در این آموزش به ملزومات و پیش نیازهای نصب وردپرس به صورت لوکال (در سیستم خانگی) بدون نیاز به سرور و حتی اتصال اینترنت خواهیم پرداخت. این امر ویژگی خوبی برای آزمون و خطاهای مبتدیان دارد. به این ترتیب میتوان سیستم مدیریت محتوا وردپرس را پیش از سوار کردن بر روی سرور تست کرد.
سیستمهای مدیریت محتوا از جمله وردپرس که با زبانهای تحت سرور مثل PHP نوشته شدهاند و در اصطلاح فنیتر در سمت سرور ترجمه (یا کامپایل) میشوند، پاسخ (خروجی) را به سیستم عامل کاربر ارسال میکنند. میتوان چنین نتیجه گرفت که یک سیستم عامل به تنهایی قادر به اجرای دستورات PHP نیست و برای بهره بردن از زبانهای تحت سرور میبایست سروری مجازی در سیستم عامل کامپیوتر پیادهسازی شود.
مزایای نصب وردپرس در سیستم خانگی
میتوان برای آزمایش، یک سیستم مدیریت محتوا را بر روی کامپیوتر شخصی نصب کرد. این شیوه نصب وردپرس در سیستم خانگی را اصطلاحا نصب محلی یا سرور محلی (لوکال هاست – localhost) مینامند.
اغلب طراحان قالب و توسعهدهندگان افزونهها، به منظور سرعت بخشیدن به روال کار خود، وردپرس را به صورت روکال و بر روی سیستم کامپیوتریشان نصب میکنند. پر واضح است که اگر وردپرس در سیستم خانگی نصب شود، تنها کسی که قادر به رویت آن خواهد بود خود کاربر است و نمیتوان وب سایت را درون اینترنت مشاهده کرد.
برای آن که یک سیستم مدیریت محتوا را بتوان بر بستری نصب کرد، نیازمند پیشنیازهایی است که میبایست مهیا شوند. وظیفه فراهمآوری این پیشنیازها به عهده سرور مربوط به آن خواهد بود. در نصب خانگی نیز این وظیفه را سرور محلی انجام میدهد.
راهاندازی یک سرور محلی برای نصب وردپرس کار دشواری نیست. به عنوان مثال در سیستم عامل ویندوز، ابزارها و گزینههای زیادی برای این کار وجود دارد که WAMP و XAMPP دو نمونه از معروفترین آنها است. جهت کسب اطلاعات بیشتر میتوانید به مقالات «نصب وردپرس بر روی WAMP» و «نصب وردپرس بر روی XAMPP» مراجعه کنید. در قسمتهای دیگر به این موضوعات خواهیم پرداخت. در ادامه نیمنگاهی به پیشنیازهایی که یک سرور فراهم میآورد خواهیم داشت.
پیش نیازها
نصب وردپرس روی سرور محلی مستلزم پیشنیازهایی است تا قادر باشد نیازهای یک هاست میزبان را در اجرای کدهای PHP برآورده کند. همانطور که پیشتر در مقاله «وردپرس چیست» عنوان کردیم، هاست یکی از اصلیترین حداقلهای مورد نیاز است. به بیانی ساده میتوان به فضایی از حافظه کامپیوتر که به صورت مدیریت شده در اختیار شما قرار میگیرد تا بتوانید وب سایت خود را در آن بنا کنید اصطلاحا هاست میگویند.
در واقع فضای هاست، همان زمینی است که قرار است ملک خود (وب سایت) را در آن بنا کنید. از این بابت که اطلاعات در فضایی در سمت کاربر ترجمه و کامپایل میشوند (نه لزوما بر بستر اینترنت) به آن هاست محلی میگویند.
وبسرور آپاچی (Apache)
هدف از شروع پروژه Apache HTTP Server ارائه سروری امن، کارآمد و توسعهپذیر برای حفظ و توسعه یک سرور HTTP متن باز به منظور استفاده در سیستمعاملهای مدرنی چون یونیکس بود، به طوری که نقشی بسیار اساسی در رشد شبکه جهانی وب ایفا کرده است. امروزه بیشترین سهم اینترنت جهان از آن سرور آپاچی است که بیشترین کاربرد را در سیستم عاملهای مبتنی بر یونیکس (معمولا لینوکس) و سپس سیستم عاملهایی چون ویندوز، سولاریس، Free-BSD ،OS/2 و Mac OS دارد.
پایگاهداده
MySQL مدیریت پایگاه دادهای متن باز با مزایایی چون مدیریت آسان، آزاد بودن برنامه و دسترسی همزمان چندین کاربر به دادههای موجود است که توسط شرکت اوراکل توسعه شده و توزیع و پشتیبانی میشود.
برنامههای مدیریت هاست
معمولا در فضای اینترنت، مدیریت مولفههای مذکور (Apache ،MySQL ،PHP و دیگر موارد) بر عهده برنامههای مدیریتی هاستینگ (مانند CPanel ،DirectAdmin ،Plesk و نظایر آن) است. اما در لوکال هاست چنین فرآیندی با شبیهسازهایی مانند LAMP ،WAMP ،XAMPP و میسر میشود.
تعریف LAMP، WAMP و XAMPP
LAMP سر نام واژگان Linux ،Apache ،MySQL و PHP بوده و همانطور که از نام آن مشخص است، بر روی پلتفرم لینوکس قابل پیادهسازی است. نرمافزارهای مدیریت هاست نیز همین نقش LAMP را ایفا میکنند.
بعدها برای این که بتوان در سیستم عامل ویندوز نیز یک سرور محلی ایجاد کرد، کلیه این خدمات در بسته نرم افزاری تحت عنوان WAMP ارائه شد. W حرف ابتدایی واژه Windows است به تبع آن برای سیستم عامل Mac نیز بسته نرم افزاری MAMP ارائه شده است. و نهایتا بستهای تحت عنوان XAMPP ارائه شد، به طوری که بر روی هر سیستم عاملی قابل پیادهسازی است. X در اینجا اشاره به مستقل از پلتفرم بودن دارد.
LAMP و خصوصا وبسرور Apache مهمترین دلیلی است که بیش از 75 درصد سرورهای جهان، سیستم عاملی از نوع لینوکس دارند. در مقالات آتی به تفصیل، به شرح و نصب وردپرس بر روی LAMP ،WAMP و XAMPP و برنامههای مدیریتی هاستینگ از جمله CPanel ،DirectAdmin و Plesk و نظایر آن خواهیم پرداخت.
برای دسترسی به فهرست این دوره شامل لینک به تمامی مطالب منتشر شده، میتوانید به مطلب آموزش جامع وردپرس مراجعه کنید