Excoino
دلیل لرزش فرمان خودرو

۵ دلیل لرزش فرمان خودرو در سرعت بالا + روش تشخیص سریع

در این مطلب نگاهی به ۵ دلیل لرزش فرمان خودرو در سرعت بالا می‌اندازیم و همچنین روش تشخیص سریع آن‌ها را بیان می‌کنیم. در ادامه با ما همراه باشید.

ممکن است دلایل مختلفی برای لرزش فرمان خودرو هنگام رانندگی در سرعت‌های بالا وجود داشته باشد. تقریباً تمام این دلایل، به‌جز در مواردی که شرایط نامناسب جاده‌ها باعث آن شده‌اند، به نوعی نقص یا اختلال در یکی از سامانه‌های خودرو مربوط می‌شوند. هر یک از این موارد منشأ مشخصی دارند و راه‌حلی نیز برای آن‌ها وجود دارد که می‌توانید شخصاً یا با کمک مکانیک آن را شناسایی و برطرف کنید.

نگاهی به دلایل لرزش فرمان خودرو در سرعت بالا

در صورتی که منشأ لرزش فرمان خودرو، مشکلی در عملکرد داخلی خودرو باشد، به هیچ وجه نباید آن را نادیده گرفت یا انتظار داشت که خودبه‌خود رفع شود. اغلب ایراداتی که باعث این وضعیت می‌شوند، خودبه‌خود برطرف نمی‌گردند، بلکه معمولاً به مرور وخیم‌تر نیز خواهند شد و از آن‌جایی که در سرعت‌های بالا بروز می‌کنند، ممکن است به خرابی‌های جدی در خودرو یا ایجاد خطر برای سرنشینان منجر شوند.

اکنون به بررسی عواملی می‌پردازیم که می‌توانند در هنگام رانندگی با سرعت زیاد باعث لرزش فرمان شوند. این نشانه باید جدی گرفته شود و ممکن است نیاز باشد برای بررسی بیشتر و رفع ایرادات احتمالی مرتبط با ایمنی، به یک مکانیک مراجعه نمایید. همچنین اگر خودرو هنگام شتاب‌گیری دچار لرزش می‌شود، موارد خاصی باید مورد بررسی قرار گیرد.

مشکلات مربوط به تایر یا چرخ‌ها

یکی از متداول‌ترین دلایلی که ممکن است باعث لرزش فرمان در سرعت‌های بالا شود، ایرادات مربوط به تایرها یا چرخ‌هاست. یکی از رایج‌ترین این موارد، بالانس نبودن تایرهاست که می‌تواند موجب لرزش فرمان در سرعت زیاد گردد، همچنین ساییدگی نامنظم سطح تایرها نیز تأثیر مشابهی دارد. نخستین اقدامی که باید در چنین شرایطی صورت گیرد، بررسی فشار باد تایرهاست، زیرا کاهش فشار باد ممکن است سبب ایجاد لرزش در فرمان شود. در همین حال، باید تایرها از نظر وجود نقاط صاف، ساییدگی غیرطبیعی یا برجستگی در دیواره‌ها مورد بررسی قرار گیرند، چرا که در صورت وجود این مشکلات، احتمالاً باید تایرها تعویض شوند. اگر پس از تنظیم فشار باد و اطمینان از سلامت ظاهری تایرها، مشکل همچنان ادامه داشت، لازم است بالانس چرخ‌ها توسط مکانیک یا تعمیرگاه تخصصی انجام شود.

چرخ‌ها نیز می‌توانند منشأ لرزش فرمان باشند. ممکن است پیچ‌های نگهدارنده چرخ‌ها شل شده باشند و همین شل بودن موجب ارتعاش شدید شود که در نهایت می‌تواند منجر به جدا شدن چرخ‌ها از بدنه خودرو در حین حرکت با سرعت بالا شود. هنگام بررسی تایرها، می‌توانید هر یک از آن‌ها را گرفته و به طرفین تکان دهید و در صورتی که حرکت غیرعادی در محور احساس کردید، باید فوراً پیچ‌های چرخ‌ها سفت شوند.

ایرادات سیستم ترمز

اختلالات مرتبط با ترمز، معمولاً هنگام ترمزگیری در سرعت‌های بالا موجب لرزش فرمان می‌شوند. از آن‌جا که سلامت دیسک‌ها و لنت‌های ترمز برای ایمنی خودرو بسیار حیاتی است، هر گونه نقص در این بخش باید بلافاصله پس از تشخیص، رفع شود.

دیسک‌های ترمز، قطعات دایره‌ای‌شکلی هستند که به چرخ‌ها متصل‌اند و هم‌زمان با آن‌ها می‌چرخند. با فشردن پدال ترمز، مایع ترمز موجب فشار آوردن لنت‌ها بر سطح دیسک‌های در حال گردش می‌شود. اصطکاک ایجاد شده بین لنت‌ها و دیسک‌ها، انرژی جنبشی خودرو را به گرما تبدیل کرده و خودرو را متوقف می‌کند. اگر دیسک‌های ترمز به طور غیر یکنواخت ساییده شده باشند یا به دلیل گرمای شدید ناشی از ترمزگیری، دچار تاب‌ برداشتن شده باشند، احتمال لرزش فرمان به‌ویژه در چرخ‌های جلو بسیار زیاد است. در چنین شرایطی، مراجعه به مکانیک برای بررسی و رفع مشکل پیش از تشدید آن توصیه می‌شود.

اگر مشخص شود که دیسک‌ها ایرادی ندارند، ممکن است مشکل از لنت‌ها باشد یا این‌که کالیپرهایی که وظیفه نگه داشتن لنت‌ها را دارند، گیر کرده باشند و باعث سایش مداوم لنت‌ها بر سطح دیسک‌ها شوند، حتی زمانی که نباید. این وضعیت علاوه بر ایجاد لرزش، می‌تواند موجب مصرف بیش از حد لنت‌ها، کاهش بازده سوخت و سایر عوارض منفی شود.

بیشتر بخوانید

مشکلات سیستم تعلیق

سیستم تعلیق جلو و عقب خودرو، سازه‌ای پیچیده از اجزای مکانیکی است که بر کیفیت حرکت و فرمان‌پذیری خودرو اثر می‌گذارد. در گذر زمان، قطعات سیستم تعلیق ممکن است فرسوده شوند و در نتیجه باعث لرزش فرمان در سرعت‌های بالا شوند. قطعاتی از جمله کمک‌فنرها، ضربه‌گیرها، مفصل‌های کروی، سرپلوس‌ها، بوش‌ها و سایر اجزای متحرک از جمله بخش‌هایی هستند که ممکن است دچار استهلاک شوند.

علاوه بر فرسودگی، آسیب‌های ناشی از تصادف، برخورد با موانع جاده‌ای یا حتی ضربه‌های ناشی از پارک نامناسب نیز می‌توانند به اجزای سیستم تعلیق آسیب بزنند. این نوع صدمات می‌توانند به ایجاد لرزش یا ناپایداری در فرمان منجر شوند. آسیب یا استهلاک قطعات تعلیق همچنین ممکن است باعث به‌هم‌ریختگی تنظیم چرخ‌ها شود که خود می‌تواند لرزش فرمان و سایش نامنظم تایرها را در پی داشته باشد. در صورت بروز چنین حالتی، مراجعه سریع به مکانیک برای رفع اشکالات مرتبط با تعلیق توصیه می‌شود.

مشکل در سیستم فرمان

سیستم فرمان نیز ممکن است منبع ایجاد لرزش در سرعت بالا باشد. برخی از قطعات این سامانه، مانند جعبه فرمان، ممکن است دچار فرسودگی یا خرابی شده باشند و مستقیماً باعث ایجاد لرزش در فرمان شوند. مکانیک می‌تواند کل سیستم فرمان را به‌دقت بررسی کرده و در صورت مشاهده هرگونه ایراد، اقدام به تعمیر، تعویض یا تنظیم مجدد آن کند.

دلیل دیگر لرزش فرمان خودرو، نقص در سامانه فرمان هیدرولیکی یا الکتریکی آن است. در حالی که از دست رفتن عملکرد فرمان برقی یا هیدرولیکی لزوماً باعث لرزش نمی‌شود، اما می‌تواند سختی چرخش فرمان را افزایش دهد. در فرمان هیدرولیکی، ممکن است نشت روغن، پایین بودن سطح سیال، خرابی تسمه محرک پمپ یا خرابی خود پمپ عامل مشکل باشد. در سامانه فرمان برقی نیز ایراد می‌تواند به باتری خراب، مشکل در دینام یا اختلال در حسگر موقعیت فرمان مربوط باشد.

سایر عوامل

علاوه بر موارد فوق، دلایل دیگری نیز ممکن است باعث لرزش فرمان در سرعت بالا شوند. موتور خودرو شامل تعداد زیادی قطعات متحرک است که برخی از آن‌ها در صورت خرابی می‌توانند باعث ایجاد لرزش‌هایی شوند که از طریق فرمان حس می‌شود.

از جمله این عوامل می‌توان به وایر یا شمع‌های معیوب یا ناقص، خرابی در پایه‌های موتور، شل بودن سیستم مکش هوا، یا مشکل در پمپ سوخت یا انژکتورها اشاره کرد. این موارد نیز باید توسط مکانیک بررسی و برطرف شوند. همچنین پایین بودن سطح مایع گیربکس می‌تواند در هنگام شتاب‌گیری باعث لرزش یا سایش غیرعادی شود.

یکی دیگر از دلایل احتمالی که کاملاً از جنس متفاوتی است، به آیرودینامیک خودرو مربوط می‌شود. استفاده از باربند سقفی، نبود یا آسیب دیدگی شلگیر، یا نصب تجهیزات جانبی دیگر روی بدنه می‌تواند موجب ایجاد لرزش‌هایی در سرعت بالا شود که از طریق فرمان احساس شوند.

پاسخ بدهید

وارد کردن نام و ایمیل اجباری است | در سایت ثبت نام کنید یا وارد شوید و بدون وارد کردن مشخصات نظر خود را ثبت کنید *

*