یکی از مهم ترین راه ها برای مبارزه با فیلترشکنها برای جلوگیری از جاسوسی، رفع فیلترینگ است. آیا این اتفاق به نفع امنیت ملی خواهد بود؟
رژیم غارتگر و جنایتکار صهیونیست با سوء استفاده از باگهای موجود در کشور، نفوذ کرد و توانست به بعضی از اهداف خود برسد. به هر حال این نبرد 12 روزه به پایان جنگ منجر شد و هم اکنون نهادها و سازمانهای مرتبط به دنبال یافتن آسیبپذیریها هستند. مقابله با چنین چالشهایی میتواند به برون رفت از اوضاع فعلی کمک کند.
در بحبوحه جنگ تحمیلی اسرائیل علیه ایران، بعضی تقصیرها را گردن واتساپ انداختند و مثل رئیس سازمان پدافند غیرعامل به نقش جاسوسی آن اشاره کردند و عدهای دیگر تأکید کردند که فیلترینگ اینترنت و رواج فیلترشکنها باعث بروز چنین فاجعهای شده است. البته گروهی دیگر که تعدادشان کم نیست، معتقدند که اینترنت بین الملل باید برای همیشه قطع شود تا دیگر شاهد بروز چنین مشکلاتی نباشیم.
مبارزه با فیلترشکنها برای جلوگیری از جاسوسی
اگر برخی افراد از ابزارهای دیجیتال برای نفوذ و جاسوسی در واتساپ یا دیگر پیامرسانها و برنامهها بهرهبرداری نادرست میکنند، راه حل درست این نیست که تیشه به ریشه همه آنها بزنیم و آنها را از صفحه روزگار محو کنیم، بلکه باید با روشهای قانونی و فنی اصولی، مانع سوء استفاده شویم. قطع دسترسی کاربران به اینترنت بین الملل چاره کار نیست!
در سالهای اخیر، ابزارهای ارتباطی دیجیتال با رشد فزاینده خود، راههای متنوع و پیچیدهای برای برقراری ارتباط میان کاربران فراهم کردهاند. یکی از پرکاربردترین این ابزارها، شبکههای اجتماعی و پیامرسانهایی مثل واتساپ هستند که ارتباط را با رمزنگاری امن برقرار میسازند. ادعایی مطرح شده که اسرائیل توانایی شکستن رمز واتساپ را دارد و از این طریق اقدام به جاسوسی در واتساپ میکند. برخی از این افراد خواهان مسدودسازی یا حذف این پلتفرم هستند، در حالی که باید به جای پاک کردن صورت مسئله، ریشه تهدید را شناسایی و برطرف کرد.
شاید واقعا رژیم صهیونیستی از طریق واتساپ جاسوسی کرده باشد و ما نمیتوانیم با قطعیت راجع به صحت و کذب آن بحث کنیم. باید توجه داشت که ابزارهای جاسوسی تنها محدود به یک پیام رسان خاص نیستند و هر برنامهای که روی تلفن همراه نصب میشود، میتواند ابزاری برای جاسوسی توسط دشمن باشد.
- افشاگری رئیس کمیسیون نوآوری اتاق بازرگانی از دلیل برداشته نشدن فیلترینگ
- رشیدی کوچی: دولت توانایی رفع فیلترینگ را دارد، اما نگران جریان تندرو است
بیایید منطقی به موضوع نگاه کنیم
آن گروهی که تمام تقصیرها را به گردن واتساپ یا اینستاگرام میاندازند، معتقدند که شرکت متا ریشه در قلب آمریکا دارد، اما نکته مهم این است که سیستم عاملهای اندروید و iOS هم که پایه اصلی عملکرد گوشیها هستند، خودشان آمریکایی تشریف دارند و امکان جمع آوری دادههای شخصی برایشان فراهم است. در صورتی که بخواهیم این گونه استدلال کنیم، باید کلا قید گوشی را بزنیم.
منطقی است که فرماندهان ارشد نظامی و مقامات حساسی مثل نخبگان هستهای از گوشیهای اندرویدی و پیامرسانهای خارجی استفاده نکنند، اما آیا میتوان این نسخه را برای میلیونها کاربر دیگر که زندگی آنها به همین ابزارهای دیجیتال وابسته است، پیچید؟ در شرایط امنیتی خاص، استفاده نکردن از ابزارهایی مثل واتساپ یا دیگر شبکههای اجتماعی برای انتقال اطلاعات ضروری و منطقی است. جاسوسی در واتساپ تنها یک نمونه از چالشهای امنیتی فضای دیجیتال است که نیازمند هوشیاری بیشتر است.
با این اوصاف، میتوان گفت که در جمهوری اسلامی تنها چند هزار نفر نباید از گوشی هوشمند استفاده کنند، اما آیا میتوان برای رعایت شرایط آنها مانع دسترسی چندین میلیون کاربر به اینترنت آزاد شد؟ بهانه تراشی در این زمینه قابل قبول نیست و باید مشکل را از جای دیگری حل کرد. به عبارت بهتر، نباید آسانترین راه حل را انتخاب کرد.
البته باور داریم به همان اندازه که نباید جاسوسی در واتساپ بهانهای برای تعطیل کردن آن باشد، استفاده نادرست از آن نباید با فرمان فعلی ادامه پیدا کند. باید برای افرادی که به اطلاعات محرمانه دسترسی دارند، قوانین سختگیرانهتری وضع شود و آنها نباید اطلاعات حساس را در شبکههای اجتماعی ذخیره یا منتقل کنند.
- افزایش سانسور و فیلترینگ اینترنت در پاکستان با همکاری شرکتهای چینی
- عصبانیت مومننسب از شکست فیلترینگ؛ فضای مجازی هر روز ولتر از دیروز میشود!
به جای واتساپ، نگران فیلترشکنها باشید
آن قدر روی واتساپ به عنوان یک منبع بزرگ جاسوسی تمرکز کردهایم که تهدیدات واقعی و ملموس دیگر را از یاد بردهایم. یکی از ابزارهای خطرناکی که در نتیجه سیاستهای غلط دولت رواج پیدا کرده، فیلترشکنها و ویپیانها هستند. این برنامههای مضر راه خود را برای جمعآوری اطلاعات و گسترش بدافزارها روی تلفن همراه کاربران باز کردهاند.
در یک بازه زمانی خاص، ارتش اسرائیل از طریق بعضی فیلترشکنها اقدام به فراخوان ثبت نام و استخدام نیرو میکرد. همین موضوع نشان میدهد که ویپیانها میتوانند منبع جاسوسی و نصب بدافزارها روی تلفنهای همراه کاربران باشند.
فیلترشکن مثل یک تونل است و وقتی شما از آن استفاده میکنید، دادههای خود را از داخل آن عبور میدهید و همین ابزار میتواند دادههای شما را به دشمن ارسال کند. از طرف دیگر، نصب برنامههای ناشناس و غیرایمن میتواند مقدمهای برای نصب همزمان بدافزار باشد و با دریافت دادهها، آنها را مقاصد نامعلوم ارسال کند.
- انتقاد تند رشیدی کوچی از دولت درباره رفع فیلترینگ؛ چرا به وعده هایتان عمل نمیکنید؟
- اعلام اولویتهای وزارت ارتباطات در سال 1404؛ اثری از رفع فیلترینگ یا بهتر شدن اوضاع اینترنت نیست!
راه مبارزه با فیلترشکنها چیست؟
دانستیم که علاوه بر واتساپ و سایر پیامرسانهای خارجی، فیلترشکنها میتوانند یک تهدید اصلی برای کشور باشند. جاسوسی این ابزار دیجیتال بسیار آسانتر از واتساپ است و میلیونها نفر هم اکنون در حال استفاده از آنها هستند. با اینکه هشدارهای زیادی از سوی کارشناسان راجع به بدافزار بودن ویپیانها داده شده، اما کاربرانی که درگیر فیلترینگ هستند، اعتنایی به آن نشان ندادهاند.
بسیاری از آنها به برقراری ارتباطات بین الملل احتیاج دارند و گوششان بدهکار این حرفها نیست. تنها راهی که میتوانیم با فیلترشکنها مبارزه کنیم، از بین بردن انگیزه آنها برای استفاده است. چه زمانی به این نتیجه میرسیم؟ آن هنگام که مردم به این باور برسند که برای دسترسی به اینترنت بین الملل نیازی به فیلترشکن ندارند.
با این اوصاف، شاید عدهای تصور کنند که رفع فیلترینگ و محدودیتها به معنای همکاری با اسرائیل و آمریکاست، در صورتی که یک اقدام جمعی به نفع امنیت ملی خواهد بود. هر چه کاربران کمتر از فیلترشکنها استفاده کنند، امنیت بیشتر تأمین میشود. فیلترینگ باید برداشته شود و در یک فضای امن و کنترل شده که البته منظورمان اینترنت ملی نیست، دسترسیها دوباره برقرار شود.