام سرنوشت خاص خود را داشتند. هرچند نمیتوان گفت که شهرت هیچکدام از آنها به کشتی نوح میرسد. برای اولینبار در سال ۱۹۵۹ بود که یک خلبان در هنگان پرواز بر کوه آرارات متوجه نمای کلی یک کشتی شد. پس از آن نیز ادعاهای زیادی در رابطه با وجود کشتی نوح در ترکیه منتشر شده است. بسیاری این ادعاها را نتیجه تلاش ترکها برای تقویت صنعت گردشگری خود میدانستند؛ اما پژوهشگران آمریکایی نظر دیگری دارند.
اسکنهای مختلف احتمال وجود کشتی نوح در ترکیه را تقویت کردهاند
گروهی از پژوهشگران آمریکایی ادعا میکنند که توانستهاند بقایای واقعی کشتی نوح را در منطقه کوهستانی شرق ترکیه پیدا کنند. آنها در حال کار در این منطقه بودند که ناگهان با تونلی بزرگ زیر آنچه کشتی نوح خوانده میشد مواجه شدند.
بر اساس منابع مذهبی کشتی چوبی نوح حدود ۴۳۰۰ سال پیش برای نجات انسان و حیوانات از یک سیل جهانی ساخته شد. پس از گذشت ۱۵۰ روز کشتی در کوه آرارات آرام گرفت. منطقه کنونی حضور کشتی نیز تنها ۲۹ کیلومتر با کوه آرارات فاصله دارد. در واقع ممکن است بلندترین قله ترکیه محل نهایی آرام گرفتن کشتی بوده باشد.
تیم پژوهشی از امواج رادار با توانایی رسوخ به اعماق زمین (GPR) برای بررسی این حضور کشتی نوح در ترکیه استفاده کرد. دادههای اسکن نشان دادند که زیر سطح لایههای مختلف وجود دارند. این دادهها با روایتهای مذهبی مبنی بر سهطبقه بودن کشتی نوح همخوانی دارند. همچنین مشخص شد که یک تونل ۱۳ متری نیز در مرکز محل مورد کاوش قرار دارد.
اسکنهای بیشتر از حضور فضاهای باز مختلف پرده برداشتند. بهباور دانشمندان این فضاها میتوانند به راهروهای مرکزی و کناری مرتبط باشند. در واقع میتوان گفت که کشتی نوح اتاقها و بخشهای داخلی متعددی داشته است. البته تیم پژوهشی تاکید میکند که آنها با یک فسیل کاملا حفظشده طرف نیستند. چیزهایی که از کشتی نوح در ترکیه باقی ماندهاند صرفا تکههای چوب در دل زمین، شکل کلی یک کشتی و آثار مواد شیمیایی است.
یکی از دلایلی که فرضیه وجود کشتی نوح در این منطقه را تقویت میکند به وجود ساختارهای زاویهدار تا عمق ۶ متری زمین مربوط میشود. معمولا ساختارهای زمینشناسی طبیعی اشکال نامنظمی دارند؛ اما در اینجا ما چیزی را مشاهده میکنیم که به سازه بشر شبیه است.
- کشف قدیمی ترین تقویم جهان در معبد ۱۳ هزار ساله ترکیه
- بقایای کشتی نوح در کوه تخت سلیمان مازندران پیدا شد
- کشف طلسم 1600 ساله در ترکیه با تصویر حضرت سلیمان
تیم آمریکایی میخواست تا جایی که میتواند شواهد قویتری در رابطه با ادعای خود پیدا کند. در نتیجه نمونه خاک مرتبط با محل ادعایی کشتی و ۲۲ نقطه مختلف در اطراف منطقه را جمعآوری و بررسی کردند. نتایج نشان داد ترکیبات موجود در بخشهای داخلی کشتی نوح فوقالعاده با دیگر مناطق فرق دارند. مواد آلی در محل آرام گرفتن کشتی دو برابر دیگر نقاط بودند.
اگر یک کشتی چوبی در مکانی حضور داشته باشند و پس از گذشت زمان پوسیده شود، انتظار میرود که میزان پتاسیم آن افزایش یافته و pH آن تغییر کند. اتفاقی که دقیقا در اینجا رخ داده است. جالب اینجاست که حتی علفهای رشد کرده در این نقطه با محیط اطراف فرق دارند. همین نیز ثابت میکند که ما حداقل با ترکیب خاکی متفاوت طرف هستیم.
دلایل منقدان کشتی افسانهای
سالها است که منتقدان وجود کشتی نوح در ترکیه را رد میکنند. آنها باور دارند که سازههای ادعایی بر اساس رخدادهای طبیعی شکل گرفتهاند و بیشتر مرتبط با جریان گلولای و فرسایش زمین هستند. همچنین این گروه از افراد تاکید میکنند که سازههای زاویهدار در بسیاری از نقاط کره زمین بهصورت طبیعی و اتفاقی شکل گرفتهاند. این مورد نیز میتواند یکی از آنها باشد. علاوه بر این، باستانشناسان هنوز موفق نشدهاند نشانههای قوی از وجود کشتی مثل میخ را در خاک پیدا کنند. به باور آنها شباهت ظاهری نمیتواند اثباتکننده وجود کشتی نوح در ترکیه باشد.
آنها همچنین میگویند که اگر داستان کشتی نوح در آرارات رخ داده باشد، باید حداقل افراد برای مدتی تا فرو نشستن آب صبر میکردند. در این صورت باید شواهد حضور انسان (مثل اسکلت یا ابزارهای سنگی) را در این منطقه مشاهده میکردیم. در حالیکه هیچ نشانهای از وجود انسان دیده نمیشود. با وجود این، تیم پژوهشی مصمم است به جمعآوری اطلاعات بیشتر ادامه دهد. آنها میخواهند بخشی از خاک را کنده و نمونههای خاک بیشتری را بررسی کنند. همچنین استفاده از اسکنهای راداری قویتر نیز به آشکار شدن واقعیت ماجرا کمک خواهد کرد.
چندین دهه است که کشتی نوح در ترکیه علاقهمندان را بهخود جلب میکند. تا پیش از این، دولت ترکیه اجازه حضور کارشناسان باستان شناسی و کاوش در منطقه را نمیداد. آنها ترجیح میدادند با بستن ممحوطه صرفا با آن بهعنوان یک اثر باستانی ارزشمند برخورد کنند. هرچند اکنون تیم آمریکایی موفق شده مجوز کاوشهای بیشتر را با همکاری چند دانشگاه ترکیه بهدست آورد.
پژوهشگران امیدوار هستند یکبار برای همیشه ماجرای حضور کشتی نوح در ترکیه حل شود. منتقدان و برخی از اساتید دانشگاهی از اساس ماجرای سیل جهانی و کشتی نوح را رد کرده و با آن بهشکل یک افسانه برخورد میکنند. هرچند برخی معتقد هستند که ممکن است هزاران سال پیش یک سیل نسبتا بزرگ در این منطقه رخ داده باشد. در هر صورت کاوشهای جدید میتوانند اطلاعات ارزشمندی را در رابطه با ماهیت این منطقه آشکار کنند.
بهنظر شما آیا کشتی نوح در ترکیه قرار دارد؟