واکسن هانتاویروس

تلاش جهانی برای تولید واکسن هانتاویروس؛ امیدی دور اما رو‌به‌پیشرفت

تلاش‌ها برای ساخت واکسن هانتاویروس وارد مرحله‌ای امیدوارکننده شده، اما موانع مالی و حمایتی همچنان از مهم‌ترین چالش‌های پیش روی این پروژه به شمار می‌روند.

پس از جلب توجه دوباره افکار عمومی به هانتاویروس در پی گزارش شیوع این ویروس در کشتی کروز MV Hondius، موضوع توسعه واکسن آن بار دیگر به یکی از محورهای پزشکی تبدیل شده است. با این حال، متخصصان تأکید می‌کنند که تلاش‌ها برای ساخت این واکسن در سال‌های گذشته بارها با وقفه یا توقف روبه‌رو شده است.

به گفته آن‌ها، پراکنده بودن الگوی شیوع هانتاویروس و محدود ماندن موارد ابتلا، مانع از شکل‌گیری برنامه‌های گسترده و پایدار برای تولید واکسن شده است. همچنین، وقوع بیشتر این موارد در کشورها و مناطقی با بازده اقتصادی پایین‌تر، انگیزه سرمایه‌گذاری شرکت‌های دارویی بزرگ را کاهش داده و روند توسعه را کند کرده است.

واکسن هانتاویروس؛ قربانی کم‌توجهی سرمایه‌گذاران

«سبرا کلاین» (Sabra Klein)، استاد میکروب‌شناسی مولکولی و ایمونولوژی در دانشکده بهداشت عمومی بلومبرگ دانشگاه جانز هاپکینز، می‌گوید نهادهای تأمین‌کننده بودجه معمولاً سرمایه‌گذاری گسترده‌ای روی هانتاویروس‌ها انجام نمی‌دهند، زیرا این ویروس‌ها از نگاه بسیاری از سرمایه‌گذاران، شانس بالایی برای تبدیل شدن به اپیدمی یا پاندمی جهانی بعدی ندارند.

با این حال، او تأکید می‌کند که چنین برداشتی نباید خطر واقعی این ویروس‌ها را کم‌اهمیت جلوه دهد، چراکه هانتاویروس‌ها در گروه ویروس‌های عامل تب‌های خونریزی‌دهنده قرار می‌گیرند و در صورت بروز شیوع، می‌توانند پیامدهای سنگین برای سلامت عمومی به همراه داشته باشند. به گفته او، همین تضاد میان خطر بالقوه بالا و جذابیت پایین برای سرمایه‌گذاری، یکی از دلایل اصلی کندی پیشرفت در مسیر توسعه واکسن برای این بیماری است.

همچنین بخوانید

در همین زمینه، شرکت بریتانیایی EnsiliTech یکی از مجموعه‌هایی است که سال‌هاست به‌طور جدی روی توسعه واکسن هانتاویروس کار می‌کند. «مت اسلید»، از بنیان‌گذاران و مدیر اجرایی این شرکت توضیح می‌دهد که تیم او حدود ۱۵ سال پیش این پروژه را آغاز کرده، زیرا در آن زمان هانتاویروس به‌شدت نادیده گرفته شده بود و تقریباً فعالیت جدی و متمرکزی برای تولید واکسن علیه آن وجود نداشت.

واکسن در حال توسعه این شرکت بر پایه فناوری RNA پیام‌رسان یا mRNA ساخته شده است؛ همان پلتفرمی که بعدها در ساخت واکسن‌های کرونا نقش مهمی ایفا کرد و به دلیل توانایی بالا در تحریک پاسخ ایمنی، توجه زیادی را در صنعت واکسن‌سازی به خود جلب کرد. این واکسن مشخصاً سویه‌ای از هانتاویروس به نام «هانتان ویروس» (Hantaan virus) را هدف قرار می‌دهد که بیشتر در شرق آسیا شایع است و می‌تواند موجب بروز تب خونریزی‌دهنده همراه با سندرم کلیوی شود.

وضعیت آزمایش‌ها و توسعه واکسن برای سویه آند

با وجود این پیشرفت‌ها، اسلید تأکید می‌کند که این واکسن هنوز وارد مرحله آزمایش انسانی نشده است و احتمالاً دست‌کم سه تا چهار سال دیگر زمان لازم خواهد بود تا کارآزمایی‌های بالینی اولیه آن آغاز شود. او می‌افزاید که آزمایش‌های انجام‌شده تا امروز روی جوندگان صورت گرفته‌ که مخزن طبیعی ویروس محسوب می‌شوند و نقش اصلی را در انتقال هانتاویروس به انسان ایفا می‌کنند.

او همچنین رد نمی‌کند که در آینده واکسن دیگری نیز برای سویه «آند» توسعه داده شود؛ سویه‌ای که مسئول شیوع اخیر در کشتی کروز بوده و به همین دلیل دوباره توجه‌ها را به خطر هانتاویروس جلب کرده است. با این حال، اسلید می‌گوید حتی اگر چنین رخدادهایی باعث افزایش آگاهی عمومی و علمی شوند، باز هم توسعه این واکسن‌ها نیازمند توجیه تجاری قوی است، زیرا بدون وجود چشم‌انداز اقتصادی روشن، جذب سرمایه و ادامه مسیر تحقیق و تولید بسیار دشوار خواهد بود.

3 دیدگاه
بازخورد درون خطی
مشاهده همه نظرات

با تجربه ای که از کویید داشتیم، اگه کسی عقل سالم داشته باشه نباید دیگه بره سمت واکسن. هنوزم اکثرا داریم از عوارضش رنج میبریم

با ویروس آزمایشگاهی کرونا و واکسن که خیلی ها نابود کردن، اینبار چه خوابی برای مردم جهان دیدن؟

دقیقا .از وقتی واکسن کرونارو زدم نه باشگاه میرم نه زیاد انرژی دارم و اضطراب و کمبود سروتونین شدید پیدا کردم .من این یکیو نمیزنم دیگه

3
0
در بحث شرکت کنیدx