دانشمندان موفق شدند تا تصویری از یک سیاره تازه متولد شده را ثبت کنند. این برای نخستین بار است که از سیاره، پس از آنکه مواد دیسک پیشسیارهای خود را مصرف کرده، تصویری تهیه شده است. رصد این مرحله از شکلگیری سیارات، به دانشمندان در درک بهتر این روند، کمک بسیاری میکند.
تلسکوپ بسیار بزرگ (VLT) در رصدخانه جنوبی اروپا (ESO)، اولین تصویر از یک سیاره تازه متولد شده را ثبت کرده است. این سیاره به دور ستاره کوتوله جوانی به نام PDS 70 در حال گردش است. این سیاره را میتوان به راحتی به صورت نقطه درخشانی در سمت راست مرکز تاریک تصویر تشخیص داد. بخش مرکزی تصویر، همان ستاره این مجموعه است که توسط یک کرونوگراف پوشانده شده است. تنها راهی که بتوان جزییات اطراف یک ستاره پرنور را مشاهده کرد، پوشاندن آن ستاره با این روش است. در غیر این صورت، نور درخشان ستاره، مانع از دیدن هر چیزی از جمله نور ساطعشده از سیاره احتمالی اطراف آن ستاره میشود.
فاصله این سیاره تا ستاره میزبانش، چیزی در حدود 3 میلیارد کیلومتر است. این فاصله به اندازه فاصله سیاره اورانوس تا خورشید است. این سیاره که PDS 70b نامگذاری شده است، غولی گازیشکل و با جرمی بیشتر از جرم سیاره مشتری بوده که دمای سطح آن به 1000 درجه سانتیگراد میرسد.
پیش این نیز دیسکهای سیارهای در اطراف ستارههای جوان مشاهده شده بودند. اما در همه موارد، سیارات رصد شده در میان ابری از گازهای تشکیلدهنده دیسک پیشسیارهای قرار داشتند. این اولین باری است که ستارهشناسان شاهد یک سیاره تازه متولد شده تک هستند.
این تصویر، تنها یک تصویر زیبا از ابتدای شکلگیری یک سیاره نیست. بلکه دانشمندان میتوانند به وسیله آن، چیزهای بیشتری از روند شکلگیری سیارات بدانند. برای قرنها، دانشمندان درباره طبیعت مرحله گذار دیسک پیشسیارهای فرضیهپردازی کرده بودند. دیسکی که در بخشهای میانی آن، حفرهای نسبتا خالی از مواد وجود دارد. فرضیههای ارائه شده بیان میداشت که این حفره ناشی از برهمکنش یک سیاره تازه شکلگرفته و خود دیسک است. هماکنون، با ثبت این تصویر، دانشمندان میتوانند این رویداد را به صورت مستقیم مشاهده کنند.