رئیس انجمن صنایع همگن قطعهسازی گفت قیمت پراید زیاد نیست؛ چرا که همین پراید با قیمت 6 هزار دلار به سایر کشورها صادر میشود و میتوان گفت پراید در بازار داخل مقرونبهصرفه است.
محمدرضا نجفی منش، رئیس انجمن صنایع همگن قطعهسازی در خصوص پیش فروش فوری خودروسازان داخلی در زمانی کوتاه عنوان کرد چنین موضوعی به خوبی نشان میدهد که چرا ما از ابتدای سال جاری بارها بیان کردیم که دولت در قیمتگذاری خودرو نباید دخالت نکند، اما بر خلاف گفتههای ما شاهد این دخالتها بودیم. برای مثال اگر قیمت خودرو در بازار 40 میلیون تومان باشد و خریداری آن را با ثبتنام قبلی حدود 20 میلیون تومان خریده باشد، از این اتفاق 20 میلیون تومان بهره میبرد. به طور کلی خودروسازان متضرر شدهاند و چنین اقدامهایی نیز غیراقتصادی محسوب میشود.
همچنین بخوانید:
نجفی منش در ادامه افزود اگر دولت در بازار خودرو دخالت نکند و بگذارد بازار و حاشیه بازار قیمتها را تعیین کنند، بدون شک این موضوع به سود خودروسازان و قطعهسازان خواهد بود. همچنین با افزایش تولید، قیمتها نیز کاهش پیدا میکند و مصرفکنندگان نیز سود میبرند. این مقام مسئول مکانیزم تعیین قیمت خودرو از سوی خودروسازان و کمتر از 5 درصد نرخ حاشیه بازار را کافی نمیداند.
چرا قیمت خودرو افزایش پیدا میکند؟
رئیس انجمن صنایع همگن قطعهسازی در پاسخ به این سوال که چرا قیمت خودرو همچنان افزایش پیدا میکند، عنوان کرد امروزه شاهد افزایش قیمت کالاهایی چون طلا، ارز، خودرو، نان و گوشت هستیم و اگر این موارد را نسبت به قیمت خوردو مقایسه کنیم، متوجه میشویم که قیمت خودرو کمترین رشد را تجربه کرده است. از سویی خودروسازان تا پایان سال جاری حدود 15 تا 16 هزار میلیارد زیان خواهند داشت. به طور کلی در این شرایط خودروسازان داخلی نمیتوانند به موقع تعهدات معوقه خود را انجام دهند، نمیتوانند قیمت فعلی را سامان دهند و قادر به افزایش تولید نیستند. بنابراین اگر قبل از سال 98 میزان تولید افزایش نیابد با کمبود خودرو مواجه میشویم.
نجفی منش در ادامه افزود با تلاش زیاد خودروسازان انتظار میرود تا پایان سال میزان تولید آنها به 900 هزار دستگاه خودرو برسد که این میزان در سال گذشته حدود 1.5 میلیون دستگاه بوده است. البته میزان تولید ایران خودرو و سایپا تا پایان سال حدود 810 تا 820 هزار دستگاه خواهد بود و سایر خودروسازان فقط 80 تا 90 هزار دستگاه تولید کردهاند که چنین آماری نسبت به سال گذشته بسیار پایین است. طبق آمار، میزان تولیدات خودرو نسبت به سال گذشته حدود 600 هزار دستگاه کاهش پیدا کرده است که نشاندهنده کاهش 38 تا 40 درصدی است.
قیمت پراید زیاد نیست!
چرا قیمت پراید که در ابتدای سال 24 میلیون تومان بود، الان حدود 50 میلیون تومان است و آیا این افزایش قیمت با قدرت خرید مردم برابر است؟ نجفی منش در پاسخ به این سوال گفت:
گوشت که کیلویی 30 هزار تومان بود به 120 هزار تومان رسید. آیا این افزایش قیمت با قدرت خرید مردم برابر است؟ ممکن است مردم سرانجام از خرید منصرف شوند. هرچند اگر بگذارند قیمت خودرو توسط حاشیه بازار و خودروسازان تعیین شود، تصمیمی عقلایی خواهد بود. قیمت پراید صادراتی حدود 6 هزار دلار است و اگر با هر نوع ارزی قیمت آن را محاسبه کنید، بدون شک بیشتر از قیمت پراید در بازار داخلی خواهد بود؛ یعنی قیمت پراید در داخل کشور مقرونبهصرفهتر از مدل صادراتی است.
این مقام مسئول بر این باور است که مشکل اساسی خودروسازان حجم نقدینگی سرگردان است. در واقع در حال حاضر روزانه هزار میلیارد تومان به حجم نقدینگی اضافه میشود و به دلیل اینکه در تولید به تعادل نرسیدهایم، قیمت خودرو نیز افزایش پیدا میکند؛ چراکه کل حجم نقدینگی برابر است با تولید ضرب در قیمت. هنگامی که نقدینگی افزایش پیدا کند، اما تولید افزایش پیدا نکند، قیمتها با رشد همراه خواهند شد.
قیمت پراید در کارخانه چقدر است؟
نجفی منش در خصوص قیمت پراید در کارخانه یا همان قیمت تمام شده آن عنوان کرد من از قیمت تمام شده ساخت پراید آگاهی ندارم، اما هزینه ساخت پراید نسبت به ابتدای سال افزایش پیدا کرده است؛ چراکه قیمت مواد اولیه آن بیش از 3 تا 4 برابر رشد داشته و نرخ ارز نیز با رشد 3 برابری همراه بوده است، از این رو قیمت تمام شده پراید نیز افزایش پیدا کرده است. این مقام مسئول در پاسخ به این سوال که آیا قیمت پراید به قیمت صادراتی خود نزدیک میشود یا خیر، پاسخ داد:
در حال حاضر قیمت دستمزد و برخی از موارد از نرخهای بینالمللی پایینتر است، اما میتوانیم قیمت تولید را در همان پایین نگه داریم و حتی اقداماتی را برای کاهش قیمت انجام دهیم. از سویی مطالبات قطعهسازان حدود 15 هزار میلیارد تومان است و مقرر شد تا 4 هزار میلیارد به صورت نقدی و 800 میلیون یورو به صورت ارزی در اختیار قطعهسازان قرار بگیرد که تا این زمان مراحل پرداخت 4 هزار میلیارد تومان آغاز شده است و از مسئولان میخواهیم که مراحل پرداخت را ادامه دهند تا بتوانیم به فعالیت خود ادامه دهیم.