کمپانی آلمانی معروف فستو (Festo) به تازگی دو ربات جدید و شگفتانگیز را به سری حیوانات اتوماتیک خود اضافه کرده است؛ در ادامه عنکبوت رباتیک و ربات خفاشی ساخته شده توسط این شرکت را معرفی میکنیم.
در عصر حاضر پیشرفتهای حوزه رباتیک چشمگیرتر از همیشه شدهاند و روز به روز با عرضه تجهیزات مختلف از طرف شرکتها و متخصصان این شاخه فناوری، بهکارگیری رباتها در زندگی روزمره ما افزایش مییابد؛ در همین رابطه شرکتی آلمانی به نام فستو (Festo) که در زمینه اتوماسیون فعالیت دارد و به واسطه ساخت رباتهای مختلف الهام گرفته شده از حیوانات گوناگون معروف بوده، اخیرا دو ربات شگفتانگیز جدید را معرفی کرده است.
فستو بیشتر از همه در حوزه بیونیک (Bionics) یا همان دانش الگوبرداری از ساز و کارها و ساختارهای موجود در طبیعت متمرکز است.
عنکبوت رباتیک فستو
محصول اول با الگوبرداری از موجودی جالبتوجه به نام عنکبوت آکروباتباز مراکشی (Cebrennus rechenbergi) ساختهشده که همانطور که از اسم این جانور پیداست، حرکات عجیب و دیدنی را اجرا میکند. شرکت فستو اسم “BionicWheelBot” را برای ربات عنکبوتی خود انتخاب کرده و قابلیتهای کلیدی حیوان اصلی را در محصولش ایجاد کرده است.
جالب است بدانیم که عنکبوت آکروبات بر روی سطوح شیبدار به صورت عادی راه میرود، اما اگر مسیری هموار باشد، در کمال شگفتی، این جانور به کمک پاهای بلندش روی زمین میغلتد و با این کار سرعتی دو برابر حالت معمولی میگیرد.
یکی از اساتید دانشگاهی در برلین به نام اینگو رچنبرگ (Ingo Rechenberg) که متخصص دانش بیونیک است، برای اولین بار در سال 2008 با عنکبوت آکروبات مواجه شد و از آن زمان تاکنون به خاطر علاقهاش به حرکات شگفتانگیز این جانور تلاش کرد که به گونهای تکنیکهای جابهجایی آن را به وسیله سیم، فنر، چرخدنده و میلههای مختلف پیادهسازی کند. با این تفاسیر همکاری رچنبرگ با تیم کمپانی فستو باعث شد تا عنکبوت رباتیک BionicWheelBot به محصولی واقعی تبدیل شود.
برای ساخت این عنکبوت رباتیک از 15 موتور استفاده شده و همانند ساختار طبیعی عنکبوتها، 8 پا برای دستگاه در نظر گرفته شده است؛ هدایت BionicWheelBot به وسیله تبلت و به صورت کنترل از راه دور صورت میگیرد و در حرکت عادی 6 مورد از پاهای مجهز به فنر، استفاده میشوند.
در این حالت دو پای دیگر در زیر بنده عنکبوت رباتیک جمع خواهند شد و اگر قرار باشد که دستگاه به حالت غلتیدن برود، شش پای استفادهشده به طرز جالبی به دو قسمت چرخ مانند تبدیل میشوند و پس از به وجود آمدن شکل دایرهای موردنظر، پاهای زیر بدنه باز خواهند شد و غلتیدن ربات را ممکن میکنند.
نکته جالب هم اینجاست که ربات در حالت غلتشی سرعت حرکت بیشتری به نسبت حالت عادی دارد.
شرکت فستو ویدیوی از عنکبوت رباتیک جدیدش منتشر کرده است:
ربات خفاشی فستو
خفاش رباتیک فستو، یا بهتر بگوییم روباه پرنده رباتیک این شرکت که “BionicFlyingFox” نامگذاری شده، محصول دیگر است که از نوعی روباه پرنده تقلید میکند؛ این نوع روباه بالهایی مانند خفاش دارد و به همین دلیل، با نام خفاش میوهخوار هم شناخته میشود.
متخصصان فستو اعلام کردهاند که بدنه این ربات خفاشی 580 گرمی، از فوم ساخته شده و اسکلت آن هم از فیبر کربن است.
شاید شگفتانگیزترین بخش این ربات جالبتوجه بالهای آن باشد؛ گفته شده که هرکدام از بالها توانایی حرکت به صورت مستقل را دارند و به وسیله غشایی بسیار نازک، ساختهشده از دو لایه بافت الاستین عایق هوا، به وجود آمدهاند. این بافت عجیب الگویی شبیه به کندوی عسل دارد که در کنار جوشکاری اعمالشده در 45 هزار نقطه، از گسترش ترک به سایر قسمتهای بال جلوگیری میکند. به بیان دیگر، وارد شدن آسیب جزئی به غشا استفادهشده، در حرکت این خفاش رباتیک خللی ایجاد نخواهد کرد!
فرود و بلند شدن BionicFlyingFox به کمک اپراتور و از طریق کنترل از راه دور اتفاق میافتد، اما با شروع پرواز ربات، حالت اتوپایلوت یا همان پرواز خودکار فعال شده و دیگر نیازی به دخالت کاربر نیست. با شروع پرواز، دو دوربین مادونقرمز به کار میافتند و حرکات خفاش رباتیک را از طریق حسگرهای موجود بر روی بالها و پاها ردیابی میکنند.
تصاویر تهیهشده برای یک کامپیوتر که به عنوان نوعی برج مراقبت عمل میکند، ارسال میشوند. با بررسی وضعیت و موقعیت ربات، کامپیوتر مسیر پرواز را تعیین کرده و فرمانهای لازم برای حرکت در مسیر را به BionicFlyingFox مخابره میکند. حرکات دقیق بالها هم که برای اجرا کردن فرمانها لازماند، توسط تجهیزات قرارگرفته بر روی خود خفاش محاسبه میشوند.
در انتها شما را به دیدن ویدیو منتشرشده از ربات خفاشی فستو دعوت میکنیم: