روسیه تولید انبوه تفنگ تهاجمی معروف AK-74M را از سال 1991 آغاز و این سلاح تا به امروز سلاح سازمانی ارتش روسیه بوده است. حال پس از تقریبا سه دهه خدمت، نوبت آن رسیده تا AK-12 و AK-15 جایگزین AK-74M شوند.
AK-74 اوایل دهه 1970 توسط میخائیل کلاشنیکوف معروف به عنوان جایگزینی برای تفنگ تهاجمی AKM معرفی شد؛ AKM خود نمونه بروز شده AK-47 معروف است. تا اینکه در سال 1991، سازندگان با ارتقا و بهسازی نمونه پیشین، نسخه AK-74M را معرفی کردند. AK-74M نیز از بزرگان تفنگهای تهاجمی محسوب میشود، اما دیگر وقت آن رسیده تا گود را به جوانترها واگذار کند.
AK-12 و AK-15 هر دو ساخت گروه کلاشنیکوف هستند. این دو تفنگ از خشابهای 30 گلولهای تغذیه میکنند و دارای آهنگ آتش 700 گلوله در دقیقه هستند. این دو تفنگ هر یک به طیف گستردهای از چشمیها و هدفگیرها مجهز میشوند و البته ضمن شباهتهایشان، تفاوتهایی نیز دارند.
مهمترین تفاوت این دو تفنگ، کالیبر گلولههای آنان است. AK-12 گلولههای سبکتر 5.45 میلیمتری و AK-12 گلولههای سنگینتر و البته سنتی روسی 7.62 میلیمتری را شلیک میکند. 7.62 در مقایسه با 5.45 کالیبر سنگینتری است و قدرت بیشتری دارد.
AK-12 و AK-15 پس از آزمایشها و بررسیهای وزارت دفاع روسیه پذیرفته و به زودی در دست نیروهای پیاده نظام، هوابرد و تفنگداران دریایی روسیه قرار خواهند گرفت. از آنجا که این نیروها پیشتر به تفنگهای نسبتا مشابهی مسلح بودند، پس با ورود به خدمت AK-12 و AK-15 نیاز به آموزش چندانی نیست و این دو سلاح به زودی میتوانند خود را در بین نیروها جا بیاندازند.
هر دو تفنگ به هدفگیر نقطه قرمز، هدفگیر و چشمی دید در شب فروسخی، نارنجک انداز زیر لوله، دسته جلویی برای کنترل بهتر هنگام شلیک و هدفگیری با دقت، نشانگر لیزری، چراغ قوه، صدا خفه کن و تجهیزات رزمی دیگر مجهز میشوند.
تسلیح نیروها به این دو سلاح گامی دیگر از سوی ارتش روسیه در قالب پروژه «رنتیک» است. برنامه رنتیک مربوط به بروزرسانی نیروها و سیستمهای جنگ آوری نوین برای آینده است که از جمله اجزای آن میتوان به زرههای سبک، قدرتمند و نوین برای نیروها، کلاهخودهای رزمی مجهز به دید در شب و سیستمهای تصویر ساز فروسرخ و تجهیزاتی از این قبیل اشاره کرد.
گفته میشود تحویل اولیه برخی اجزای نخستین نسل از سیستم رنتیک در سال 2013 تحویل سربازان روسی شد و برخی از اجزای این سیستم در دست سربازان روسی مستقر در شبه جزیره کریمه و سوریه نیز رویت شده است. روسیه همچنین مدعی است نسل دوم لباس و سیستم رزمی رنتیک نیز تا سال 2020 وارد خدمت خواهد شد. 2022 نیز سالی است که نسل سوم این لباس ظهور خواهد کرد.